用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教各位有經驗媽咪, 如何改善中文
go

請教各位有經驗媽咪, 如何改善中文 [複製鏈接]

女女剛剛上小一, 我發現佢記性都OK, 但剛剛第一次測驗., 佢可以其他全部啱, 但有一大題係比喻, 即係2個圖畫要連出相似, 佢全部錯, 當然我唔係要求全部對, 但都唔好全部錯。佢話佢想像唔到2樣野相似, 之後我再問佢其他, 佢都係聯想唔到, 我唔知點教?
同埋我發覺佢係學校做視聽工作紙都錯好多, 唔知點同佢改善
係咩要給D時間佢適應下呢, 我諗住依家仲淺, 可以早D發現問題最好,
有冇媽咪可以給D意見我呢?
謝謝!
   0    0    0    0

係唔係因為普教中, 所以聽唔清楚?

回復 kangaroo1101 的帖子

唔係, 阿女學校普教中下學期先開始,可能佢理解能力差d, 我好想小一同佢打好基礎

我仔小一時, 唔係講笑, 一個文盲咁

常識考試 10 條填充錯 8 條 (有字揀同埋老師有讀題目的)

可能真係要多d時間比佢地識應.

我每日同佢睇閱讀理解果d短文章, 有比生字佢認, 又周圍問人想同佢補中文, 見到呢到有媽媽推介果d中文補充又比佢做.

最終無補中文, 亦都唔知其他方法有無效, 佢下學期慢慢自己攪得掂.

佢係果d咩都背, 咩都靠耳仔果d人, 所以認字係好差. 我到依家都唔知點解決.
‹ 上一主題|下一主題