用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wwsugar
go

SPCCPS面試後感   [複製鏈接]

bbalau 發表於 13-10-6 09:05
So far 我覺得最用心interview 小朋友嘅係SPCC,面試內容合理和安排流暢。報名人數雖然過三千,但11月尾已 ...

我都好欣賞佢既面試過程, 好有心選學校想要既學生.....有D學校, 樣樣都排餐死, 面試一大班只IN果十零二十分鍾,流水試作業可以睇到學生乜野呢? 有學校, 成六千幾人, 只花兩日面試就搞掂, 哈......平均每個學生IN幾耐?

最欣賞ST.PAUL COED, 選剩二百人入SECOND IN, 好認真覺得學生係唔合適既會早響, 唔使浪費家長同學枚時間

gwengwen    發表於 13-10-13 01:17

引用:Quote:bbalau+發表於+13-10-6+09:05+So+far

原帖由 KittyMelody1 於 13-10-06 發表
我都好欣賞佢既面試過程, 好有心選學校想要既學生.....有D學校, 樣樣都排餐死, 面試一大班只IN果十零二十 ...
你講的非常好!

有d學係2日搞定幾千人…點搞?
都好懷疑…??點選人……

就算spcc唔收,起碼感受好好多…

6000幾人個間吾算in得短或者求其,有d真系....

回覆:SPCCPS面試後感

我都覺得6千幾果間interview 內容合理和安排流暢,佢地用「高科技」協助可能快D,而且地方冇咁大,冇可能搞咁多日又唔影響到正常上課。SPCC明文收自己友多過外人,如果interview 太hea ,人地又會話做馬。好好醜醜都睇電視睇到夠鐘先出來。

引用:我都覺得6千幾果間interview+內容合理和安

原帖由 bbalau 於 13-10-06 發表
我都覺得6千幾果間interview 內容合理和安排流暢,佢地用「高科技」協助可能快D,而且地方冇咁大,冇可能搞 ...
我覺得要等無問題但諗唔明點解要睇咁多tv.改玩玩具我ok. 平日我都無得睇咁多tv.我仔都話唔明同覺得奇怪

我阿仔用了80分鐘左右啦,不算看很耐電視啩,仔不覺耐,不過真的問了好多問題。好欣賞成個安排。

回復 KittyMelody1 的帖子

有些校長是市場推廣高手!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

wwsugar 發表於 13-10-6 12:28
我阿仔用了80分鐘左右啦,不算看很耐電視啩,仔不覺耐,不過真的問了好多問題。好欣賞成個安排。 ...

我個女都話起入面要等嗌名.....不過佢話輪到佢既時候, 學校問左佢好多野, 係咁問, 唔係果d問兩三題就收工輪到下位小朋友既流水式作業....

wwsugar 發表於 13-10-6 12:28
我阿仔用了80分鐘左右啦,不算看很耐電視啩,仔不覺耐,不過真的問了好多問題。好欣賞成個安排。 ...

仲有人未in, 我都係唔講咁多....

ANChan59 發表於 13-10-6 14:22
回復 KittyMelody1 的帖子

有些校長是市場推廣高手!
我都係覺得有啲學校校長有點高調。但是他們有很多捧場客,真係各花入各眼。

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-10-06+發表我都

原帖由 musicien 於 13-10-06 發表
我覺得要等無問題但諗唔明點解要睇咁多tv.改玩玩具我ok. 平日我都無得睇咁多tv.我仔都話唔明同覺得奇怪

...
應該是替他們洗腦,唔好講返內容

MrBeast  可能係睇mib  發表於 13-10-7 13:20
Cutemom0808  true  發表於 13-10-7 11:11

回復 wwsugar 的帖子

校長識講野,震動人心,對推廣學校好有幫助。
但sooner or later,始終看交到什麽成果,家長吾系傻的

Jane1983 發表於 13-10-7 11:59

校長識講野,震動人心,對推廣學校好有幫助。
我太婉轉了!
你最傳神!

Jane1983    發表於 13-10-7 15:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:SPCCPS面試後感

我覺得冇謂估,學校自有佢一套選生準則,其實如果佢一次過in埋家長我估會好D。不過算啦!反正都in咗,we should be let go!
積極地面對其他interview重實際。希望大家子女都能入讀適合佢地嘅學校

回復 crabtree528 的帖子

係好事,畢竟神校有幾多位滿足大眾!

多d校長有雄心搞好學校係社會之福,但無論幾有熱誠,最終家長都會看成果。

Jane1983 發表於 13-10-7 15:34
回復 crabtree528 的帖子

係好事,畢竟神校有幾多位滿足大眾!
這讓我想起曾聽過"李家誠有位收徐子淇,李澤楷冇位收梁洛施。畢竟鑽石王老五有幾多個?"哈哈。

係呀!好難個個都如願。多d「吾錯」的學校比大家爭取吓,失落的無咁痛苦。
‹ 上一主題|下一主題