用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞仔小息成日掛住玩, 唔去廁所小便........ ...
go

亞仔小息成日掛住玩, 唔去廁所小便........ [複製鏈接]

今年9月亞仔剛升小一, 但亞仔小息成日掛住玩, 唔去廁所小便........成日都無去廁所, 返到屋企先去, 足足8-9個小時先去一次廁所, 所以上星期六"JJ"仔發炎啦....請各位JM指教, 我應該怎樣做呢? 通知老師叫他去廁所嗎?苦惱中
   1    0    0    0

vicky_hin 發表於 13-10-10 11:34
今年9月亞仔剛升小一, 但亞仔小息成日掛住玩, 唔去廁所小便........成日都無去廁所, 返到屋企先去, 足足8-9 ...

我個仔成日都係忍架唔到最後一分鐘都唔去疴既, 如果我同佢一齊佢話急我即同佢跑去疴但其他人邊理你呀. 佢自己又唔敢出聲, 試過一次上跆拳一次係校車瀨濕添. 開學前我最擔心就係呢樣, 日日都同佢講小息第一件事係去PEEPEE, 日日返來都問佢有無去呀....又教佢放學排隊等上校車時叫同學睇住書包去疴一次先..講咗一年又衰瀨過而家應該OK.

你日日返學前叫提佢, 放學又問下佢有無去啦...呢D都係要靠佢自己要明白.

jojoplanet 發表於 13-10-10 11:44
我個仔成日都係忍架唔到最後一分鐘都唔去疴既, 如果我同佢一齊佢話急我即同佢跑去疴但其他人邊理你呀. 佢 ...

我已經日日都叫佢小息去廁所, 但佢日日都話唔記得, 我已經嚇佢, 再唔去就叫老師提你去啦, 已經同佢講唔去晒2個小息, 是但一個小息去都好啦, 因為JJ仔都仲未好返, 食緊藥, 我驚又返發....唉....好苦惱~~

vicky_hin 發表於 13-10-10 12:00
我已經日日都叫佢小息去廁所, 但佢日日都話唔記得, 我已經嚇佢, 再唔去就叫老師提你去啦, 已經同佢講唔去 ...

發炎佢應該知驚啦...有機會同班主任講下..

vicky_hin  如果佢知驚, 我就唔駛苦惱....  發表於 13-10-10 14:54

引用:今年9月亞仔剛升小一,+但亞仔小息成日掛住

原帖由 vicky_hin 於 13-10-10 發表
今年9月亞仔剛升小一, 但亞仔小息成日掛住玩, 唔去廁所小便........成日都無去廁所, 返到屋企先去, 足足8-9 ...
你真係要盡快同班主任傾下!

vicky_hin  THX~~  發表於 13-10-10 14:54

vicky_hin 發表於 13-10-10 12:00
我已經日日都叫佢小息去廁所, 但佢日日都話唔記得, 我已經嚇佢, 再唔去就叫老師提你去啦, 已經同佢講唔去 ...

佢地一有得玩就忘形, 你不斷咁講啦..或者寫張紙仔係佢筆袋提佢啦..我自己用咗個名牌既套放咗阿仔既上堂時間表扣咗係筆袋, 你可以整個"記得去厠所".

vicky_hin  KEKE...  發表於 13-10-11 12:06

每天給他一支溫水,和他說午飯前一定要飲完,送佢返學途中都給他飲定多D水,飲得多佢想唔VV都唔得喇

vicky_hin  KEKE...都岩喎~~   發表於 13-10-11 12:06
‹ 上一主題|下一主題