用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我家小朋友唔係英語環境長大, 係咪輸在起跑線呀 ...
樓主: happyritamama
go

我家小朋友唔係英語環境長大, 係咪輸在起跑線呀 [複製鏈接]

回覆:我家小朋友唔係英語環境長大, 係咪輸在起跑線呀

就算面試唔考,我覺得英文同普通話都係必train。

樓 主 不 用 太 擔心,  回 想 小時 候,  我 父母 中 英文 都 不會... 但 我 靠 自己,  多 看 多 寫 多 講,  還 有 讀 字 典,  但 英文 都 有 一定 程 度,  努力 吧,  共 勉 之!

有幾多英文叻的小朋友是在天然英文環境大?主要家長栽培

放心!讀Engineering唔洗英文叻架喎!再唔係讀中文囉!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:9成9直資/私校都要考英文,反而不一定考中文

原帖由 AgapePa 於 13-10-04 發表
9成9直資/私校都要考英文,反而不一定考中文,只是用中文問非英文題.
TSL更用全英面試 ...
有考中文的!

唔係!
只得英文叻,中文唔惦,上到小學一定好辛苦。
而家小學嘅中文課程比英文深得多

nieualma  講得全對!  發表於 13-10-7 15:25

camomile00 發表於 13-10-4 15:15
St Paul's Boys, St Paul's coed,St Louis, 高主教講明面試用中文。點樣9成9會考英文?

...

有否留意上述都係港島區?
另我兒考英華都係用中文喎, 只係小部份考題用英文, 仲要幾淺下添.

回復 happyritamama 的帖子

識有人用女傭,父母用全英溝通,結果小朋友對廣東話無反應,平時很少說話要去上言語治療

回覆:Valy 的帖子

Totally agree

happyritamama 發表於 13-10-4 14:14
我家無工人姐姐, 阿仔由老人家湊大, 我又唔鍾意係屋企無LALA成日講英文, 阿仔D英文只係從學校及我幫佢報既 ...
Let's forget about 考小學 for the moment. I think it's good idea for you to read him books and talk to him english, say 15 min a night.  

回復 notcool 的帖子

其實我覺得英文好不好不是為了考小學, 而是應付將要讀的小學的課程。好像我細仔不是讀甚麼名校, 他考小學時只是用廣東話對答。但是入了該校小一時,英文是教深半年, 常識是General studies, 有D字如indigestion, reproduce, etc....... 相信當時面試時, 老師是不會考核你跟不跟得上這些的, 所以打好英文基礎係會令小一冇咁辛苦, 如果將要讀的小學是較著重英文的話

我仔都int 咗唔少學校,我覺得對英語要求最高的是聖瑪加利和陳守仁,前者甚至要求小朋友看圖用英語作個簡單故事。其他大部分都只一句起兩句止問年齡或住邊度,或問頗淺的英文單字。所以我覺得有正常K3英文水平應可應付大部分直資私校的面試。

回復 cmchang0927 的帖子

英文好不好不是為了考小學...agree

回覆:happyritamama 的帖子

如果英文問題不是想像的深,而大部分小朋友都識答,咁點樣選出收錄的學生?

回復 happyritamama 的帖子

吾係.
英語環境成長下幫助只得
1> 吾怕用英文溝通
2> 吾抗拒英文
3> 可能口音會好d

頭兩樣係自信心問題及諗法, 呢個屋企教導可以改變. 至於第三樣, 英語環境下係"有可能"  口音會好d, 但都吾一定. 如果要用嬴/輸可定義, 都係55波, 你都未必輸

happyritamama 發表於 13-10-4 14:14
我家無工人姐姐, 阿仔由老人家湊大, 我又唔鍾意係屋企無LALA成日講英文, 阿仔D英文只係從學校及我幫佢報既 ...

我都係無用英文同仔女溝通,平時用中文名叫佢地,一樣無問題。

基本上係, 已輸在起跑線上. 我個囡咪咁囉, 考咗幾間直資, 幾乎全軍覆沒. 有d未有結果, 不過都唔樂觀.

如果一心想考英小的話, 最好選雙語KG, 小朋友小一用英文interview 會自然和自信點。

起跑線=直資和私校嗎?入了直資和私校也不一定好!查看一下中學排名,頭位有幾多是直資和私校呢?你的小朋友現在仍在起跑線上,要比心機培育他,將來發展無人能料,要認清方向,加油!
‹ 上一主題|下一主題