用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一游水,畏水,話吾學。
go

小一游水,畏水,話吾學。 [複製鏈接]

點算?喊住話吾返游水班,小group單對單都無富,請各位指教

0    0    0    0

引用:點算?喊住話吾返游水班,小group單對單都

試揾成班一起游嗰D, 可能班人玩, 佢會無咁驚。

回覆:ic07 的帖子

我會話:「你喊都係要游!」而且我仲唔會留低睇佢點喊

小魚兒正正  你0係到喊得重勁,下次遠d睇佢啦,再吾係伙換衫下埋水可能會好d  發表於 13-10-7 12:28

回覆:小一游水,畏水,話吾學。

係咪個池唔到地?換下地方/教練睇下有冇好啲

你間學校一定要識游水架?如果真係唔鍾意咪等佢大d先羅。

我囝六歲都沒學游水架,佢話唔鍾意咪由佢大d先算。
希望每天開心渡過 ;-)

引用:點算?喊住話吾返游水班,小group單對單都

原帖由 ic07 於 13-10-06 發表
點算?喊住話吾返游水班,小group單對單都無富,請各位指教
急不來,不要令他怕了,明年再學。

引用:我會話:「你喊都係要游!」而且我仲唔會留

回覆:小一游水,畏水,話吾學。

豬囡小一 過多兩個月六歲。上個月開始遊 一大班個D,學咗兩堂 喊住口話唔去。話教練哥哥成日潑水上佢面大人無得跟入去 係門口等。我同另一個大教練傾咗, 豬囡跟返大教練。一堂就識浮 又無話潑水上面。宜家前後上咗五堂,話越來越鐘意游水

同埋之前豬囡應承咗幫佢補英文個姐姐,話自己要去學游水。我話做人要有 「誠信」你應承咗大姐姐ge,要盡力去做,媽咪會幫助你,你放安心。
問清楚原因之後要佢堅持。不能半途而廢。

回覆:麥兜媽 的帖子

多謝各位的回覆。佢間學校無話逼他們游。但學左甘耐,無成績,仲要宜家喊,覺得氣濾嗻。都係想佢身體好

引用:多謝各位的回覆。佢間學校無話逼他們游。但

原帖由 ic07 於 13-10-06 發表
多謝各位的回覆。佢間學校無話逼他們游。但學左甘耐,無成績,仲要宜家喊,覺得氣濾嗻。都係想佢身體好 :th ...
媽媽要堅持!
我比個仔可以選擇去學任何一樣嘢,但游泳冇得say NO,一定要識游水!

如是仔,可以tough 少少,但最重要係佢要知道要堅持和有問題你會找方法幫他,試下問佢怕乜,eg驚水深就找間有適合兒童訓練池的,weekend 也可倍他一起去泳池游,etc etc.  個人愚見,可negotiate 但不要force, 不然大d有問題唔話你知就得不常失。

我個女初初都係咁.. 為左氹佢, 游完水我會帶佢去佢想做的做的事, 例如食甜品, 去冒險樂園, 以示鼓勵, 不過都係開初咁做, 到佢而家好鍾意游水我完全唔使氹佢, 不過你真係要堅持囉, 游水係求生技能, 不能不學! 加油呀!

同埋我覺得小朋友唔好明顯地迫佢學或者用父母的威嚴嚇嚇佢, 我認為利誘是比較行得通, 而且孩子唔會咁抗拒...

共勉之!!

係咪怕浸個頭落水? 定怕其他嘢?

如果好驚不如大一點才學,我自己都好驚水,所以好明白,等下年再試下

醒目開學勳章

LOVELY-BABE 發表於 13-10-6 22:49
媽媽要堅持!
我比個仔可以選擇去學任何一樣嘢,但游泳冇得say NO,一定要識游水!

...
AGREE, 唔使游得叻, 但一定要識, 基本求生技能~

我女K3 也是暑假開始學,暑假眼濕濕,次次話好驚,我每次等佢學完一齊去BB池玩(,佢鍾意),現在就到兒童池玩,玩足個幾鐘,雖然呀女講唔上喜歡學游水,但就少咗喊。
同埋我應承佢只要學識1至2式自己游,就唔駛再學,目標明確,佢受。
你試試得唔得。

但講真,我個到e加剛學識游水,我係未帶佢去過海灘游,去個兩次船河咁大把,我諗坐飛機失事或坐車交通意外的機會大過浸到law.

引用:Quote:原帖由+ic07+於+13-10-06+發表點算?

原帖由 hadwinboy 於 13-10-06 發表
急不來,不要令他怕了,明年再學。
係,冇得逼架。學校冇要求要識,就暫時放过佢。佢大d,再睇下情況

‹ 上一主題|下一主題