用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔vs喇沙vs皇仁vs聖保羅男女
go

男拔vs喇沙vs皇仁vs聖保羅男女   [複製鏈接]

論競爭力,你們會怎樣排列呢?
   3    0    0    0

回覆:heidikl 的帖子

論成绩就一定係咩拉,論運動就一定係,論lB成绩就,哈哈,未比人媽過咩,晚安!

cathyming1 發表於 13-10-9 00:11
論成绩就一定係咩拉,論運動就一定係,論lB成绩就,哈哈,未比人媽過咩,晚安!

...

邊個會媽你呀!
唔好講競爭力先,聖保羅男女和男拔係直資,你可以兩間都報,睇邊間收你先囉,收先果間就即刻去註冊。再講兩間官津,你自行揀晒兩間就得,睇下邊間收你囉,洗乜咁煩唧。

講返競爭力,我諗係睇人多過睇學校囉。如果你做人驚驚青青的,做事沒信心的,就算這四間出來都沒用。相反做人有毅力、有理想、唔怕蝕底的,band 3學校出來都贏你。

m778778    發表於 13-10-25 19:49
carmenlee2202  Agree  發表於 13-10-9 06:56
:verycold: :verycold: :verycold:

heidikl 發表於 13-10-9 00:02

可否先說說你問題中的"競爭力"是甚麼意思嗎?

引用:論競爭力,你們會怎樣排列呢?

原帖由 heidikl 於 13-10-09 發表

或試 兩間直資 和 自行 1.喇沙 2.港華/英皇

heidikl  Thanks Elbar advice.  發表於 13-10-9 08:46

回覆:www 的帖子

謝謝Ohnono寶貴的意見和www幽默的回覆(在另一帖裏,由於手機問題,才出現奇怪的標題)。

非常認同ohnono的說法,只要自身上進,在那一間中學都是一樣的。他已經是非常幸運和幸福的一小羣。
他比較喜歡讀書,所以他想選擇以學業成績為重的。但我也提醒他要多方面考慮,學校距離(家住九龍)、課外活動等也是考慮因素。
怎樣Define競爭力or更適合犬兒,真的我沒有answer,所以,希望EK的高人給予意見。
我只希望他能享受六年的中學生活,出來成為有用的+正確人生價值觀,我已經非常滿足。最後結果,我們都會以平常心和感恩來面對。

回復 heidikl 的帖子

你所提及的4間學校, 無論學業成績和運動以及各方面都非常出色, 相信亦都符合你的要求(能享受六年的中學生活,出來成為有用的+正確人生價值觀).

既然現階段已有其中1間offer, 確實感恩, 如果接受的話, 就無需要再為升中而煩惱, 等到明年7月... 這個升中遊戲真係...
雖然話接受了直資, 放榜後再可叩門, 但不建議, 因為沒有最好的學校. 除非另有考慮如經濟等. 亦可試吓申請學費減免.

回覆:男拔vs喇沙vs皇仁vs聖保羅男女

間間都咁好,帶個仔去聽下啲升中簡介會,參觀下間學校,俾佢自己揀。

才不過十月就出現呢類乜乜vs物物的太陽post,甚至係有學校向公子招手
(不是接受,而是招手),足己證明樓主地位顯赫,實在可喜可賀!

所以果d乜野學費,個人相信不過零頭而己,應該不用浪費無價的腦細胞
去考慮。

熱切期待六年後再來一個哈乜vs耶物vs牛乜vs劍物的紅巨星post!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

煩惱是由於犬兒的學業成績和運動,而有一間所提到的直資向犬兒招手,而他卻更喜歡其中的一間官津(希望幫我省錢)。

論成績,SPCC>QC>喇沙、男拔。

如果係我,我會聽阿仔話,難得佢會幫你省錢,咁乖。

招手, 唔等於收左, 到收到封offer信先再諗啦! 無謂死咁多細胞.  

回覆:必必 的帖子

現在先十月,反已有兴趣想知点招手,面试,派表都未開始,可否分享下!

回復 cathyming1 的帖子

原來傳說中既招手真係有既~

回復 heidikl 的帖子

如果以學業為重,後兩間是較佳選擇。
前兩問較適合全面發展的小朋友,比後面兩間學業成績略為遜色。

報咗先,睇餸食飯。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cathyming1 發表於 13-10-9 12:28
現在先十月,反已有兴趣想知点招手,面试,派表都未開始獎可否分享下!

...
如果係運動勁,全港比賽有獎嗰D,唔使小六,小五都有招手啦! 好學校唔怕收唔到成績好的學生,招手嗰堆,係想幫學校攞獎,將來上大學與否,都唔關佢事了。

樓主都話咗個仔鍾意讀書,招乜鬼手呀?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

先頭樓主明明話有其中已向佢招手,家下佢編輯del 咗,唔等如冇post 過,唔止我一個回覆佢講招手啦!:;pppp:

回覆:Anniemun 的帖子

是但拉,討論下傘!

Anniemun 發表於 13-10-9 13:53
先頭樓主明明話有其中已向佢招手,家下佢編輯del 咗,唔等如冇post 過,唔止我一個回覆佢講招手啦! ...
Sorry, 因為版本不同,引起誤會。我冇留意樓主刪除了招手這部份。

Jackieson  係呀, 樓主個帖早前話有其中1間直資招手...  發表於 13-10-9 16:09

回復 必必 的帖子

其實招生 真的要收的意思了, 不過當然是指有特異功能那些
去年 我兒子那班, D 直資面試未開始 , 已經有位同學被名校收了
原因是在某運動有國際成績的獎

‹ 上一主題|下一主題