用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 會有單一閱讀障礙嗎?
go

[讀障] 會有單一閱讀障礙嗎? [複製鏈接]

我見坊間都係寫讀寫障礙,有冇小朋友只有閱讀障礙,而沒有書寫問題呢?

事源我發現我個仔朗讀文章事都會跳行讀,又或用自己諗嘅字去讀,所以,佢閱讀能力差,表達能力也差,佢有學琴,老師都話佢睇譜差,但佢書寫方面又冇問題,默書都有9x。

0    0    0    0

有可能前庭發展不好,協康有個眼動協調小組,要做過因別才可參加,個test around $2-300, 上佢website or 打去問下。你小朋友幾大?

回覆:會有單一閱讀障礙嗎?

Thanks so much!! 我個仔7歲。

回覆:會有單一閱讀障礙嗎?

生活智慧工作坊有套軟件可以改善視覺空間可找中心主任羅姑娘問,在新一套“沒有牆的世界“有小小介紹過!

佢會唔會讀完篇文章會唔知講咩?數學文字題理解會比較難理解?

引用:生活智慧工作坊有套軟件可以改善視覺空間可

原帖由 belau8009 於 13-10-09 發表
生活智慧工作坊有套軟件可以改善視覺空間可找中心主任羅姑娘問,在新一套“沒有牆的世界“有小小介紹過!

...
Thanks~ 我找找先~

引用:+本帖最後由+summersonia+於+13-10-11+18:5

原帖由 summersonia 於 13-10-11 發表

佢會唔會讀完篇文章會唔知講咩?數學文字題理解會比較難 ...
文章可以理解到,但仔細嘅會miss左,所以睇題目時會答錯隔離,呢個情況雖然唔嚴重,但都周不時發生。至於數學也一樣,理解到,係計錯數多,例如冇進位。

回覆:ChristieMing 的帖子

我仔做完後睇文章好啲無再跳,但你小朋友亦有機會係專注力不足令到粗心大意,最好兩方面都評估!因我個仔都係讀寫加ADHD!

引用:我仔做完後睇文章好啲無再跳,但你小朋友亦

原帖由 belau8009 於 13-10-13 發表
我仔做完後睇文章好啲無再跳,但你小朋友亦有機會係專注力不足令到粗心大意,最好兩方面都評估!因我個仔都 ...
我個仔係ADD呀!原來ADD都會影響佢睇書跳字的嗎?而未必係閱讀障礙?請賜教!!

可能姐,真係要做佐視覺評估先知,但大方向係視覺問題!本人並非專業人士所以提供資料有限!sorry

回復 ChristieMing 的帖子

你可以網上打閱讀障礙 找一下相關資料..香港沒有閱障只有讀寫障礙. 但台灣有仔細分類閱讀障礙.你去下台灣網站睇下..  我起台灣網睇過一篇係講. 台灣有一堆小朋友閱讀能力比較弱報告. 講個一組小朋友係對文字傳訊到大腦轉換時較慢or轉換唔到. 但你小朋友似係ADD 影響閱讀能力..你試下用間尺一行一行睇會唔會好D . 你小朋友ADD有無食藥?.

(另外..我覺得閱讀障礙連帶理解,作文能力,&詞彙運用都會較差.) 這是我個人的睇法.

雖然我對add認識不深,我唔覺得它們有直接關係。

For 空間感,去park 玩也會有些幫助。至於跳行,教他用ruler 或手指幫下亦可,但只是治標。

親小孩年紀還小盡快找合適的訓練。

牽蝶有閱動樂訓練,由職業治療師負責。12月7日有簡介會。

‹ 上一主題|下一主題