用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家有感今年找幼稚園的人到處人頭湧湧嗎? ...
樓主: candytsy
go

大家有感今年找幼稚園的人到處人頭湧湧嗎? [複製鏈接]

連棧校都要排隊 ><

連村校都要排隊 ><

ePanda 發表於 13-10-1 12:28
其實2011年出生人數很高,由出世搵醫院,攞出世紙,搵PN班到依家K1都要爭爭爭,呢啲都只係開始,呢年出世嘅 ...

係呀~2011年係近45年多來最多人生既一年,
就算之後既龍年 2012年, 都係跟兔年差不多, 無特別多到人 (無記錯反而少左DD)
當中好似6成係香港人, 其他就係單/雙非, 或其他國籍既...
小朋友而家要報學校啦, 見到呢D情況都覺得太恐怖啦

candytsy 發表於 13-9-30 15:46
本月同仔仔找了本區就近幾所幼稚園,真的跟幾年前同大女找幼稚園很不一樣,以前可以上網申請,現在不但不能上 ...

你講得好岩, 呢D報名費最後點用真係無人知,
有D較學校係全年都可以報名既, 其實佢地收左信後幾時/或有無INTERVIEW係無人知,
就算有得IN都唔代表係收人, 感覺呢D學校較差。
但有D學校都好好, 好似我上年幫小朋友報N班, SEND晒D資料同信封報名費等出去,,
有D就會SEND信黎話收到信件, 話N理已滿, 會將申請係下年處理,
有D就無回音, 但今件突然收到幼稚園既信, 話將上年報N理既資料當今年報K理, 問接唔接受,
呢D情況最少知道學校真係收到晒野, 有處理過,
有間我打電話去問幾時收表, 叫我就咁SEND都OK, SEND左去後完全無回音,
而且我知道有其他家長情況同我一樣,
咁D報名費去晒邊呢...唔知道咖

http://hk.news.yahoo.com/%E8%B7% ... 98%8B-214818787.htm希望教署真係出手,苦了家長

除了今年,舊年都係。收到Reject letter都唔知原因,好氣餒,最後終於收我個仔,真係喜極而泣!

我都覺得好困擾, 我阿女今年做細B又蝕底, 出年做大B又要同龍年爭.
真係唔想做怪獸家長, 但上年報N班, 報左9間村校及1間私校, 全部村校都回覆話兔年多小朋友唔收, 最終就只有私校收左, 但學費真的太貴了, 唯有今年再報K1, 點之又係間間都咁多人, 真的不知怎麼辦才可以得到一個學位. 向香港做家長真係好辛苦.    

引用:我都覺得好困擾,+我阿女今年做細B又蝕底,+

原帖由 johnnyboo 於 13-10-03 發表
我都覺得好困擾, 我阿女今年做細B又蝕底, 出年做大B又要同龍年爭.
真係唔想做怪獸家長, 但上年報N班, 報左9 ...
Same here,今年又要再漁翁撒網,仲要我想佢讀全日班,唔係想谷佢,但因為要返工又冇請工人!見到有人話教育局覆佢幼稚園唔係一定要讀,真係好嬲,政府根本就係唔想我地生仔!想由雙非嬰開始直接溝淡本地居民!

http://hk.news.yahoo.com/video/看了火都來!

舊年報pn, 自己仲傻更更只報幾間心儀嘅, 都唔係d咩名校. 點知去考先知好多都係千幾人只收100個, 總之最多十份一機會.  考個時已知機會好微, 佢地仲要係7月b.  結果真係唔係waiting list 就係rejected.  結果又急急忙忙再搵.  最尾先好好彩有學校新開未收足生, 就收左佢地.  如果唔係都冇書讀.  所以今年報k1, 真係好無耐要魚翁撒網, 報多幾間.  舊年on waiting list的, 到依家一個電話都冇呀.  都咪話唔驚.

引用:舊年報pn,+自己仲傻更更只報幾間心儀嘅,+都

原帖由 everchan 於 13-10-04 發表
舊年報pn, 自己仲傻更更只報幾間心儀嘅, 都唔係d咩名校. 點知去考先知好多都係千幾人只收100個, 總之最多十 ...
同你差不多,我仲差啲冇交唯一收我間私校既留位費,因為覺得學費貴,好彩交左,因為其他一間都唔收!所以驚弓之鳥,今年K報勁多間!

同意

nicamchan 發表於 13-10-1 09:29
呢2年好似特別誇張,唔知係唔係而家D家長比以前緊張咗?喺呢2個月搵學校報名,自己都不其然覺得自己有少少 ...
實有,到時教育局同你講仲有好多直資,或者離島仲有學位,吾通你日日坐車搭船翻三個鐘?

我都係上年報了三間N都話滿,所以今再來過,冇諗到咁多人,諗返兩年前生仔時又真係床位都唔够,到底係邊個的錯?!

直到2015都係甘架啦,我上年巳感受到,d皇蟲只會不斷蠶食香港.:;pppp:

2009年出生人數: 82,100人
2010年出生人數: 88,600人
2011年出生人數: 95,500人 (即今年報k1既小朋友)
2012年出生人數: 91,600人 (即今年報pn既小朋友)

2011年人數最多, 跟據吳局長講全港有240,000 幼稚園學額 (包括k1, k2, k3), 把24萬除以3, 即k1 只係有大約80,000個位, 呢個數勉強都夠應付2009同2010年出生人口, 但2011年有95,500.....睇完個新聞後, 真係好驚搵唔到學校......
http://hk.news.yahoo.com/%E8%B8%A2%E7%88%86%E5%90%B3%E5%85%8B%E5%84%89%E7%AF%A4%E6%95%B8-k1%E5%AD%B8%E9%A1%8D%E6%AC%A01-5%E8%90%AC%E5%80%8B-224017708.html

仲有好多媽咪都話學校好多大陸小朋友.......實在好難避勉....9萬幾名出生人口入面, 有30幾%都係雙非兒童, 仲未計單非兒童數目......按比例計....如果一班15人的話, 都有5-6個係雙非....

好灰......實在唔放心......要報多幾間.......跟住阿局長又叫我地d家長唔好報咁多間幼稚園......但邊個俾保障我地d港媽港爸既小朋友呀....

josephinekaka    發表於 13-10-8 18:07

回覆:大家有感今年找幼稚園的人到處人頭湧湧嗎

我仔仔係10年出世的虎bb, 當年我只左2間pn ,上年報左8間k1,完全無排隊,亦覺得雙非問題未殺到,但依家見到d 新聞報導真係覺得超誇張,亦覺得香港人好慘,d 大陸人覺得自己咁巴閉咪番偉大既祖國lor, 洗咩黎香港姐

引用:+本帖最後由+eeoo+於+13-10-8+17:19+編輯+\

原帖由 eeoo 於 13-10-08 發表

2009年出生人數: 82,100人
咁其實2011,2012年的小朋友,當中有1萬人無幼稚園讀?

回覆:cloudwingwing 的帖子

吾係,九萬幾出生係計埋雙非,有部份雙非吾會來港讀書。

回覆:Ackl1002 的帖子

點死都要死落來生仔唔會唔落來搶學位的,爭在係幼稚園定小學來之嘛

Chirley  Agree  發表於 13-10-9 08:00
‹ 上一主題|下一主題