用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長後悔入讀直資或私小?
樓主: dorothywing
go

有冇家長後悔入讀直資或私小?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:我想入讀私立直資的好少後悔,+因為錯配相對

原帖由 HaYi 於 13-10-12 發表
我想入讀私立直資的好少後悔, 因為錯配相對少, 除想更上一層樓就會轉去其它,

我自己都很慶幸阿仔可以在一 ...
要俾錢家長通常會多d考慮

elizaty 發表於 13-10-12 08:29
無後悔、小朋友每天功課量可接受、每天還有時間玩、練琴和睇書。不用花時間課後補英文、但英文閱讀能力已經 ...
真的很想知道如何有此飛躍,請分享!

enidchiu  It's not flying. Many DSS put lots of effort in encouring reading rather than grammar drilling.  發表於 13-10-13 09:10

youma 發表於 13-10-11 23:06
世界咁多人, 有都唔出奇. 但我識唔到.後悔入了官津的人就識或聽到很多很多.
當然好的官津校係有. 但唔好的佔多數  ...

sonmeow 發表於 13-10-12 00:03
好在入了這私小、需要比数千元學費但是老師好有愛心又不怕煩D家長成日問嘢、功課又適中。本來有官校offer 但是冇入、我想阿仔未必適合。 ...
同意。

回覆:Gerard 的帖子

請問邊間?

Gerard  呢度好多JM 都知  發表於 13-10-12 21:27

有一句話, 很多有經驗的家長都常說的, "找家適合孩子的學校"。
父母清楚自己的孩子, 那 ..... 父母清楚自己的决定嗎 ?

冇後悔. 初小讀得輕鬆, 冇壓力, 現在小四, 吃飯前己完成功課, 跟住 happy hour  (玩, 吃飯, 看電視, )  最後重溫當日教旣, 9点半上床.

因本身有中學上, 比較放心, 而家長都差不多理念.  

請問係咪大部份直資/私小功課比較少(vs津/官校)呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問係咪大部份直資/私小功課比較少(vs津/

原帖由 All_is_well 於 13-10-13 發表
請問係咪大部份直資/私小功課比較少(vs津/官校)呢?
吾一定,間間吾同。不過因為家長了解過至揀,總係岩心水d

All_is_well  Thanks~  發表於 13-10-13 20:54

Nightman 發表於 13-10-13 00:42
有一句話, 很多有經驗的家長都常說的, "找家適合孩子的學校"。
父母清楚自己的孩子, 那 ..... 父母清楚自己 ...

一生人之中都唔知重重複複要做幾多呢d類似選擇:揀科、揀男友、揀工、揀菲傭、揀lui行團、揀老公、揀學校。。。。熟能生巧者。最怕有人有選擇恐懼“正”,連揀食乜餐都決定唔到。

carolmum  好好笑  發表於 14-9-18 00:10

回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

其實後唔後悔都要睇下邊個階段,有個朋友入左間超谷英文私小,小朋友由小一考第尾捱至小六畢業,亞媽年年都考慮轉校,但見孩子年年學期尾都緊緊升到班就由得佢継續,到了升中一時派到band 1尾EMI學校,入了中學後英文比其他同學突出,所以成為老師寵兒,終於吐氣揚眉,我朋友現在話冇後悔入超谷私小。

308  苦盡甘來  發表於 13-10-15 11:51

回復 twinsprimary 的帖子

雖然吾識得,都為小朋友有個開心的突破高興!

完全冇後悔,中一直升唔駛擔心。完全讀得開心,日日鍾意返學。

回復 youma 的帖子

請教為何後悔入了那些官津校呢?多功課還是什麼?

引用:這問題太擴,specific+一些如"有冇直資家

原帖由 MrBeast 於 13-10-12 發表
這問題太擴,specific 一些如"有冇直資家長入讀後覺得被校長簡介誤導"可能會attract more interesting r ...
呢個題目好喎!!

其實直資/ 私校有分不同類型、教育理念。有傳統有活動、有主力中文有主力NET, 有不同宗教信仰、行本地行國際。家長投考前做吓功課、列出自己的期望、一般都可以short list 到幾間心頭好。

學好語言必須多聽多講多看多寫。如果你在一間外資公司工作、你老闆是外國人和國語人、同事在公司只可用英文或國語開會和溝通、你啲外語一定會進步。相反、平日只用中文、只靠一星期二、三晚返夜校學外語、成效會有差異。

回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

去年小一選校得著,只有最合適小學,有人適合官津,有人適合直資.

去年,放棄了自行一間地區名校和谷的私校,為囝囝選了現在這間直資,見到囝囝每天開心上學,完全是合適的選擇.

暫時也沒有後悔
還慶幸幫小朋友選擇了一間適合佢程度和配合佢性格嘅學校,令到佢自信心大大增加。

因程度合,所以讀得一點也不吃力。

‹ 上一主題|下一主題