用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Are you happy? Are you kids happy?
go

Are you happy? Are you kids happy? [複製鏈接]

Dear Parents,
Pls do NOT just focus on the academic side (e.g. training, tuition on English). Leisure and hobbies are equally important for kids as well as ourselves. By hobbies, I don't mean to learn cello or violin for the sake of certificates or medals but to find a way that our kids enjoy.
Beware of the stress level of our kids and that of OURSELVES!
Do NOT be too pushy.
I've seen a child who was forced to learn piano by his mother. He just tore off the certificate the day he passed grade 8 exam!
Think about it. What if your son graduates from Medical School but hate you? Do we really want that to happen?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得溝通好緊要!
其實有時小朋友學習,一定要有d壓力,好似學音樂咁,過程都係要學習嘅一環!小朋友如何從刻苦練習然後完成目標,得到成功感與樂趣。
學習任何一樣嘢,就算好有興趣/天份,都有可能遇到難關!
家長要分得出係幫佢一把,定係死迫~ 其實小朋友一d樂趣都無!

btw, 如果有日阿仔同我講,佢要讀medical school,我會阻止佢架!太辛苦喇!

little_yolky  咪係, 佢想讀又讀到, 咪由佢讀囉。  發表於 13-10-2 13:45
Yanamami  咪由得他囉。他自己揀條路,幾辛苦都涯到,何必為他擔心?  發表於 13-9-30 14:29
恐龍家

我相信為人父母一定睇得出係迫定係鐘意,以前我地細時好想學野,但屋企afford唔到錯失機會,到大過左搵到錢再去學番,雖然辛苦但會好努力學。宜家D家長有一定能力,只怕小朋友學得唔夠多,同埋好容易潛意識有種"projection"行為,即自己小時缺乏或未能做到既野,就好希望子女能夠替自己做到,我地時刻都要記住小朋友都係一個個體,家長係佢地一個成長伙伴,我地會將經驗同佢地分享,會不計條件support佢地愛佢地,但大前題係要俾空間佢地去思考,明辨事非,只有發自內心的才會一身受用,迫出黎既唔會長久,說易行難,無人天生會識做good parents,we also need to learn.  Add oil!

引用:小曳人終於出場!各位,一場遊戲一場夢,真

原帖由 小克 於 13-09-30 發表
小曳人終於出場!
各位,一場遊戲一場夢,真係要放開,放鬆!
近日有post話寧願用4200萬六合彩或者自己條命 ...
你的經歷也讓我回想起細女考幼稚園的痛苦經過。我也為她留過眼淚。所以,如今大仔入了一間好的小學,而細女可以拉衫尾入,除了感恩,只有感恩.

小克 發表於 13-9-30 14:40
小曳人終於出場!
各位,一場遊戲一場夢,真係要放開,放鬆!
近日有post話寧願用4200萬六合彩或者自己條命 ...

我完全沒有你的痛苦經歷。因為我們實在太hea了!

考幼稚園時, 阿囡考間間都唔掂, 好彩我預先報咗間排次序入的學校。無風無浪畢業今年升小一。

舊年考小一, 報咗4間私校, 阿囡面試當然又係唔掂, 但我有報二線, 所以付付碌碌又入到一間唔錯的小學。

我們太hea了!阿囡都好hea。佢永遠做唔到最叻果個, 只要自己中中庭庭, 合格有餘就算。無乜殺傷力, 所以同學老師都好鐘意佢。學校課外活動全部由佢自己揀, 揀錯佢自己受。反正佢規規矩矩, 自己做功課自己溫書。

但是, 見到其他小朋友好smart, 成日都會諗, 係咪應該谷下阿囡呢? 佢真係好平凡下喎。內心經常爭扎, 懷疑自己的做法是否正確。

Deleted

回復 little_yolky 的帖子

平凡是福MA!我覺得唔係谷唔谷,而係可以俾小朋友試一D佢真正鐘意做同學既野,我地呢一代應慶幸有能力可以俾小朋友嘗試唔同既野,我以前細時屋企唔太有錢,阿媽睇錢又好緊,好多野想學佢都唔俾,的宜且確係miss左好多野。現今既父母生得少又有經濟能力學識,聽唔少小朋友最怕係放暑假,因仲忙過番學。我覺得最重要係小朋友真有輿趣,可以俾佢機會試唔同既野,但一定唔可以迫。

其實對於小朋友,任何事物都很新奇,都能引起興趣!問題是如何令他們持續地有興趣和不斷求進,懂得尋求滿足感,這多少與目標追求和讚賞有關。

不說其他人,就以我為例;我以前覺得揹幾十磅遠足是愚不可及,自己辛苦自己!但你從我的頭像可見,我現在是AYP的遠足導師,為何會有這種轉變?就是因為我定下了目標,要考取這個資格以便帶領年輕人體驗更多,當有了自發的動力,再加上教練們的引導,帶領我們完成一個又一個的挑戰,從而獲得一次比一次大的滿足感,慢慢地遠足便成為了我的興趣!但從外在來說,遠足活動仍然艱辛,只是我的內在感受變了,當有自發動力,便能愉快地完成一些艱辛的事情;任何知識上的學習亦然。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)
‹ 上一主題|下一主題