用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神級學校 神級待遇
樓主: Wheat
go

神級學校 神級待遇   [複製鏈接]

loveDD 發表於 13-10-11 16:05
fsforth  新國民你好!  發表於 5 分鐘前
又有新五毛..... 唔厭既..... 重作......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:神級學校 神級待遇

我都信樓主,interview時間上我小朋友同樓主一樣,只係小朋友冇話急啫

ANChan59 發表於 13-10-11 18:03

新國民就係作野嗎?食古不化!

小朋友去洗手間出問題的情況我沒有見到。不過似乎某校對紀律是相對嚴格的。在家長接回子弟時,我見到有幫忙的學生風紀對向父母招手呼喚的小孩大聲呼喊Keep Quiet、並對沒有排直線的男學生較用力拉扯;而有一位老師大聲呼喝沒有按照佢指示踏出了等候區的家長。

這是我親眼所見,如實報導。

silvia_ng 發表於 13-10-11 18:01
yes....我都睇左呢個"連續劇"幾年

真係你唔悶時我都厭,放過佢啦!
我明啦,唔識話去廁所,lai 尿者 out .....

好得意,但一到 2nd In d 尿又會自動消失。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:loveDD+發表於+13-10-11+16:05+fsfor

原帖由 ANChan59 於 13-10-11 發表
其實有必要講大話嗎?

學校安排失當令小朋友出醜,會影響他們的小小心靈看來後來學校有改善,安排小朋友去廁所

seamama 發表於 13-10-11 18:12
其實有必要講大話嗎?
你爬下舊帖.... 年年如是 :

1. 點解要排咁耐隊 - 因為早到一個半鐘

2. 點解d security 咁好惡... - 因為走出馬路 / 唔准停車 ....

3. 點解阿仔去廁所,有大哥哥跟住......

4. 點解出左校門唔俾阿仔翻轉頭去廁所.....

5. ......

遲 d 有家長會講 XXX  YYY ZZZ  5 -,6000人 都服務週到 .....

跟住 2nd in 又靜洒 .....

然後問一分鐘點預備 ....

循環不息......

引用:Quote:silvia_ng+發表於+13-10-11+18:01+ye

1st in 的賽後報告跟2nd in 的報告比,完全是兩個不同的層次。

引用:Quote:seamama+發表於+13-10-11+18:12+其實

你爬下舊帖.... 年年如是 :

1. 點解要排咁耐隊 - 因為早到一個半鐘

真正的五毛全出現了。

大家冷靜d.其實人多再加埋一批記者,維持秩序比較困難,所以d security 比較rigid 一點。有時小朋友掛住玩,最後關頭先講去洗手間,忍不住亦出奇。

星期三in左足足1小時45分,好彩趕到入閘前去了一次廁所。過程中有不少小朋友去廁所,相信學校是有讓小朋友去的!樓主的小朋友演繹只是一個角度,實際過程沒人能知,個人認為,學校有安排小朋友去的,但當中安排妥善否就要學校檢討!樓主不妨致函去學校反映意見,給學校改善的機會,造福日後interview的小明友。

ANChan59 發表於 13-10-11 18:11

唔知1st in 同2nd in 時間係冇一樣in個幾兩個鈡呢?

ANChan59 發表於 13-10-11 18:11

係唔係一樣個幾兩個鈡

回覆:yeungyeung88 的帖子

小朋友要去廁所,有幾過份幾唔合理,有需要就要去,人一緊張,生理反應就會異常,話知你之前去過十九幾次。

醒目開學勳章

引用:Quote:杏李子+發表於+13-10-11+16:32+現場

原帖由 fsforth 於 13-10-11 發表
原因是著得太"行",條褲難除又難自己著番,當年我係男洗手間都見過。
哈哈。。。我只係t shirt,  長牛仔褲,我覺得整齊便可,我唔想著到去飲緊,太誇張了

小一interviews, 大人細路都緊張。 點解大家唔可以互相包容,比人舒洩吓?  况且,一個家長/小朋友遇到的問題又未必其他家長/小朋友會遇上。點解我哋又要用陰謀論去評估别人說話動機?? 和諧和諧吧

醒目開學勳章

引用:面試接待職員為保尊貴型像,貫徹保持+cool+

原帖由 Wheat 於 13-10-11 發表
面試接待職員為保尊貴型像,貫徹保持 cool cool cool。

小朋友由報到至交回家長,須時兩小時十分鐘。在 in ...
唔係啵,佢哋上咗禮堂,老師有問小朋友洗唔洗去洗手間架

引用:小朋友要去廁所,有幾過份幾唔合理,有需要

原帖由 bigboy129 於 13-10-11 發表
小朋友要去廁所,有幾過份幾唔合理,有需要就要去,人一緊張,生理反應就會異常,話知你之前去過十九幾次。 ...
係!我仔仔上泳班前,我專登冇俾佢飲太多水,臨开始上堂又去厠所,但試过几次佢过左半堂多点就話要vv 最怕佢果段時間凍親!(sorry,有點離題)

‹ 上一主題|下一主題