用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生真辛苦
樓主: sumyau1012
go

小學生真辛苦   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sumyau1012+於+13-10-17+發表

原帖由 IloveJJ 於 13-10-17 發表
我個仔之前都幾鐘意睇ORT,睇到7。而家睇Magic Tree house,但佢係睇中文版喳!不過,佢話好好睇、好刺激喎 ...
中文版仲難

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-10-17+發表我

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-10-17+發表我

回覆:IloveJJ 的帖子

等我都去買magic tree 先

回覆:IloveJJ 的帖子

我都想買中文俾女睇。請問係咪由第一開始睇。

引用:我都想買中文俾女睇。請問係咪由第一開始睇

引用:我都想買中文俾女睇。請問係咪由第一開始睇

引用:Quote:原帖由+sumyau1012+於+13-10-18+發表

原帖由 IloveJJ 於 13-10-18 發表
中文版好多圖書館都唔齊,買都要去誠品買,或者上台灣誠品訂,佢都寄香港的,而且平過香港。
我仲訂咗「神 ...
Magic tree house 真是幾好看,我自己都中意讀下

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:小學生真辛苦

其實現時好多學校既教育政策根本同該校既學生階層不符,例如,有啲學校內部有不明文規定各科老師只要當日有堂,就必須要比最少一項功課小朋友,但根本無想過大部分小朋友既雙親都係在職人士,或者甚至係由爺爺麻麻公公婆婆去湊。就算入左私立學校,程度深,學生自己一個其實唔會識做曬所有功課,結果無論低下階層/富裕人家既學生一係靠補習/功課輔導班,一係靠自己,最終閒閒地都做到七八點,更加見過小一小朋友做到十一二點喊曬口,咁落去,重點會有學習興趣呢..

引用:其實現時好多學校既教育政策根本同該校既學

原帖由 Hailiew 於 13-10-18 發表
其實現時好多學校既教育政策根本同該校既學生階層不符,例如,有啲學校內部有不明文規定各科老師只要當日有 ...
吾糸所有學校都谷的。家長只有跟據自己情況選合適的。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

就算唔係全部學校都谷成績,都佔多數吧

引用:其實津校多功課係因為迎合大部份家長口味,+

原帖由 joanthony 於 13-10-18 發表
其實津校多功課係因為迎合大部份家長口味, 佢地覺得程度越深, 功課越多越好, ...
呢句系真,吾谷就覺得間校吾好!

E+好多父母以子女好忙, 讀書/課外活動好深程度/層次為榮! 覚得高人一等! 我身邊都有呢d人, 成日話仔女好忙, 學好多野(仲講叫咗d仔女唔好學咁多野, 佢地係要学) :;pppp:

我個女讀小一,做功課超慢,學校功課又多又難,開始覺得佢有少少放棄咁,唔知有咩方法幫到佢

引用:我個女讀小一,做功課超慢,學校功課又多又

回覆:小學生真辛苦

升咗上小學校我都cut晒我個仔關於所有學術性嘅課外活動喇!

‹ 上一主題|下一主題