用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 能否分享一下在崇真就讀的心聲
go

能否分享一下在崇真就讀的心聲 [複製鏈接]

崇真出名語言環境非常好!那在品德教育,開心學習環境下嗎?想知更多關於這所學校的,謝謝

6    0    0    0

回覆:能否分享一下在崇真就讀的心聲

我小朋友n班時返得好唔開心,日日都唔想返學,但今年k1返崇真後,佢返學後變得好開心,時常講老師怎樣、上堂時又怎樣的,崇真令我仔仔返得好開心!

另外,返k1一個多月後,最令我驚訝的事情出現了,我仔仔竟說我的英文不標準,佢仲教我怎樣讀,而且我覺得佢開始講的英文字好似同外國人一樣!

最後,班主任時常同我傾仔仔係學校怎樣怎樣的,仲提我們要注意的地方,我覺得班主任係好關心小朋友的!

引用:我小朋友n班時返得好唔開心,日日都唔想返

原帖由 jovirose 於 13-10-11 發表
我小朋友n班時返得好唔開心,日日都唔想返學,但今年k1返崇真後,佢返學後變得好開心,時常講老師怎樣、上 ...
請問你小朋友係本地課程定國際班?

引用:Quote:原帖由+jovirose+於+13-10-11+發表我

原帖由 cloudwingwing 於 13-10-11 發表
請問你小朋友係本地課程定國際班?
主流班的

回復 jovirose 的帖子

mainstream英文都甘好,又幾好喔

醒目開學勳章

我小朋友是k3学生,他英文及普通話發音很準確,紀律方面,老師都有一定要求,但小朋友仍是活躍開朗。 另外訓練到小朋友对学校很有歸屬感,很愛同学,老師及学校!

小朋友真的好有歸屬感, 我囡囡升小後講每年開放日都一定要回祟真。
我都好多謝學校當年收了囡囡, 學校訓練到囡囡好有自信。

咁看來除了學習環境好,小朋友也能愉快地學習

回覆:lcyeung 的帖子

幼稚園是否一定升到崇小?

請問你地有冇讀keep呀?

引用:請問你地有冇讀keep呀? +

原帖由 whs439 於 13-12-21 發表
請問你地有冇讀keep呀?
keep要k2先有,我仔仔現每星期上4天英文興趣班

咁你小朋友讀主流定國際呀?
上英文興趣班係咪要早啲返學呀?

引用:咁你小朋友讀主流定國際呀? 上英文興趣班

原帖由 whs439 於 13-12-23 發表
咁你小朋友讀主流定國際呀?
上英文興趣班係咪要早啲返學呀?
仔仔讀上午主流,12 至1 點返英文興趣班,即是1點放學

引用:小朋友真的好有歸屬感,+我囡囡升小後講每

原帖由 ireneyklo 於 13-10-15 發表
小朋友真的好有歸屬感, 我囡囡升小後講每年開放日都一定要回祟真。
我都好多謝學校當年收了囡囡, 學校訓 ...
請問你小朋友讀了那間小學?

我兩個早年係崇幼主流畢業,到大仔而家五年級,仲記得幼稚園老師,老師生左bb 都話要探佢。雖然我地冇上小學,但真係多謝崇真教到我兩個好好,上英文小學完全冇問題。

回覆:silvia_ng 的帖子

有哥哥讀,細個個會否易些入?

引用:我兩個早年係崇幼主流畢業,到大仔而家五年

原帖由 silvia_ng 於 14-04-07 發表
我兩個早年係崇幼主流畢業,到大仔而家五年級,仲記得幼稚園老師,老師生左bb 都話要探佢。雖然我地冇上小 ...
為什麼沒上崇小,是否很難直升?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-04-07+發表

原帖由 Nana1006 於 14-04-26 發表
為什麼沒上崇小,是否很難直升?
我地考到外面平啲既直資學校,都係全英,所以計過數兩個都係去果邊讀

Tt 太多學生,好因人而異。坦白說,我不覺得我小朋友讀完三年有歸屬感,老師頗嚴格。但興趣班多,課程符合時代需要,抵讀是認同的。

‹ 上一主題|下一主題