用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤 面試能否1個鐘完成?
樓主: mylee6
go

陸慶濤 面試能否1個鐘完成? [複製鏈接]

回覆:陸慶濤 面試能否1個鐘完成

我見果個傾左好耐,我係最後果組,等到發毛
主任話同家長傾下計,睇下有冇關於學校既問題想問,佢話收生係以小朋友面試決定。主任仲話今年多左人報,大約10個人爭1個位

引用:我見果個傾左好耐,我係最後果組,等到發毛

原帖由 stefi 於 13-10-06 發表
我見果個傾左好耐,我係最後果組,等到發毛
主任話同家長傾下計,睇下有冇關於學校既問題想問,佢話收生係 ...
主任都係咁同我地講呀

跟上年面試不同!上年老師是會給家長分的……而且是獨立家長interview

我好相信今年個家長interview係無咩實質作用,個老師連我張問卷望都無望就放左落個tray, 佢好似完全無準備,一黎就問你對學校有無咩問題,一齊見另一pair家長又係另一個奇怪,咁啱我地一齊入去果個家長點既大囡係陸讀緊,我諗佢媽專登帶埋佢去interview,攪到我倆好似搭搭檯咁,而老師最後咩都無寫低,只係tick左個名咁大把

我地三個小朋友家長一齊入,老師一開始話呢part係纯分享唔計分。老師只問小朋友每日生活係點,跟住老師講少少有關學校既野,問下有咩問題想問,我地同另一家長各問了一條,老師就話可以走啦!

我們三對家長一齊 interview.  主任也是說唔計分,純分享。  奇就奇在我和老公都留意到主任手執一叠纸,而纸上有用鉛筆mark 低少許comments (幾個字或短句) 和有mark 低 A/B。當然,我們並设有目睹主任做remark嘅過程。

請問家長問券計不計分?

引用:請問家長問券計不計分?

原帖由 ruima 於 13-10-06 發表
請問家長問券計不計分?
主任話唔計

但我今日in完,真的對陸慶濤感覺良好。

我都好想佢收我個囝。。。

陸慶濤是一間很有系統和設計完備的學校,重視家校合一
考核的方法也有其特色

合適的考生自能在考核中發揮能力,表現突出
有心的家長必能從微細處顯現出是校方物色的家庭
回想一切,便知固中奧妙處
希望大家如我們上年半夜網上查考結果一樣高興!
祝今年各位好運!
Music is my Life, my Love, my Everything,

引用:+本帖最後由+viv-viv+於+13-10-7+23:15+編

原帖由 viv-viv 於 13-10-07 發表

陸慶濤是一間很有系統和設計完備的學校,重視家校合一

就算今年唔收,如果真係心儀的話,下年都可以插班生,但插班就需要成績行先。

我女小四插班讀了差不多兩個月,比較以前宣x小學大有不同,現雙班主任,老師多時間了解學生,多跟學生溫習,對成績有要求。
而老師給我感覺……老師揸到主意,唔會將事件推來推去,唔會話要問邊個又問邊個咁。

好似校隊咁,以前學校既校隊衫(一般料又貴),老師好似求啲家長買或選擇性買,現在既學校係一定要買(料好又平),老師亦無問你尺碼,但又好合適,減除左多個程序,我越來越喜歡陸慶濤。

及我真心欣賞一樣野……電子通告,對我們在職父母可隨時隨地上網簽通知,唔會放工一大堆通告要簽,亦很環保。

引用:及我真心欣賞一樣野……電子通告,對我們在

原帖由 mamama2000 於 13-10-12 發表
及我真心欣賞一樣野……電子通告,對我們在職父母可隨時隨地上網簽通知,唔會放工一大堆通告要簽,亦很環保 ...
我見到你咁講,令我越來越鍾意依間小學

請問係咪要通過筆試入到依間小學呢?

引用:Quote:原帖由+mamama2000+於+13-10-12+發表

原帖由 kiss212 於 13-10-12 發表
我見到你咁講,令我越來越鍾意依間小學

請問係咪要通過筆試入到依間小學呢?
係,中英數做左2·5小時

‹ 上一主題|下一主題