用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細龍B無offer嘅話,可以點安排?
go

細龍B無offer嘅話,可以點安排? [複製鏈接]

我B仔係2012年9月2日,早3日就可以做大B

而家佢大又唔夠人大,細又唔夠12月嗰啲細(如果12月我就把心一横遲一年入N班),咩都唔識 (自己拎奶樽、行、拜拜都未識,淨係識企同拍手)

如果佢無offer,我應該:

A. 下年玩住playgroup先,再同佢報K1
B. 下年玩住playgroup先,再同佢報N
C. 下年繼續做BB負責玩,再同佢報K1
D. 下年繼續做BB負責玩,再同佢報N

同埋如果下年報N班,人哋接唔接受佢申請呢?
   5    0    0    0

我仔仔係9/13bb, 我會揀1同2同時進行

回覆:細龍B無offer嘅話,可以點安排?

可以考慮到足兩歲時再聯絡心儀的學校。好多學校下午班都唔滿架。

Ka

引用:我仔仔係9/13bb,+我會揀1同2同時進行

原帖由 agneslity 於 13-10-03 發表
我仔仔係9/13bb, 我會揀1同2同時進行
我建議第二個方案,上住pg再插班n

回覆:細龍B無offer嘅話,可以點安排?

A同c

引用:我B仔係2012年9月2日,早3日就可以做大B+而

原帖由 dollylash 於 13-10-03 發表
我B仔係2012年9月2日,早3日就可以做大B

而家佢大又唔夠人大,細又唔夠12月嗰啲細(如果12月我 ...
我b十二月中出世都報到pn,你快d睇下仲有邊度接受報名

dollylash  報得就報咗喇,係驚佢過唔到interview  發表於 13-10-4 14:20

引用:A同c +

原帖由 jason1978 於 13-10-03 發表
A同c
可以講下點解咁簡?

回覆:dollylash 的帖子

我個仔都係細B, 10月中出世,已替他報了屋企附近嘅N班),唔收就報啲playgroup先,明年再報心儀嘅幼稚園(因只收大B)!

dollylash  咁明年會報N定K1?  發表於 13-10-4 14:21

樓主,我囝係10月b,我舊年報考N班嘅命中率有9成,當中有九龍塘區學校,比d信心bb啦!9月bb仲好過我啦!

dollylash  你話舊年吖嘛.......今年好多幼稚園都寫明8月31日之後出世嘅小朋友唔需要交表喇  發表於 13-10-4 14:22

引用:樓主,我囝係10月b,我舊年報考N班嘅命中率

原帖由 angeljodi 於 13-10-03 發表
樓主,我囝係10月b,我舊年報考N班嘅命中率有9成,當中有九龍塘區學校,比d信心bb啦!9月bb仲好過我啦!

...
好叻

回復 gouf0083 的帖子

想問下你報左邊間?

回復 angeljodi 的帖子

請問報左邊D九龍塘學校?

回覆:agneslity 的帖子

Agree… 我囝囝都係 13/9 … wait list playgroup 再睇有冇 PN 收…… if no, 則要做大b…跟蛇b, no choice

引用:樓主,我囝係10月b,我舊年報考N班嘅命中率

原帖由 angeljodi 於 13-10-03 發表

...
可以分享下邊間幼稚園有offer 嗎?

引用:Quote:原帖由+angeljodi+於+13-10-03+發表

原帖由 Evachau 於 13-10-04 發表
可以分享下邊間幼稚園有offer 嗎?
方方am,Boxhill am,英藝am,明慧am,康傑pm,york 14-15 K1,Think到而家都冇通知有冇得in,維記冇in(去咗旅行),joyful冇in(撞咗明慧),所以我冇計冇in果d,我隻10月囝嘅命中率有9成,而且跟據统計處數字,我地兔b仲多過龍b,所以放心啦!

dollylash  但我b仔真係唔識好多嘢咖,同人bye都唔識,行又唔識 T~T  發表於 13-10-4 14:24

Hihi, 我囡囡都係9月頭,我會揀A or C only。我個人一定唔會等一年再報PN,情願過幾年真係見佢讀唔上先repeat。
9月頭bb同8月尾bb差唔多啫,無PN讀就上半年Playgroup,如果BB吸收能力快,半年時間乜都夠啦,仲可以慳半年錢。
只係感覺上讀佐PN易有K1 offer 啫,我自己唔祈望佢入d好top既學校,所以我相信唔一定讀過PN都有K1 offer 。

dollylash  希望啦......  發表於 13-10-4 14:25

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+13-10-04+發表可

原帖由 angeljodi 於 13-10-04 發表
方方am,Boxhill am,英藝am,明慧am,康傑pm,york 14-15 K1,Think到而家都冇通知有冇得in,維記冇in(去 ...
叻叻!

回覆:lovebb2 的帖子

其實大家真係唔使擔心,尋日電視都有講全港有廿四萬幾嘅幼稚園學額,但今年只需十六萬幾,所以大家明啦!

dollylash  但問題好多人都報十幾間,hold住哂啲位  發表於 13-10-4 14:26

綜合各位意見,即係下年同佢報K1啦~

我都係做定準備,報得嘅都同佢報咗咖喇,下個禮拜四就第一檔interview,抱住入去唔知係咪衰硬 ﹖

我果個9月6日,又係咩都唔識,行到兩,三步咋,下星期六要in喇,好擔心

‹ 上一主題|下一主題