用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問救恩轉咗校長後...
樓主: poodlema
go

請問救恩轉咗校長後... [複製鏈接]

引用:比BK+吹得多,+成左名校(因為半龍)++

原帖由 小小山 於 13-10-15 發表
比BK 吹得多, 成左名校(因為半龍)
請問大約幾多%可以升上小學部?

幼稚園180學生, 50個上小學(佔小學一半學額, 係私立小學)

引用:幼稚園180學生,+50個上小學(佔小學一半學額

幼稚園180學生, 50個上小學(佔小學一半學額, 係私立小學)
Oh.... %好低吓⋯⋯thx for your info~

都唔算低, 如果係想讀救恩小學, 機會比其他考入來的小朋友高.

引用:都唔算低,+如果係想讀救恩小學,+機會比其他

都唔算低, 如果係想讀救恩小學, 機會比其他考入來的小朋友高.
咁又係~ 謝謝

小小山 發表於 [url=tel:13-10-15 10]13-10-15 10[/url]:06
比BK 吹得多, 成左名校(因為半龍)

如果吹得多就成左名校甘神奇?!我見樓主去年都有聽簡介會,那小朋友應該有考面試,可以分享一下嗎?

今年朋友兒子讀K3,同埋9X位小朋友考50個小學位,總好過外面學生2800人考50位mouth:" />

des_tests 發表於 13-10-14 21:29
回復 lin051051 的帖子

下呢間都算名校,那麼中西區間間都可以係名校了

我囝囝今年考K1,家住中區,雖然我唔係bhf ,但救恩亦係心儀之一,依你意見中西區又有邊間名校呢???

而朋友個小朋友舊年在救恩畢業,考入左spcc wow!!朋友仲講其他同學仔都考得唔錯,有st paul boy,英華,蔡繼有,聖心,比起前幾年真係勁左wow,我睇反其他中西區kg都冇甘好成績,除左搬左去cwb 的聖公會

回復 Jobobo11 的帖子

咁想多口請問你朋友或佢地D同學接駁小一有無問題? THX!

回復 poodlema 的帖子

我朋友講,早幾年救恩係“淺校“,連上救恩小學都比外面學生差好遠!追到傻!但呢幾年chur 好多!積極進取左好多,同收生都唔同要求,變左銜接好多,但講真,考得上神級ge媽媽都落唔少苦功,一定在外面再補啦,不過,佢講呢幾年因為出名左同好多人有哥哥姐姐在小學讀緊,所以d 弟妹想借kg 上小學易d,今年港島又多幾間冇學卷,所以越來越多人考!競爭好大呀!

引用:Quote:原帖由+小小山+於+13-10-15+發表比BK

原帖由 tam_bb 於 13-10-15 發表
請問大約幾多%可以升上小學部?
No la... 舊年最後得30人升讀,而今年開始救幼都要面試先可以升上救小

回覆:請問救恩轉咗校長後...

救恩當然唔係名校,不過校長嘅目標係想做名校....出名咗咁多,我諗全因為有港同創校校長加入,大家都知港同做得好好,所以大家都會對救恩有所期望...我自己覺得學術上真係淺,功課亦都好少,注重閱讀同思考,另外考到名校果啲,大部份都係家長自己谷啲小朋友...

回覆:tattc 的帖子

正常黎講蒙特梭利教學係唔會谷的,佢只會引導小朋友自然發展,target唔係學術方面,如果多功課多教育,就變左有違蒙特嘅精神

回覆:isolg_ying 的帖子

救恩應該唔係蒙梭學校吧?

引用:正常黎講蒙特梭利教學係唔會谷的,佢只會引

原帖由 isolg_ying 於 13-10-21 發表
正常黎講蒙特梭利教學係唔會谷的,佢只會引導小朋友自然發展,target唔係學術方面,如果多功課多教育,就變 ...
救恩都唔係蒙特梭利,只不過係活動教學...

你地講緊邊間救恩?

引用:你地講緊邊間救恩? +

原帖由 isolg_ying 於 13-10-21 發表
你地講緊邊間救恩?
西營盤高街救恩

我以為講緊黃大仙。。。

tattc 發表於 13-10-21 09:54
救恩當然唔係名校,不過校長嘅目標係想做名....出名咗咁多,我諗全因為有港同創校校長加入,大家都知港同 ...

今年救小2800報喎!!得45個位超額60倍!如果咁都唔算就冇話可說了!呢幾年就算讀聖公會好多都揀入救小,大家可以睇返聖公園網址!呢d 资資料冇得呃人!其實全香港想考入名校都一定自己谷架啦,就算我個fd 小朋友讀出名深的高主教都要外補!不過大家心中都有一把尺,係唔係名校自己知,冇謂拗!我認為收左先講啦!我in 2/11 隨緣啦!

我其實未入讀救恩幼稚園,只係今年打算考同識朋友係度讀緊,見到唔係事實d 野為他人抱不平啫!

講真,聽你講去年收得30位原校幼稚園生,就梗有媽媽唔開心嘅!但如果因為學校冇收返自己小朋友入小一而遷怒學校,抹煞人地的多年努力我覺得唔係咁應該囉!

更唔好係令到其他媽媽誤信左呢d 錯誤資料,防礙其他媽媽正確選擇就唔好啦!如果我心念歪d ,應該要說多謝,因為咁樣可能小左競爭對手!但我做唔到囉!

p.s朋友的小朋友去年考入名小學,佢講去年學校好多家長知發生咩事.佢就算依家都好感恩學校的品格培育,令到小朋友一生受用!

我只是講出我所知的事實,不喜勿插!

引用:+本帖最後由+Jobobo11+於+13-10-21+23:41+

原帖由 Jobobo11 於 13-10-21 發表

你有冇睇前面架,我一直都係好中肯,老師教得好好,小朋友都返得好開心,我個仔都係返咗救恩先培養咗閱讀嘅習慣,呢樣係我最欣賞,另外我只係將學校嘅教學模式講卑大家知,我無抹黑學校,我亦無諗過要卑我個仔讀名校,所以我真係唔覺救恩係名校,我話卑大家知得30人升到,係卑心理準備大家,唔好以為讀咗救幼就容易啲升小學,抹殺咗人哋咁多年努力嘅係園長....唔係我,唔通係我叫果十幾位老師走,我一直都好支持學校,所有家長義工嘅活動我都參與,所以我諗我點都會比你清楚學校!
而且人都會有優點同缺點,唔通會有一間學校係完美嘅咩!我只係分析當中嘅好與壞,適唔適自己果小朋友讀,呢樣就要交返卑家長自己分析,無最好嘅學校,只有最適合嘅學校...如果你只係果啲為咗想讀名校嘅家長,我諗呢到都唔係好啱你!

回復 tattc

我就係睇左你之前d post ,見到你講新園長黎左唔好,令到d 舊先生走一半,又講係個新園長唔好!呢d 係你之前的節錄“
講真愛心就真係睇唔到,記性亦唔多好,又唔接受人意見,不過呢啲係園長嘅問題“  咁好清楚你講個園長唔好啦,我作為今年考k1的媽媽梗係覺得有問題啦!但我又見另一讀緊的媽媽howardjeannie唔同你咁講!
所以即刻問返朋友(包括去年畢業即同你小朋友同屆的2位媽媽,今年讀緊的3位K2,1位K1的媽媽)事實真相,所以我知道的未必比你小!因為你的資料係3年前的k1,2年前的k2,1年前的k3 課程資料,反而我知道係依家人地讀緊的資料,應該會update d,同埋有咁多媽媽的意見我諗點都中肯過1位囉,至小佢冇一位講園長唔好囉,最多同我講要有心理準備要做好多親子功課,只不過人地唔上黎bk 講啫!
而我得到的答案係去年畢業的媽媽一聽到我咁講就話流傳有一位媽媽因小朋友學習問題對園長好不滿,佢講雖然佢小朋友讀上午班,都知道那位讀下午班媽媽四周同其他媽媽散播園長唔好,但講真新園長入黎時小朋友先剛上k2 ,如果真係覺得新的教學理念同自己不同,又或者同以前d 先生好fd,比我一定會轉校!因為園長係管理成間幼稚園,如果我咁唔認同一定唔會繼續讀落去,何苦呢!學校都多的是!同埋講真如果個園長照你講咁差,咁應該係全部先生走晒啦,幼師搵工一定唔難!咁即係一半認同一半唔認同啦!
我朋友講3年前救恩係冇正統的英文堂,更加唔係咩主題教學,試問大家聽到呢d 資料會唔會比小朋友入去讀,我地依家做家長一般都係好有要求的,如果唔係洗乜上bk 收料,咁學校變係迎合社會大勢,家長好認真架,如果學校唔好一定唔比小朋友讀,何況留強汰弱我地平時做野都
知啦,而且當年個一半老師係辭職定係另有原因,我地外人真係唔清楚,而睇返短短3年都算係有d 成績吖,親子功課亦唔係得救恩多,好多都好多,我自己的想法係,唔係交個小朋友比學校就靠晒佢地,而自己就咩都唔理!其實呢個年代做家長的真係要多d 參予,年代唔同嘛,一切都會進步,仲停留係我讀幼稚園就慘啦,唔係到時到候交學費,接放學就得!
到小朋友出現問題就一面倒歸咎學校,要人特別遷就某位,我地要清楚知道學校係群體生活的,要互相體諒同尊重,不可只顧個人利益而要别人順從接納個人主觀意見,人地唔順從就話人地不接納意見,就好似有點兒那個!其實公平d 問返,如果一班20幾人,個個媽媽都要求遷就自己小朋友,咁管理者應該點做?
其實我只是路人,亦未知會唔會考到救恩,我諗園長亦唔會見到我為佢抱不平而收我小朋友,但有時我真係唔想我知道事實真相而任由人因個人恩怨而講人地做得唔好!又或者許多媽媽真係會相信某人的一面之詞而放棄,咁就唔好啦!
同埋我想澄清你的資料,救恩小學全部都係得90幾個位,就算你地個屆都有30位留比救幼,其實已經佔左1/3,相較起外面幾千人爭60個位,已經有優勢!
至於救小受唔受歡迎,大家可以去小一選校度睇下!
同埋其實我冇話追求名校,在我心中,如果教學理念唔同幾名校都冇用!!

最後當然申報利益啦,我未讀救恩,亦唔識園長,更加唔識呢位前家長,只不過平時中意不平則鳴

‹ 上一主題|下一主題