用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT 如何能夠做到愉快學習之餘, 亦能保持成績優異? ...
樓主: cacanov06
go

GT 如何能夠做到愉快學習之餘, 亦能保持成績優異? [複製鏈接]

老師曾說過小一升小二和小二升小三的中文考試分別是很大,最重要是開始有作句和作文,而且比分很高。另外,閱讀理解也不再是搬字過紙。

老師也曾說過最理想的分數分佈是鐘型(bell-shaped),但未必每次考試也能控制深淺水平達致理想分佈。如果小朋友長期不達標,才需要擔心。

回復 iamderek 的帖子

what is bell-shaped?

回覆:muichujamie 的帖子

Normal distribution

muichujamie  thanks!  發表於 13-11-7 18:48

老師係會根據實際情況,調整評估難度嘅。

我細仔今年小六,上星期五考完數學;之前都有d擔心,因為睇過d「速率」問題,連我呢個大學讀Science嘅,都要唸一陣先明白點計;上兩個禮拜小測「速率」,好似好多人唔合格;結果真正評估時,「速率」出好少,我細仔應該達左標喇。

我細仔數學係下游份子,如果佢都到標(<70分),咁應該大部份人都有八字頭。

回復 Minnie_Mickey 的帖子

Normal distribution即係一頭一尾只佔幾個%, 大部份人響中間位置。

如果太淺,好多人都攞好高分,顯示課程未夠挑戰;如果太深,好多人唔合格,代表課程難度過高。

Normal distribution就最理想,代表課程深淺適中。

muichujamie  thanks!! 明白  發表於 13-11-7 23:10

醒目開學勳章

引用:老師曾說過小一升小二和小二升小三的中文考

原帖由 iamderek 於 13-11-07 發表
老師曾說過小一升小二和小二升小三的中文考試分別是很大,最重要是開始有作句和作文,而且比分很高。另外, ...
另外,記得校長講過小三和小四學生的英文成績會有好大的變化,最容易有急降的情形,這段期間要睇緊d!

好多謝大家的分享,因孩子成績突降擔心,他甚至說不明白問題和聽不明白老師說什麼(普通話),而現在小二的功課量需時2-3小時完成,間中一天特別少。老師常説不要幫他對功課,試過放手卻大量改正,差不多要全部做過,尤其造句,數學文字題,往往做到9時好忟憎,擔心他上課不明白。
試過成績差但學校說唔夠老師開努力小組,叫自己出去補。
那些非一般的常識題和挑戰題都令大人好有壓力,不知如何協助他。

看完大家的分享,知道原來我仔的情況是常態,成績會有高低起伏,難道你們不擔心一個失手就升唔到班嗎?因有些小一同學轉去冇教快的學校後成績非常好,立即找回自信,始終經常在下游的6、70分或緊緊達標,小朋友本身不好受。亦有家長說到了4、5年班,考試分數低,想轉校有困難,被迫留級,聽完我很擔心。
怎樣才能在小朋友有限的時間裏再看課外書呢、學樂器和運動呢?

我知道我們己較名校舒服,不知道其他學校也一樣要谷。愉快學習是我們選優才的原因,老師也很友善,我只是擔心這兩年有點變質,但無論如何,都會教孩子做好現在的本份,不要只看分數,盡力去學習。多謝大家。

2-3小時功課的確太多,有d唔正常,你有冇問過同級其他同學係咪一樣?

每次評估除左學生本身分數,都重有資料顯示中、英、數、常四科嘅分數分佈及平均分,低分(60-70分)嘅多唔多?每科平均分係幾多?

好多家長反映功課量多咗好多的問題,大家傾計說開學呢兩個月都冇時間看課外書,看閲讀紀錄冊可反映。今次考試其中一班eng write有8人不合格,令家長好擔心,是教法問題、孩子不吸收、太深。應如何配合學校,讓孩子跟上進度?還是應懷疑孩子的能力和學校不配呢?

cwclsh  的網上練習. 所以平日都無咩可能看圖書.  發表於 13-11-8 12:28

chma 發表於 13-11-8 11:01
好多家長反映功課量多咗好多的問題,大家傾計說開學呢兩個月都冇時間看課外書,看閲讀紀錄冊可反映。今次考 ...
如果功課時間長不是個別問題,可以在家長日向老師和校長反映。

中天英 發表於 13-11-8 09:43
2-3小時功課的確太多,有d唔正常,你有冇問過同級其他同學係咪一樣?

每次評估除左學生本身分數,都重有資 ...
功課比以前多咗。應該咁講,有時一星期有某一兩天特別多。

以前校長說初小最重要是語言訓練,學校的重點是小二普通話,小三英語。小二除了中文用普通話授課,也安排班主任說普通話處理班務。我覺得家庭也應配合,讓小朋友多看多聽,不竟語言是一生受用的技能。

英文寫作不單要構思,也要顧及文法。小兒現在也經常出錯,所以我要求他寫完之後,要把句子當做Grammar Practices一樣改正文法和標點符號。

回復 chma 的帖子

其實我地一年班一開學已經有5-9樣功課, 少就1個鐘, 多既要2個零鐘. 係臨近考試先少許多!
我果個已經係快手專心的, 且在功課堂都做得不錯.
以上未計中英數常普網上練習, 所以平日無咩可能看圖書或玩.

請問大家的仔女是否仍是很喜歡返學,仍是"愉快中學習"呢?

muichujamie  超級鐘意!  發表於 13-11-8 13:24

回復 cwclsh 的帖子

幸好的是我果個追到節奏, 亦懂得忙裡偷閒.
而同班, 確是有些追唔到很吃力 (指是每天功課和作息).
也有個別今次四科唔合格的小朋友.
btw, 佢地還小...只返了2個多月可能未習慣.
但亦唔代表好輕鬆.

回復 lulubobo 的帖子

又好奇怪, 佢地超喜歡的!
我果個幾唔舒服都一定要上學.
每天都好開心學習, 且在堂上很專心投入.
同埋我地既功課都算有趣味,
但對於某些小朋友就會覺得要思考的話就變難.
相信老師學校自有方法.
在我看, 學校是很用心的,
且在校時嚴厲下亦有足夠時間俾學生放鬆同玩.
可說是有收有放!

魚兒小寶貝    發表於 13-11-12 19:20

回復 lulubobo 的帖子

老實講, 我跟幼稚園的家長傾過.
我地在眾學校來講已算不錯.
隔離真x都原來不是太輕鬆.
要成績, 一定有代價.
整體來講, 小學係辛苦的.

不如利用今次家長日,同學傾下,看看問題係邊?
我記得小女1至3年級超軽鬆,不過都有個別老師分派多功課。
但以前她真是半至1小時完成。

回復 janicetsang 的帖子

多功課亦有個可能性係好些功課應該平時續日比但老師冇咁做, 結果在臨考試前才一次過要做番晒, 如真係咁就一定要同學校反映, 以前都試過, 反映之後立即改善
‹ 上一主題|下一主題