用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 詢問就讀香港嘉諾撒學校的家長 (急)
go

詢問就讀香港嘉諾撒學校的家長 (急) [複製鏈接]

請問有沒在香港嘉諾撒學校(鰂魚涌區)此校讀既男孩子? 可唔可以講吓學校的上課情況?開唔開心?會唔會女同學與男同學資源分配唔平均?老師好唔好?會唔會好多功課?

因為想為兒子報讀此校, 懇請話俾我知有關資料.  

謝謝各位家長!
   0    0    0    0

回覆:詢問就讀香港嘉諾撒學校的家長 (急)

Push . I want to know too

我阿女幼稚園舊同學(男仔)現就讀小一....

在FB上話:功課尚算ok.有幾次都攞到B以上,默書因為係第一次,分數都仲未知,總括黎講,佢話小一生活好開心。

點解會決定女校男生因為佢仲有個細妹跟尾, 好奇想知唔知係阿哥偉大定係阿媽偏心個女?

*阿哥係叩門入的...

謝謝您spmok1999 , 可唔可以再幫我問問您的朋友, 學校的考試是每次考試範圍考幾課?或是全學期全部內容再考一次?由一至六年級是否雙班主任制?男仔的課外活動會唔會比較少選擇性?

衷心感謝您的回覆及幫忙!

chrislaw001 發表於 13-9-28 23:47
謝謝您spmok1999 , 可唔可以再幫我問問您的朋友, 學校的考試是每次考試範圍考幾課?或是全學期全部內容再考 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=684

小學時期,男生發展平均比女生慢,會否出現男生平均成積較差的情況?特別是CANOSSA女生比例如此之高?

MasterBK 發表於 13-11-25 17:33
小學時期,男生發展平均比女生慢,會否出現男生平均成積較差的情況?特別是CANOSSA女生比例如此之高? ...
作為一間傳統女校來說,男生比例已不算少了,近年自行收生方面男生都超過三成,最新一次更超過四成。不過以近年入讀的學生來比較,進佔成績前十五名的男生都不超過二人,而且都是在較後位置
‹ 上一主題|下一主題