用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 大家收到電話未ar?好不安
樓主: BOBOWIN
go

大家收到電話未ar?好不安 [複製鏈接]

cacanov06 發表於 13-10-8 23:31
點解仲要15/16? 都2nd in 完收左仲要諗?  大把人等住你個位, 如當初知道唔適合就不應去2nd in 了, 無謂浪費 ...

又唔洗講到咁嚴重,好多人都係in完收左,先至去決定讀唔讀嘅,人之常情。

不過如果決定唔要offer, 就早d放個位出離,事關真係好多人等到頸都長喇。

我認為如果在當初第一round收了之後考慮讀唔讀係人之常情, 因為之前可能大家抱住俾小朋友練習面試機會去報考, 完全未了解間學校, 這是可理解, 但到了個幾月之後, 家長亦已上了第一堂課, 相信呢段時間唔多唔少會了解多咗學校!  如果是因為想要抽津校未決定的話, 就更多唔應該, 家長不是一早知嗎? 無理由到2nd in 收左之後至諗呢個問題!

Candywong12  我係因為經濟能力及校舍地點問題而要作考慮~~  發表於 13-10-9 14:27
muichujamie   agree!  發表於 13-10-9 12:21

cacanov06 發表於 13-10-9 11:19
我認為如果在當初第一round收了之後考慮讀唔讀係人之常情, 因為之前可能大家抱住俾小朋友練習面試機會去報 ...
你講得啱,不過唔係個個咁唸.........

回復 cacanov06 的帖子

我都等緊,希望大家諗清楚,唔讀既早d 放位出黎啦,謝謝!

有關學費問題, 入學簡章(綠色個張)有提學校有助學金供有經濟需要的學生申請, 以確保不會有學生因經濟問題而被拼諸門外.  減免學費由一成至全免不等, 家長可向學校申請.  至於校舍問題, 由簡介會至填表, 最後到面試一刻, 老師也有提問家長.  我身邊有3個小朋友fwl, 有2個有得2nd in, 但唔好彩無收到, 佢地係真心想入GT, 希望無心讀個啲真係唔好註冊了!

我自己就考慮左距離, 金錢, 學校對小朋友適合與否, 才報名, 我唔想浪費相方時間. 不過今時今日, 學位難求, 好多家長都會大包圍, 因為機會只有一次, 唔理咁多, 考左先. 15/16都唔出奇吖, 好似陰公之人, 鍾意優才, 但福小超近, 囝囝又鍾意, 有時確實好難決擇, 真係要再深入了解下學校, 才能作出適當選擇.

雖然咁講好衰, 但如果係我, 一定註冊先, 睇下仲有冇自己心儀既學校收, 有的話會再遂項比較, 然後盡快放返個位出黎. 如果係等自行的話, 咁就冇辦法喇, 應該早d諗, 屋企負唔負擔得起個時間同金錢, 係咪真係值.

有Offer響手嘅,就想保留選擇嘅權利;等緊嘅就希望佢地快d放手。

冇話誰對誰錯,只希望佢地早d決定,唔好幾邊hold住d位。

引用:+本帖最後由+cacanov06+於+13-10-8+23:32+

原帖由 cacanov06 於 13-10-08 發表

點解仲要15/16? 都2nd in 完收左仲要諗?  大把人等住你個 ...
雖然已經過了2nd int.,家長表達1516考慮註唔註冊仍是負責任及坦白的行為,遠好過有offer就註冊曬先,留到開學至決定放位的家長。

我想問點樣先會有 2ND IN?

2nd in 都唔得,係未無機會啦

係LOR, 究竟2ND IN完左唔得會變成"waiting"定 "rejected"?

學校講左2nd in 唔得既都繼續原本個status, 即本來係 1st waiting 既就繼續1st waiting.   但之後再有位係未會call d 未 2nd in 既呢?  咁仲有無機會3rd in 架?  唉,無晒心機呀

回覆:大家收到電話未ar?好不安

不要灰心,繼續上堂!上年識人到六月3rd in 先收!考誠意

多謝鼓勵呀!

是呀,不要灰心,不要放棄。
上次聽講座,校長話曾有小朋友要in五次先入到,同埋講座完場時有家長親自交個大信封比校長,可能是求位信,你不妨一試,盡顯誠意。

in 左5次先入到?  呢位家長同小朋友真係要好有耐性同EQ至得!  如換轉角色, in 了3次都係唔收, 我反而會反省我小朋友是否適合呢間學校? 勉強無幸福, 呢個小一面試遊戲係mix and match, 都好睇緣份!

希望一啲有offer 係手的家長, 如有另一間學校offer 而你又覺得比GT好又或是更適合你小朋友, 請儘快放位通知學校予其它有需要的人, 千其唔好等到開學至做, 多謝你地合作!

In五次可能是個別例子而已,認同是很考家長耐性。
也換另一個角度看,校方覺得同一批面試的小朋友都叮噹馬頭,所以要安排多次面試 去篩選,一、兩個月後小朋友的表現會很不同呀!

係呀,其實 2nd in 時,我都同老公講順其自然,學校唔揀亞女,可能亞女真係適合。 同埋我地諗如果最後排隊尾入到,亞女會唔會跟唔到呢?  會唔會考第尾呢?  同埋自己係傳統教學大,真係好唔like 勁抄寫同上堂既死氣沈沈既氣氛,所以一直想女入優才。
‹ 上一主題|下一主題