用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家諗住報幾多間幼稚園?
go

大家諗住報幾多間幼稚園? [複製鏈接]

我報十間,正常嗎?

0    0    0    0

引用:我報十間,正常嗎? +

原帖由 fzz1205 於 13-09-29 發表
我報十間,正常嗎?
正常for me,當取經驗去in自己心儀的學校

引用:Quote:原帖由+fzz1205+於+13-09-29+發表我

原帖由 ceriselung 於 13-10-01 發表
正常for me,當取經驗去in自己心儀的學校
我都覺得正常,太多人爭,加上如果係細b,真係要報多幾間做後備!

回覆:大家諗住報幾多間幼稚園?

三年前報咗10間,只考咗6間,有咗SC and KV offers 就唔冇去其他interview。今年又要同細B玩過,唉,好悶呀!尤其是去到等餐死果D。

引用:三年前報咗10間,只考咗6間,有咗SC+and+KV

原帖由 bbalau 於 13-10-03 發表
三年前報咗10間,只考咗6間,有咗SC and KV offers 就唔冇去其他interview。今年又要同細B玩過,唉,好悶呀 ...
兩間咁難考都有offer,係咪Interview表現出色,可以分享有何心得?Thx

今年打算1間, 因為現在讀緊既其實都好滿意(我自己要求唔算太高, 個女讀得開心又學到野就OK~ 千祈唔好深同谷!), 只係打算考下龍校, 搏幾年後唔洗玩大抽獎~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我打算報6間!

經歷過PN同K1兩年面試,個人覺得其實唔駛報太多,6-8間就夠,有D人報成>15間,漁翁撒網係策略出問題,徒增自己同孩子的壓力。其中至少1/3最好屬於屋企附近口碑唔錯的地區性學校(你可以係村校),或者唔太熱門的so-called Happy School,其餘2/3即管試下適合孩子Style及你教學理念的熱門選擇。因為雖然好似好多人報名,但到後期真係勁多學位會放番出來call waiting。要先評估孩子表現,如自問孩子不太擅於在面試時表現自己,村校比例高番D,如觀察過孩子有係好勁,名校比例可多D,自己調校啦!

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-10-03+發表三年

原帖由 Nicolelong 於 13-10-04 發表
兩間咁難考都有offer,係咪Interview表現出色,可以分享有何心得?Thx

...
其實我小朋友KV and SC都各答錯一題。但自己坐好,冇痴身痴勢,同老師有交流,肯唱歌,早晨/午安/Thank you 唔少得,千祈唔好爭Lego 。

‹ 上一主題|下一主題