用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神級學校 神級待遇
樓主: Wheat
go

神級學校 神級待遇   [複製鏈接]

醒目開學勳章

bbalau 發表於 13-10-11 20:49
我唔明五歳幾小朋友,著到去見工咁,為咩?如果我是學校,第一時間out著得勁行果D小朋友,他們的父母應該是 ...
你個提意好好喎,同意!
我見過有個家長in咗有十間學校, 但每次interview 個小朋友都係著同一件名牌T-shirt, 完全係一件戰衣...勁

回覆:Wheat 的帖子

其實小朋友知道interview係重要時刻,瀨濕佢一定好驚。唔知今日見到瀬尿既小朋友係咪樓主兒子,希望唔係,因為今日見個位家長一接位小朋友見條褲濕左,已經起勢咁鬧……個小朋友嚇到

回覆:杏李子 的帖子

苦了細路

引用:其實小朋友知道interview係重要時刻,瀨濕

原帖由 杏李子 於 13-10-11 發表
其實小朋友知道interview係重要時刻,瀨濕佢一定好驚。唔知今日見到瀬尿既小朋友係咪樓主兒子,希望唔係, ...
唉!神級學校唔賴尿都篩咗九成出局。有咩好閙。最緊要小朋友衣著整齊,舒服自然。

為什甚不讓去廁所?因為你去我去,羊群效應,所有小朋友都可去,家長們也會叫小朋友天熱多喝水,以致每人去多幾次。後果當然大混亂,記著小朋友要人看顧的,要是走失了,學校的保險可不夠賠,賣了學校也不夠賠要求這樣高的準家長。所以學校不敢讓小童放水。當然,如果讓放水的話,時間又要加倍,學校又要受多幾倍人指謫,又多幾倍小童尿褲,情何以堪!一間學校,數十個職員要應酬成萬人,談何容易,豈能盡如人意。做人亦要識大體,人生不如意事十常八九,因各有各的難處,以平心處之,退一步海闊天空。自在常樂。

回復 Sum_Ba 的帖子

樓主的吸眼球手法不錯,讚。

回覆:神級學校 神級待遇

我仔第一場in,早歺喝了半杯豆漿,真係好難只濕兩下口。明明入去前上洗手間,中間佢真忍唔住,舉手後有嬸嬸帶去洗手間,其他小朋友預備排隊去另一地方再考,老師有說仲要等多一個人,安排尚可,當然我預備的褲子很易穿上。

這間學校一向對如廁有很嚴謹的規定。我上年排隊交 form 排了近兩小時才可上課室. 到將近入課室時排我前面的大肚婆向 cool 面職員說想去洗手間,那位職員都 面有不快 gut 了幾句"下! 我地厠所不外借嗰喎....你快快趣趣去啦, 去完快啲出黎"... 我本來都急但唔敢提出了,因為我不是大肚應該不會受厚待... 結果我要再忍多大半小時交完 form落山後才去。去年我見了7間共10幾次面試,這是唯一一間會 restrict 家長去如廁的學校。家長不需要人手去幫忙如廁架喎,難道學校又欠缺人手洗廁所? 事隔一年我還是不明白。

chanshing8020  你是講那間學校? 如果你是講Co-ed我佑你是亂UP,無去過交FORM和面試就老作  發表於 13-10-12 13:15
MrBeast  可能廁所極臭,唔想比街外人知都唔定。  發表於 13-10-12 06:23
Sum_Ba  可能廁所才反映一間學校的內涵及真面目,怕給泄密了。又或怕太多人便秘,令職員用不到廁所,影響面試心情,太為家長著想之故。  發表於 13-10-12 00:27

引用:這間學校一向對如廁有很嚴謹的規定。我上年

原帖由 hadwinboy 於 13-10-11 發表
這間學校一向對如廁有很嚴謹的規定。我上年排隊交 form 排了近兩小時才可上課室. 到將近入課室時排我前面的 ...
簡單來說是方便人流控制,減少突發事件出現而影響面試。

連去洗手間呢D咁基本要求都唔得,真係搵你個仔讀啦。
神校係未專出怪獸家長,怪獸家長係未專揾神校比個仔讀

Avanti 發表於 13-10-11 18:10
小朋友去洗手間出問題的情況我沒有見到。不過似乎某校對紀律是相對嚴格的。在家長接回子弟時,我見到有幫忙 ...
你叫間學校食C拉,做老師無禮貌,大聲呼叫家長唔好過界,呢D就係問題啦。

唉,我睡不著就上來ek, 一陣早上起來就會去呢間了。其實我交表時都感受不好,我當日又係想借洗手間,個security竟然話呢度係男校,冇咩女洗手間。我再問個女的,勸我落山去鳳城的廁所,我極度有禮貌加上甜美的笑容,先至令她叫我再問遠處的員工,如是者過五關斬六將,我終於去到釋放我的負擔,但環境確係不很衛生,令我有點意想不到。交表的時候,叫咪的阿太款員工,語氣很不客氣。看到上課的低年級小朋友在課室外排隊,氣氛嚴肅,沒有我想像中的笑容。我真的希望我的第六感是主觀幻覺。現在只是抱平常心帶仔仔去,希望他可以開心出來啦。

evacalbee  我試過大肚果陣同大仔去某幼稚園都唔比我去廁所, 要我去幾條街的油站.. 唔係神校的問題, 我覺得係果D人怕管工鬧. 唔好激親, 當比阿仔去見識下! 加油  發表於 13-10-12 05:00

引用:其實小朋友知道interview係重要時刻,瀨濕

原帖由 杏李子 於 13-10-11 發表
其實小朋友知道interview係重要時刻,瀨濕佢一定好驚。唔知今日見到瀬尿既小朋友係咪樓主兒子,希望唔係, ...
吓?真係賴咗?我係樓主都嬲啦!

引用:Quote:Avanti+發表於+13-10-11+18:10+小朋

原帖由 yuenedmund 於 13-10-12 發表
你叫間學校食C拉,做老師無禮貌,大聲呼叫家長唔好過界,呢D就係問題啦。
...
我記起迪士尼員工以前都好好禮貌,現在一樣要wer 爛塊面喝人排隊,是誰的錯。

引用:唉,我睡不著就上來ek,+一陣早上起來就會去

原帖由 wwsugar 於 13-10-12 發表
唉,我睡不著就上來ek, 一陣早上起來就會去呢間了。其實我交表時都感受不好,我當日又係想借洗手間,個secu ...
女廁應該位於平時上課期間家長止步的範圍,員工的反應是職責所在。

引用:唉,我睡不著就上來ek,+一陣早上起來就會去

原帖由 wwsugar 於 13-10-12 發表
唉,我睡不著就上來ek, 一陣早上起來就會去呢間了。其實我交表時都感受不好,我當日又係想借洗手間,個secu ...
非常認同,我先生去交完表,都覺得學校好大壓迫感,同不是愉快學習,所以我地放棄

我交表時見到叫咪的女士很有禮貌,有家長冇郵票,她給家長,收錢,見家長跟她講唔該,她都答“唔洗客氣“,只可說只是比較嚴肅,沒有大笑容,但有基本禮貌。校工也很熱情,見我在籃球場望吓架停咗喺度嘅的士,都主動問我係咪搭的士,叫我過去。

引用:Quote:原帖由+yuenedmund+於+13-10-12+發表

原帖由 fsforth 於 13-10-12 發表
我記起迪士尼員工以前都好好禮貌,現在一樣要wer 爛塊面喝人排隊,是誰的錯。

...
打尖的是什麼人多,你知道嗎?

真有其事吖,但不知真的賴濕還是太心急柯濕咗就唔知喇,之後我都有問我小朋友途中你有無去wiwi,他他就話in完有啲哥哥帶他們去廁所的

引用:Quote:原帖由+fsforth+於+13-10-12+發表我

原帖由 bigboy129 於 13-10-12 發表
打尖的是什麼人多,你知道嗎?
當然知。管家長秩序有時難過管小朋友。

‹ 上一主題|下一主題