用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神級學校 神級待遇
樓主: Wheat
go

神級學校 神級待遇   [複製鏈接]

引用:Quote:1773+發表於+13-10-12+22:12+睇咗咁

原帖由 mirage 於 13-10-13 發表
澳奶賣炒蛋多士燉奶串到可在旺角星期四休息,員工上班時不得在餐廳食反而俾四十幾蚊他們出去食(因為一個位 ...
因為唔好食囉!

kyleebc 發表於 13-10-14 10:35
唔借洗手間俾家長其實真係好少事

你話唔借廁所係小事又得,借廁所咁小事都咁難又得,最後我係借到的,而且是在地下不經過任何課室的,可以話係小事不值一提,又可以話係小事見微知著。總之喜歡這學校的話,不必計較太多小事,不喜歡的就不報考囉。

引用:唔駛諗,就這間! +

原帖由 ANChan59 於 13-10-13 發表
唔駛諗,就這間!
但多數是食完坐完嘆完冷氣之後都唔會入去讀。

whywhite22  一針見血.  發表於 13-10-16 12:21

引用:Quote:mirage+發表於+13-10-13+18:03+澳奶

原帖由 wwsugar 於 13-10-13 發表
噢,點解會講到咁遠,我冇話咩,校方不是必然要迎合大眾對借洗手間的要求,我都係講吓我的經歷啫,如果當日 ...
唔講到咁遠又點會有得比佢地講呢?btw , 澳牛係邊我都唔知,更加不會只聽聞他們的待客之道而罵到七情上面。

O牛我間唔中都有去,或許我是cheap人,以茶餐廳來說,唔覺服務有問題,帶d細左伙記仲會留卡位比我們。有次格離位小姐可能第一次去,唔識用澳語落order(ie, 炒蛋多士通粉),伙記快人快語解釋,她已不太happy, 跟著她要叫杯飲品,伙記說冇位遲些才叫,咁位小姐就開始發火, 我同佢講這裡流程是這樣的,但她沒理會,當時我估個伙記一定爆粗,但又冇。

試想O牛的伙記,由朝到晩冇停咁做,比我都唔會有笑容,做哂d客就可收工。另一間直資很多家長投訢收form位reception 態度唔好,我去交時加個微笑問一兩個問題,她又很落意回答wor.

至於借廁問題,相信係school management decision 吧,staff 都係follow order,  大家退一步多些包容。

回覆:神級學校 神級待遇

以澳牛來比喻某校我認為是可悲的事。去澳牛的客戶要求的是他們喜歡的出品水準,相對便宜的價錢(?),以及速食文化。你從來不會期望會有五星級的服務水平,人性化的服務。即係話你只會當澳牛是一間食店。

如果只用澳牛來看待某校的話,即係你只看該校的學術成績、畢業生競爭力,而唔會期望佢會教育學生如何做人,咁等同視一間百年歷史學校為一間學店有分別嗎?我希望不是這樣。否則那真是太可悲了。

最少我印象中的某校不應是這樣。

回覆:Sum_Ba 的帖子

引用:為什甚不讓去廁所?因為你去我去,羊群效應

引用:這間學校一向對如廁有很嚴謹的規定。我上年

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-10-12+發表你

回覆:小克 的帖子

唔收亞囝就更加閙,重要發掦光大!

‹ 上一主題|下一主題