用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每日功課量(小一)
go

每日功課量(小一) [複製鏈接]

每日7-9樣功課 每樣1-2頁(吾計改作業)放假就10-12樣 仔仔忙到無時間玩 我都無哂私人時間 你地呢?

2    0    0    0

功課多唔係問題, 問題係, 佢地每日好似大人返工咁嘅時間返學, 大人放咗工真係可以抖, 但係咁細個人仔, 返到屋企都已經攰泥泥, 但係重要面對排山倒海嘅功課呀, 改正呀, 中默呀英默呀, 小測呀, 閱讀報告呀 ... ...

hellohelloruby  係lor  發表於 13-10-11 14:50

引用:功課多唔係問題,+問題係,+佢地每日好似大人

原帖由 lololala 於 13-10-10 發表
功課多唔係問題, 問題係, 佢地每日好似大人返工咁嘅時間返學, 大人放咗工真係可以抖, 但係咁細個人仔, 返到 ...
小一已經閱讀報告?
都好認真蝸!

ic07 發表於 13-10-10 23:31
小一已經閱讀報告?
都好認真蝸!
係呀

引用:每日7-9樣功課+每樣1-2頁(吾計改作業)放

原帖由 Wongyinheung 於 13-10-10 發表
每日7-9樣功課 每樣1-2頁(吾計改作業)放假就10-12樣 仔仔忙到無時間玩 我都無哂私人時間 你地呢?

...
4-6樣,更少都試過

中英數每日都有,常識一周兩次,目前覺得仲可以,平均花30-40分鐘左右完成

樓主, 想問您小朋友係咪讀名校?  
我亞仔只係讀屯門政府學校, 功課每日4-6樣, 已包改正.
每日半小時左右可完成.

我覺得如功課真係太多, 可主動向學校反映下, 我相信學校會聽架.

醒目開學勳章

回覆:每日功課量(小一)

平日5-7樣
假期再多啲

Wongyinheung 發表於 13-10-10 23:25

...我地同你差唔多,我仔目前做功課都唔算慢,改錯也唔多,覺得學校安排唔均衡,有時一日4-5樣,有時1X樣,若是週末/假期還ok,平日真是,同埋有啲閱讀週一派,週四就要交返,家長要簽嗮名,小朋友邊有咁多時間呀

剛開學果陣,我仔好興奮 好開心,但呢幾日自己講 唔中意返學,返學就系做功課 做功課 都冇咩時間玩
當時揀學校都已經揀咗非熱門小學喇,e+都系咁

引用:樓主,+想問您小朋友係咪讀名校?++我亞仔只

原帖由 B-LOVE-B 於 13-10-11 發表
樓主, 想問您小朋友係咪讀名校?  
我亞仔只係讀屯門政府學校, 功課每日4-6樣, 已包改正.
每日半小時左右可 ...
吾係名校 係長沙灣非熱門小學 雖然係多功課 但我日日都會問仔仔返學點 佢暫時都話返學好開心 無話多功課做 淨係無時間玩就有少少吾開心

B-LOVE-B  最緊要您小朋友番得開心, 平日無時間玩, 就留番星期六日大玩特玩  發表於 13-10-11 12:53

中英數, 日日都有1-2樣功課, 常識, 聖誕, 一星期就2堂左右, 都有1-2樣功課, 咁一日都有5-8樣左右, 都係1.5小時會做晒....

引用:Quote:原帖由+lololala+於+13-10-10+發表功

回覆:apsm 的帖子

引用:每日7-9樣功課+每樣1-2頁(吾計改作業)放

原帖由 Wongyinheung 於 13-10-10 發表

...
我仔每日2-5樣,如果唔練琴,兩個鐘之內做完功課溫埋書,有30分鐘做佢想做嘅野。

回覆:每日功課量(小一)

我女每天約六樣功課,包改正,起碼兩小時,計數要諗,寫字要甲一,作文更耐,閱讀報告加埋畫D插圖仲死,又一樣網上練習Art最花時間,要用粉彩填到冇癃。她做功課很拖拉,左望右望,寫完又擦,總之比佢激死。反而溫書快過做功課,唔係我死喇!

回覆:irischowys 的帖子

小一要作文?

回覆:Wongyinheung 的帖子

作句就得,小一要作文章,即係又係家長作

我女小一大概6-7樣功課連改正, 平時1.5—2小時完成, 星期五大概7-9樣

回復 superccc 的帖子

no composition (either Chinese or English) at P.1
‹ 上一主題|下一主題