用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 九官係41網是不是2線學校
go

九官係41網是不是2線學校 [複製鏈接]

九官係41網是不是2線學校
   1    0    0    0

Of course not!!  Many parents want to send their kids to this good school.  It is one of the famous government school in HK.  Honestly, it is not easy to go!

回覆:ryanreann 的帖子

因我見冇咩人話佢好唔好同有咩升中資料, 所以唔太清楚

升中聽講麻麻地 , 而且band one %都好似唔高,
全級26-3x(名)/全級12x (人)都唔係band one 生.
如果用三分一作為標準計算.完全

回覆:九官係41網是不是2線學校

即係二線

回覆:九官係41網是不是2線學校

一線又好,二線又好都唔駛嘔嘅!

emilyykyip 發表於 13-12-21 18:08
一線又好,二線又好都唔駛嘔嘅!

五年後,你咪知洗唔洗

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:emilyykyip+發表於+13-12-21+18:08+

原帖由 黃金屋 於 13-12-26 發表
五年後,你咪知洗唔洗
就算入到一線小學但如果考包尾,請問是否可以入到B1A中學?

其實揀學校要睇小朋友能力,勉強無幸福,愛自己的小朋友就找間適合的學校比他們吧!

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

回覆:黃金屋 的帖子

唔明喎,我只知一線,二線,三線都有人能上到Babd 1A中學!

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:唔明喎,我只知一線,二線,三線都有人能上

原帖由 emilyykyip 於 13-12-27 發表
唔明喎,我只知一線,二線,三線都有人能上到Babd 1A中學!
我理解是二或三線小學的學生如果在校内考到全級頭幾(或十內)名,這些學生就屬於band 1生,他們當然可以入到B1A中學。(如有錯請改正)

我上面覆讀一線小學如果考包尾難道因為讀一線小學就會入到B1A中學?其實讀任何小學讀都要睇小朋友成績才可決定入那些中學!

回覆:monkey妹 的帖子

認同

引用:Quote:原帖由+黃金屋+於+13-12-26+發表五年

原帖由 monkey妹 於 13-12-26 發表
就算入到一線小學但如果考包尾,請問是否可以入到B1A中學?

其實揀學校要睇小朋友能力,勉強無幸福,愛自 ...
you right.    分级無意思。合適最重要

回覆 monkey妹 的帖子

唔洗咁緊張,我只係以事論事.間間學校都會有第一名及第.........名,

根本唔關係唔係一, 二, 三線嘅事.

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:黃金屋 的帖子

我跟你一樣以事論事,大家都是為自己小朋友好,了解清楚各樣是好事,希望所有小朋友都能開心學習,入讀適合的學校,培養小朋友為社會未來做個出色的人

引用:我跟你一樣以事論事,大家都是為自己小朋友

‹ 上一主題|下一主題