用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 仔仔語言發展遲緩和智力問題
go

仔仔語言發展遲緩和智力問題 [複製鏈接]

心情好沉重,剛才忍不住哭了起來,在這最無助的時候我就會想親子王國.如果你是媽咪你一定能理解我現時的心情!

小兒,26個月,疑語言發展遲,現時只識講(媽媽,爸爸,阿嬤,伯伯,叻叻,VV尿尿,靚,踢,街街,訓覺,蛇,雞,咩,白,開,高,bb,baby,DADDY,UNCLE,blue,icecream)

剛返N班,返學後多著發音,

指令完全明白和按我們提示去完成,平時不理人,不望人的眼睛,專注力不集中,N班老師話會關注他,老師話除著語言發展遲外,發覺他理解能力也較差.不知智力是否有問題
不知道如何是好>請有媽咪給我點建議!感謝!
   6    0    0    0

回覆:luo916 的帖子

唔好灰心振作起來,我囝囝上年9月2歲半BB話得幾個單子返N班眼神差被評為懷疑自閉征徵狀,好彩老師非常有愛心,平日用親教勁同佢講野,我每個星期六帶佢做社交小組同語言訓練,星期日帶去公園玩,雖然這一年用了很多$積蓄也不多了,見完精神科醫生后話佢語言遲緩影響佢多項發展,經過努力出來今天成果的是講短句跟我地講野,學我地動作搬野執野,眼神接觸多咗,專注力仍弱要加訓練,真的6歲前是黃金期,比俾心同你仔仔做訓練一定有進步架!加油!

回覆:unfunny 的帖子

你好!我仔(2歲半)都有呢類問題!請問你喺邊度上社交小組?謝謝

回復 FB_baby 的帖子

http://www.speech.com.hk/

引用:你好!我仔(2歲半)都有呢類問題!請問你

原帖由 FB_baby 於 13-10-10 發表
你好!我仔(2歲半)都有呢類問題!請問你喺邊度上社交小組?謝謝
我搵左樂天教室!

引用:心情好沉重,剛才忍不住哭了起來,在這最無助

原帖由 luo916 於 13-10-10 發表
心情好沉重,剛才忍不住哭了起來,在這最無助的時候我就會想親子王國.如果你是媽咪你一定能理解我現時的心情! ...
去做評估!自己估估下都冇用!

回覆:Macylau 的帖子

我朋友都係去樂天教室,真的好嗎?你是報那些班?因為我小朋友返緊pn,所以只打算報星期六(每星期一小時)的playgroup 提升專注力,但又怕太短時間沒有用,你可分享下嗎?

你好,我仔仔26個月時識講既用詞仲小,大至同你仔仔幾不多,但而家35個月,可以同我傾計,小大人咁,但老師話小肌和專注力弱小小,初頭唔知係遲,新手媽媽咩都唔知,好在N班老師叫我留意,之後我就一有時間帶佢去公園,沙灘,茶樓,總之就係多人的地方,希望環境可以刺激下佢發展,我覺得幾好,而家進步左好多,你參考下

回復 DickdickChing 的帖子

謝謝!我要向你學習

唔洗客氣,我都學習中

引用:我朋友都係去樂天教室,真的好嗎?你是報那

原帖由 FB_baby 於 13-10-11 發表
我朋友都係去樂天教室,真的好嗎?你是報那些班?因為我小朋友返緊pn,所以只打算報星期六(每星期一小時) ...
我只係報左名,下星期先開始上!

‹ 上一主題|下一主題