用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位分班
go

S位分班

阿仔入體障組,平路無問題,樓梯級放手行一至兩級。小肌停留係跟點畫線,語言就講到簡單句子,家中對答尚可,生活起居話題流暢d,例如:妹妹唔好入廚房呀(阿妹爬緊去廚房方向),我想飲奶奶同埋食餅。1個月一堂個別言語治療堂

同組同學4個未識坐行,亦未有語言,1個講野流暢,識行識跑。阿仔好多物理治療介入,亦係佢需要既,但社交就好似無咩,有d咩我可以做呢?大家係S位分班係點?

想當年,我仔行得唔好,分班同未識坐,未識講O既野,連食野都要流質一組... 交流=0,我去陪上堂,每日用左1小時去教照住鏡拎毛巾抹咀,又用1小時去教點同佢地按摩
讀左成年,紙上功課點對點連線都冇做過,點會可以轉出去讀I位?同社工,老師傾左好多次,成日話要打好基礎,結果都係唔掂,走人﹗

唔好問我邊間,因為有人覺得呢間學校好好,只係我仔唔好彩編班出現問題:;pppp:  仲有,我仔走左冇耐,學校主任都走埋,可能依家情況唔同LU

回覆:annaanna 的帖子

最後你小朋友轉出I位?當時幾大?

同組能力差異大,分班家長又無得say,阿仔日日返學同人無咩交流,返而同老師治療師有對答,但點能夠同同輩互動比,係腳係訓練好足夠,真係好難取捨。

回覆:methy 的帖子

希望樓主小朋友大有進步,下學期可以轉去遲緩 / a 仔組。 體障組人手會多d, 因小朋友活動力差,教的功課都淺d.

回復 methy 的帖子

佢轉出去時年齡就係K2,原本我想讀番K1,但最後都係讀K2囉﹗

回覆:KIKI678 的帖子

thx,可能係我心急。原來以半個學期咁計?

回覆:methy 的帖子

某些中心系會(暗啞底) 容許小朋友出去主流試讀 比較叻果d) …… 半日 至 全日 不等……
如有小朋友出咗去, 咁間中心 就有可能 把極少數小朋友移上 叻少少果組。 仲有每半年一評估,又系重新執位,爭取去叻d果組的機會。 不過先決條件系您小朋友要fit for 叻d果組。