用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果想在大學修歷史系,高中只修中國歷史,會否機會微? ...
go

如果想在大學修歷史系,高中只修中國歷史,會否機會微? [複製鏈接]

小兒今年中三,對中史有濃厚興趣,志願想當中史老師或歷史學家,
但學校不能同時修中、世史,
只好棄世史,讀中史!
如果他打算中四修中史、經濟及地埋,
將來想讀大学的歷史系,是否機會微?
其實,是否只看分數,不問選修哪科呢?

woodst  我仔又係喜歡讀中西史  發表於 13-9-30 12:57
   2    0    0    0

回覆:vincher 的帖子

以我所知入大學要選中史,
是沒指定DSE 要修什麼的。
不過一般都會有中史,加上不錯的中文成績。

vincher  tks  發表於 13-9-30 13:48

而家大學收生都係所謂 broad based admission,入咗文學院,就海闊天空啦。

記得有次聽升學講座,個歷史系教授話沒有選任何歷史科的同學都歡迎選這系,最重要是你取得高分數,佢理由是能取高分的同學相信自然有能力讀這系。

我家中那個都係修中,世史, 又唔見特別好, 考大學難過登天.

vincher  深同感受!!!!  發表於 13-9-30 14:03

回復 maychan1997 的帖子

我也聽聞只看成績,所以中大冇面試!你呢个回應,令我安心选其他科!
但又令我擔心!
鬥高分,小儿一定輸!

Yanamami  入U,無論入邊系,都喺鬥高分啦~~  發表於 13-9-30 14:06

各科的高分。。同主修科的高分。。有分別!
另外,有得in,同无得in....又有分別!

vincher 發表於 13-9-29 22:35
小兒今年中三,對中史有濃厚興趣,志願想當中史老師或歷史學家,
但學校不能同時修中、世史,
只好棄世史, ...

現時世界好複雜,唔好受中學科目限制,入咗大學再定主修副修未遲,除非個科係獨立收生。
小學生成日話做醫生、教師、警察、消防員。大咗又唔同睇法。

vincher  可能中学生,方向明確D  發表於 13-9-30 22:00

2013中大歷史系入學的中位數best 5 =24.5,無任何科目可享高比重,即是你讀乜科都唔重要,最緊要高分。

vincher 發表於 13-9-30 14:02
回復 maychan1997 的帖子

我也聽聞只看成績,所以中大冇面試!你呢个回應,令我安心选其他科!
妳又放心,中位數24.5唔算好高,有機會的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

對我儿就高了!5 x5....mission impossible你忘了他中文成績超低......
2手準備: 睇埋大6或台灣大學資料!

我諗DSE揀科,首要真係興趣,課程艱深,冇興趣讀真係好慘!有人會認為要揀些易高分的科,譬如中世史優良率較低不及理科高分,但係經驗所見,鍾意讀嘅科就較有心機聽書同溫書,自然成續亦更好

awah112 發表於 13-9-30 23:30
''志願想當中史老師或歷史學家''
---做記者都得架.
傳理系收得好高分。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:awah112+發表於+13-9-30+23:30+''志

vincher 發表於 13-9-30 22:03
回復 ANChan59 的帖子

對我儿就高了!5 x5....mission impossible你忘了他中文成績超低......
大陸中山, 台灣國立政治都不錯, 22分巳經有机

回復 senkawa 的帖子

同意!揀有兴趣和能力,縱使不夠理科易取高分!更何況他理科弱!

小彬彬 發表於 13-10-1 00:10
大陸中山, 台灣國立政治都不錯, 22分巳經有机

大陸中山係唔係廣州中山大學? 呢間係大陸既名校來, 醫學院全國排第一.

如果22分入得到, 就真係優待港人, 好好既機會.

Yanamami  我諗睇下都乜野科掛~~  發表於 13-10-1 09:02

Yanamami  我諗睇下都乜野科掛~~  發表於 2 分鐘前

無錯,中山大學理科較出名, 收生要求數學成績要好.
有親戚幾十年前醫學院畢業, 過左美國都做到醫生.
佢係間出名大學, 咩科咩系都好, 出品較有保障

回復 October. 的帖子

在廣州,中山大學,華南理工大學是全國知名。
‹ 上一主題|下一主題