用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報導指有人建議限報兩間幼稚園
go

報導指有人建議限報兩間幼稚園 [複製鏈接]

昨天新聞聽到有人因為現在報讀幼稚園人數太多,故此建議限制每人只準報兩間,這人還說不明為何家長要報那麼多。其實這人有否真心了解現在社會報讀同成功取錄完全係兩樣事。無家長想小朋友嚴辛苦報那麼多,而且還要一間面試,但如果報得少又未能被取錄那不是更慘嗎?聯招那能跟幼稚園相比,聯招基本有個人成績做基礎,可以按自己成績作選擇,但幼稚園階段當然希望可以在心儀學校就讀,完全無成績作根據,故此不能相提並論。

0    0    0    1

回覆:報導指有人建議限報兩間幼稚園

提議乜都冇用,乜都遲啦!停止雙非來港產子後,出年唔會再有今日既場面,根本幾年前已經開始要做野啦!

建議個條友係咪無仔女呀...學校夠就唔會搞成咁...學卷d學校通常比大陸人,香港人避之則吉la,大陸人踩界偷來香港生,又有福利,咁既社會都有,一d都唔文明,唔建議下佢點做尊重下我哋,一講就火滾,生仔又係同佢哋爭,幼稚園又係..我點教育下一代犯法又有福利享用?

其實停止雙非來港產子, 就算生左無居港權睇下佢地仲黎唔黎生

呢頭爭完床位生仔, 個頭就爭幼稚園, 之後小學呀, 等等...仲有好多福利都同我地爭.  地無交稅仲要大聲過我地, 咩道理呀??????

佢都九唔差搭八.....咁如果果兩間都唔收我, 我個仔讀咩呀? 依家唔係小學咁, 揾直資無人收都仲有大抽獎喎, 仲好意思拎住業界個牌頭, 完全係無用個腦諗o野, 懶係有見地, 仲要講風涼話, 真係xyz佢.........
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

除非佢保證我報兩間一定有一間收la

prettyporky 發表於 13-10-7 07:19
提議乜都冇用,乜都遲啦!停止雙非來港產子後,出年唔會再有今日既場面,根本幾年前已經開始要做野啦!

...
出年肯定仲有,後年先無乜,因為雙非預約係2012年尾先真係截止.

回覆:ngngachun 的帖子

痴線, 係咪擔保收我先, 係既話報一間添啦, 你估我好得閒咩.
希望每天開心渡過 ;-)

totally agree all of you!!!
我報左係咪實收先!!!
個女人唔掂之外, 吳局長更加不知所謂!!!

樓上講得啱,如果我個女IN兩間都咁橋扭眼訓,咁點呀?係咪派個人黎評核佢家中表現?

她是幼稚園協會會長,真係不知所謂。

正虎...做野係咁....
未發生無人投訴....邊有人會理丫....
之前北區小學派位已經玩死唔少家長....
依家到幼稚園....有咩事咪講下風涼話.....
何況無書讀或者搵唔到心儀學校又唔關十幾廿萬一個月既咩咩高官事既.....

Ryan_baba  她不是政府官員  發表於 13-10-8 17:59

傻嘅!報兩間兩間唔收咪坐咗係度?

引用:除非佢保證我報兩間一定有一間收la +

原帖由 sakbbjaijai 於 13-10-07 發表

引用:除非佢保證我報兩間一定有一間收la +

原帖由 sakbbjaijai 於 13-10-07 發表

ngngachun 發表於 13-10-7 06:52
昨天新聞聽到有人因為現在報讀幼稚園人數太多,故此建議限制每人只準報兩間,這人還說不明為何家長要報那麼 ...

何不食肉糜?

回覆:doggy2013 的帖子

提議果個都唔用腦随口嗡,咁係人郐都報哂最勁果兩間,點入到咁多人,又大抽獎分呀?咪重爭早咗?唔好又揾著D父母靠害。

無聊建議

‹ 上一主題|下一主題