用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 死啦我發覺我太怪獸了
go

死啦我發覺我太怪獸了 [複製鏈接]

我細女無讀過n班,無上過playgroup,K1前無教過佢中文丶英文丶數學、顏色、形狀,完全由得佢食、瞓、玩,我媽仲一度以為佢色盲,無上過一堂課,報幼稚園又報得4間,in得3間,有1間收左就無再搵了,到宜家上K1都只係每日讀一次學校教既字,跟住都係食、瞓、玩。我係唔係太懶啦?但我無打算改喎

2    0    0    0

回覆:死啦我發覺我太怪獸了

我仲覺得佢好幸福,因為有得玩、玩、玩同玩,你地話我怪唔怪啦

唔怪,但揀P1時,要揀間合適她程度的,唔喺會辛苦。

引用:我細女無讀過n班,無上過playgroup,K1前無

原帖由 啫喱黃 於 13-10-06 發表
我細女無讀過n班,無上過playgroup,K1前無教過佢中文丶英文丶數學、顏色、形狀,完全由得佢食、瞓、玩,我 ...
我個人認為你一D都唔怪,你比咗你個小朋友一個無壓力及快樂的生活
我的小朋友k1至K3都是這樣,我覺得無問題,因為她現在也在band 1中學唸書
不過今時不同往日!只要你覺得ok便可,不用強行改變,生活愉快最緊要

annie40  same here.  發表於 13-10-7 17:06

回復 啫喱黃 的帖子

有冇睇書?

Yanamami  Gd Q。。。  發表於 13-10-6 09:38
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:我細女無讀過n班,無上過playgroup,K1前無

我細女無讀過n班,無上過playgroup,K1前無教過佢中文丶英文丶數學、顏色、形狀,完全由得佢食、瞓、玩,我 ...
我同你一樣唔係怪獸!係外星人

我見過一類家長也是說要玩玩玩,小朋友不喜歡串字同數學功課,但又想入地區名校(功課多,重成績,小一分x英班),我問如果成績中下,妳生氣否?她說會,我即刻暈低。

Yanamami  理念要貫切始終。  發表於 13-10-6 10:45

引用:回復+啫喱黃+的帖子 有冇睇書?

原帖由 HKTHK 於 13-10-06 發表
回復 啫喱黃 的帖子

有冇睇書?
會睇下家姐以前買落既故事書,都只係睇公仔,我無講過故事佢聽

Yanamami  你唔得閑講故事女聽?點解唔講呀?小朋友好鍾意聽古仔o咼~  發表於 13-10-6 14:42

引用:我見過一類家長也是說要玩玩玩,小朋友不喜

原帖由 luluhaha 於 13-10-06 發表
我見過一類家長也是說要玩玩玩,小朋友不喜歡串字同數學功課,但又想入地區名校(功課多,重成績,小一分x英 ...
我宜家對D大女都係咁既太態,60-70接受,70-80都唔錯,80-90太好了,90-100好到有獎勵,我D大女宜家都係只有學琴同補數(都係上年5年班數學唔合格先開始補)

快樂是一件好事,不過「過猶不及」。人生還是要平衡一點。

津爸-爸B    發表於 13-10-7 09:18
Yanamami  中庸之道最好。  發表於 13-10-6 14:43

回復 啫喱黃 的帖子

I would certainly read to a child.  The question really should be why would you not read to or with them since there is so much free time?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

Why not reading ?

引用:Why+not+reading+? +

原帖由 錢錢媽 於 13-10-06 發表
Why not reading ?
有難言之忍呀

引用:Quote:原帖由+錢錢媽+於+13-10-06+發表Why+

有難言之忍呀
自己因某原因唔讀,也應找別人讀。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+啫喱黃+於+13-10-06+發表有難

原帖由 shadeslayer 於 13-10-06 發表
自己因某原因唔讀,也應找別人讀。
有找家姐

回覆:啫喱黃 的帖子

令小朋友能自己閱讀,愛上閱讀才是最要,是無價宝,一生受用(5**在望)。還有,遠離电腦,手机,平板和遊戲机,它們對小朋友百害而無一利,別意為早接觸电腦小朋友就會懂得冩程式制作軟件,別儍!许多欧美的名校(中小学)嚴禁使用电腦,他們發覺小朋友過早使用电脑會令自身思考,運算能力衰退。叧外,小朋友上網绝大部時間是尋找娱樂及刺激!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

認顏色形狀係好基本。唔睇字都攞書同佢睇吓圖,講吓故事啦.閱讀習慣要自小培養。

幼稚園姐,咪玩下先囉,小朋友學野咁快,好快追返,到時再入間岩佢既小學咪OK囉
‹ 上一主題|下一主題