用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基督徒家長如何教道小朋友處理學校萬聖節活動 ...
樓主: train
go

基督徒家長如何教道小朋友處理學校萬聖節活動 [複製鏈接]

我都好唔明白一個天主教徒點解會為主題公園的Halloween event做代言. 就算唔理節日的來源, 但以死亡, 殘殺為娛樂嘅項目點都唔值得支持.

I recall back in the olden days, I mean, when I was small, Halloween is totally not popular in Hong Kong.
Now Halloween becomes popular, due to 1 single reason, businessmen wanna to make business, ocean pxxx and disxxx want to earn more, pubs and restaurants want to earn more, toysxxx and other toys shops want to earn more...
To me, Halloween is totally wasting time and money to celebrate...

回覆:picture 的帖子

其實我覺得啲人慶祝萬聖節,同一般冇宗教信仰嘅人慶祝聖誕節一樣,都係湊熱鬧,借題發揮約埋一齊玩,唔會深究起源。因為搞萬聖節活動有錢賺,吸引人消費,所以越來越多商場搞相關活動。

引用:其實我覺得啲人慶祝萬聖節,同一般冇宗教信

原帖由 Potato001 於 13-10-27 發表
其實我覺得啲人慶祝萬聖節,同一般冇宗教信仰嘅人慶祝聖誕節一樣,都係湊熱鬧,借題發揮約埋一齊玩,唔會深 ...
Agree agree…one single reason…money!!

引用:叫佢乜都唔好扮咪得羅,無理由唔返學,順便

原帖由 Jessy 於 13-10-09 發表
叫佢乜都唔好扮咪得羅,無理由唔返學,順便教導佢尊重沒有宗教信仰的人
我都會比小朋友返學,着便服……解釋萬勝節是鬼的節日,問他們喜歡鬼嗎?

回復 Potato001 的帖子

Yes, I let let my kid participate and just like celebrate for whatever festivals.  My kid will not change her character just attending the 萬聖節party, Christmas party or even Buddhist activies.  Afterall, it's just for fun.

我又唔覺得係一種慶祝!只是一個遊戲!對我來說,平常心吧!
覺得唔舒服就唔參與囉!
同樣小朋友就算著便服,都可去學習和接受唔同人嘅文化!

回覆:基督徒家長如何教道小朋友處理學校萬聖節活動

我小朋友幼稚園同小學都是天主教學校,老師都有同佢地講吾好慶祝什麽萬聖節。佢返到屋企都再有問我,佢還細,我話算是一種商業行為,好多商埸都有搞類似活動。但作為教徒,最好還是不應参與有關任何偶像、魔怪的活動。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆:基督徒家長如何教道小朋友處理學校萬聖節活動

如果学校搞,我会預先叫小朋友問老師,我唸学校有經驗同会尊重学生宗教,吾需要吾返学,小朋友自己明白,平常心返学放学就可以了。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

放鬆一點吧
我們不能夠將小朋友,同這個充滿罪惡的世界完全隔開。除非遷居至美國一些小鎮,全部居民都是基督徒。
否則,我們住在香港,基本上連澳門也不應去旅行了
四處是賭場、夜總會、桑拿.......比區區一個節日更嚴重得多了。
‹ 上一主題|下一主題