用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有無小朋友有音樂天份的媽媽分享經驗
go

有無小朋友有音樂天份的媽媽分享經驗 [複製鏈接]

有無小朋友有音樂天份的媽媽分享經驗

我的小朋友依家就快5歲,
佢三歲幾開始接觸鋼琴,
初時一大班人,
親子班個隻咁學.
學咗幾堂後
佢自己係屋企玩琴,
非常愉快.

但我覺得咁可能會搞壞手勢,
於是請私人教授,
學了幾個月,
有一天突然聽佢彈咗一D
老師從無教過的古典音樂,
雖然只有十零個音,
但見佢玩得好有自信咁.

無幾耐,
我唱任何歌,
佢大至上都彈到,
當然未係absolute pitch個隻,
但我覺得佢都幾有天份.

最近佢學琴時出咗D問題,
因手指太直,
常被老師改正,
小朋友好似為此唔多開心,
依家都幾矛盾,
佢咁細,
未必明白手型,坐姿等的重要,
但唔提任由佢怕佢學壞手勢,
第時更難改變.
我有唸過暫停學琴一段時間,
等佢大D明白D再學,
但一提唔學琴,
小朋友喊咁口,
以為是個懲罰.
而且佢好鐘意彈琴,
無人教肯定亦會自己彈一大餐,
我應該點做呢?

AhLing :wink:

Re: 有無小朋友有音樂天份的媽媽分享經驗

AhLing,

唔好太擔心啦。小朋友手指太直,係因為小朋友小肌肉未發展得好好。可以做一些有趣手指練習改善:

1) 玩包剪「特」,可以幫助小朋友改善手仔小肌肉。
2) 用泥膠也造出各樣形狀可以鍛練手指靈活,渣泥膠可以使手指強壯。

手指強壯後,就不會那麼直。

另外,如果要小朋友用自己的想像力,去想象手指直和曲的分別,會有困難,但可以讓小朋友感覺一下,找下一個大約好似橙咁大的波(如果找不到,可以用拳頭代替)讓小朋彈友彈琴前先渣住個波,感覺下,讓他明白直和曲的分別才開始練習。這樣會有趣得多。

希望幫到你啦
:wink:

謝謝您,我會試下你的方法.  
AhLing :wink:

唔使客氣,歡迎你隨時pm比我

wonglee,

我都學到野,謝謝!

Ah Ling,

你的小朋友很有天份!!

I agreed.
My daughter used the ball to practice as well and it works.

我唔知我個囡是否有音樂天份,佢剛剛兩歲半,早一兩個星期,我開音樂給她聽,佢突然話'it's a horn.'起初以為佢講笑咁'arm'...第二日睡前又開音樂給她聽,點知佢又話'it's a violin."仲自己扮拉tim....
我覺得佢對耳好敏銳,好多細緻的聲音佢都聽得到,就算見唔到是什麼佢都會聽得出.
我想請教大家,這可以點樣培養她這方面的長處.

wwc 寫道:
我唔知我個囡是否有音樂天份,佢剛剛兩歲半,早一兩個星期,我開音樂給她聽,佢突然話'it's a horn.'起初以為佢講笑咁'arm'...第二日睡前又開音樂給她聽,點知佢又話'it's a violin."仲自己扮拉tim....
我覺得佢對耳好敏銳,好多細緻的聲音佢都聽得到,就算見唔到是什麼佢都會聽得出.
我想請教大家,這可以點樣培養她這方面的長處.

比多d歌仔去聽,我仔又係咁上下大,佢可以啍出家姐所拉/彈既歌,電視劇就更加唔駛講
‹ 上一主題|下一主題