用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位~首名子女5分的迷思
go

自行派位~首名子女5分的迷思 [複製鏈接]

身邊有兩位朋友,為了個細仔,有心儀的直資學校也不投考,理由是細仔少5分,大仔多5分,期望大仔入左心儀津校或官校,細仔就唔使煩。最終,有一位沒有宗教的朋友,選了一間有宗教出名學校,另一位有宗教的,就選了一間百年老號名校......即係話,他們將所謂多的5分,投進大海裡;相信最終還是寄望大抽獎!衡量得失,大仔的5分有利用到嗎?將大仔的入學選擇權放進抽獎箱,這對事情有幫助嗎?若單是細仔抽,大仔是否多一個選擇呢? 當然,大仔不一定考到心儀直資,但未考已棄權了!
   0    0    0    0

回覆:自行派位~首名子女5分的迷思

人各有志
實際上首輪係只有約一半位,要等抽也很平常。人地願意一賭手上籌碼,有何不可,最緊要到時能坦然面對結果。
相信大仔分係要來補償兄姐在讀,費事生得一個班家長又話不公平

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得重點唔响5分度
而係:細嗰個跟住大嘅就煩少樣!
恐龍家

小曳人 發表於 13-10-10 21:17
我覺得重點唔响5分度
同意, 而且就算冇分數差別, 今年抽都易過未來三四年, 機率上來說是這樣沒誤
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:小曳人+發表於+13-10-10+21:17+我覺

原帖由 MASAYA 於 13-10-10 發表
同意, 而且就算冇分數差別, 今年抽都易過未來三四年, 機率上來說是這樣沒誤 ...
Agree

小曳人 發表於 13-10-10 21:17
我覺得重點唔响5分度
有道理,帶住兩个小朋友真不易,若走兩間不同學校更是苦惱!

無辦法,雖然我無小朋友要入幼稚園,但日日睇爭報學校啲新聞都好煩,完全諗到3年後,爭小學學位既情況。換轉係我,我都會盡可能幫細仔(或幾年後既自已) 做啲野!

醒目開學勳章

有2個小孩考慮要更多,直資細佬妹未必入到,將來2個小孩2間小學會好吃力架!

3年前我大仔選小一,就算我多宗教5分,又揀返同宗教小學,有20分又如何?都係唔入流,仲要跨區抽都無謂,好彩考到直資,雖然是男校,個妹冇得優勢,到了妹妹選小的今天就靠自己,都考到二線女私小!叫做安樂哂!但我想話「細佬跟亞哥唔洗煩」如果咁怕的話,何必直入父或母的母校呢,拿著25分不是更好嗎?(純分享)

兩個係仔or女都好d,1仔1女重煩

其實我都諗是否要因為仲有個細妹跟尾, 而家姊要報官津, 因為..見到依家咁多人爭位, 真係怕怕...丫妹仲要係有雙非龍年個期...

做人不可以眼高手低. 有些人有能力攪掂兩子女不同校, 有些人不行. 唔好講乜, 淨講校車接送, 假如沒有其他家庭成員幫手, 連返學都成問題.

所以, 唔同家庭考慮的因素都唔同. 你得, 係你叻你有福氣, 但唔代表人人得. 考小一的壓力亦不是人人受得了, 若自忖唔得, 夾硬來反而影響親子關係, 弟妹倒不如安樂自在等世襲(呢種世襲通常都沒太多人投訴不公平吧!), 沒有太大壓力的幼稚園階段, 係好可貴.

moonychan 發表於 13-10-11 08:39
... 何必直入父或母的母校呢,拿著25分不是更好嗎?
「何必」定「何不」?

父母間小學可能執左、可能吾同區,好難的。

chunyatmama  haha, exactly for my case.  發表於 13-10-11 15:30
‹ 上一主題|下一主題