用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港人能不遊行麼?
go

香港人能不遊行麼?

http://m.szhome.com/detail.aspx?id=154340981&p=360020

是時候了

回覆:香港人能不遊行麼?

真係離晒譜.....

小之爸 發表於 13-10-7 16:50
佢地時間成本低,而且人多.....香港嘅父母根本無得鬥

除左因為我地本身無佢地咁厚臉皮不知羞恥用盡人地福利外,
其實因為只係暫只係北區先咁恐怖,
其他地區既父母雖然都係嬲但都叫未迫到埋牆角,
我相信殺到埋身時, 好多父母都會似某D住北區既父母咁, 請晒假去搞...
不過去到咁既地步, 香港, 已是淪陷了...

引用:回復+Chirley+的帖子 其實香港有很多區已

原帖由 小之爸 於 13-10-07 發表
回復 Chirley 的帖子

其實香港有很多區已經在不知不覺中被滲透,只係大家都是中國人臉孔,唔出聲好多時都 ...
咁驚?咁埋週街好多啖?好多尿味?永遠上唔到火車,會比人打尖?酒樓餐牌變簡體?………

嘩,真係愈諗愈驚

小之爸 發表於 13-10-7 20:41

其實香港有很多區已經在不知不覺中被滲透,只係大家都是中國人臉孔,唔出聲好多時都 ...

唔出聲唔知佢係咪本土人 <~~~已唔少...
未出聲已知佢係強國人 <~~~仲多...
由1997年到而家, 香港已有十分一人係新移民...
你講得好岩..我地好快變少數...相信到我小朋友長大時,
乜都溝淡了...
要成功唔易, 除左時間就係人力同心機...
要將D野破壞...真係好易...

引用:你意思系同一日時間通知面試??點甘巧合啊

原帖由 wongchi817 於 13-10-07 發表
你意思系同一日時間通知面試??點甘巧合啊??頭痛嗮!
係呀,同一日in八間,我諗真係只會發生在B6身上,相信佢可能報左幾十間先會咁橋有八間in同一日!

引用:回復+Chirley+的帖子 其實香港有很多區已

原帖由 小之爸 於 13-10-07 發表

我都覺得我個屋苑越來越多人講普通話,但幸好是有禮貌,友善的一批

回覆:香港人能不遊行麼?

越來越憎大陸d pk

我們香港好細,對十三憶人口,遲早被同化,睇實下一代。

無唸過香港真係咁快淪陷, 需然新聞只講北區, 但係佢地唔夠位, 咪又係會出九龍, 所以香港人真係好慘, 試下將心比己, 我地返上去搶哂佢地d野丫, 睇下佢地係咪同樣咁對我地.

有幾嚴重?
http://www.census2011.gov.hk/tc/main-table/A107.html
http://www.censtatd.gov.hk/hksta ... roductCode=C0000086

按照政俯統計署既調查, 第一條link有2001, 2006 及2011年普通話人口增長, 到左2011年, 10年內5歲以上由 55 410-->94 399. 再睇第二條link, 2012年係去到 178,400人, 值得留意係, 2012年既report 係6-65歲既人口. 之前2001-2011年係5歲起直到仲未死既人都計, 但2012年既係cut 65歲既人.再未計under 5歲即2007-2012個一批"普通人" 由此可見,  普通話人口增長係十分之"恐怖".
呢個炸彈, 其實政府一早要面對, 由董伯伯至曾陰權年代就應該諗掂佢. 不過佢兩個都冇攪到呢方面就閃左人. 依家個波俾CY and 吳克儉, 我知雙非問題吾係出自佢, 但佢依家係要執漏, 吾單止幼稚園, 仲有小學, 幼稚園有d雙非家長可能覺得遠而吾去香港上, 但小學呢? 仲有一大堆問題, 小朋友醫療大部份係小病, 但當呢批"小朋友"60年之後變左老人家, 個時香港又點食?
吳克儉, 如果追求"Premium"明幼而去排隊, 我覺得係合理, 因為呢批人去追求左"更上一層樓"既野, 係要付出. 但北區既朋友, 只係爭取一d最min 既野, 只係一d 普通既幼稚園學位 (如得罪, 請見諒) , 呢個係basic need. 阿爺個代就話為左Basic Need 先黎香港搵食(好彩佢做左呢個英明既決定) , 我估吾到七十幾年後既香港人, 竟然為左basic need要遊行? 錯哂, 香港係第三世界國家?  

我覺得遊行都無用架啦,跟本是政治策略。