用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際音樂節琴譜
go

校際音樂節琴譜

回覆:校際音樂節琴譜

琴譜一定要正版

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

佢講就話會抽人CHECK,但我未中過,其實唔係太貴,有D仲可幾平時用返
琴老師應有COPY比小朋友,但係係比佢地選曲用,睇下佢地鐘意彈邊首,再同佢地買

今㳄校祭Grade 3 係早幾年考試歌
108....係grade 5
109....係grade 5
110....係grade 4

我已買了比賽書110....$139

Charlotte_mom  110係3級歌  發表於 13-10-3 11:52

今年grade 3 violin solo是新歌改编出面冇得買,要朗誦協会出示会員證先買到,即係要叫学校幫手,好麻煩!

引用:今㳄校祭Grade+3+108....係grade+5109....

原帖由 laiheiyau 於 13-09-28 發表
今㳄校祭Grade 3
Sorry...what's that mean??

回復 laiheiyau 的帖子

why 108 is grade 5? pls explain?????

laiheiyau 發表於 13-9-28 23:19
今㳄校祭Grade 3
請問110 o係邊買到?

唔貴, 106都係$99, 琴行代買, 買左先會比copy練, 正版琴譜都唔係即刻有, 要等幾個月先攞到

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地乜都唔知,老師俾乜我地練乜,然後背咗佢去比賽...
乜原來要用正版架?!
恐龍家

回復 sammiyy 的帖子

我個女都係參加106呀, 老師話TOM LEE全線賣晒, 最後老師係其他琴行搵到

sammiyy    發表於 13-10-4 11:16

回覆:校際音樂節琴譜

106上星期我在柏斯買到,可以打去逐間問問

舊年比賽時都無抽查喎, 我就已買琴譜, 但見好多人都無買, 話COPY就得, 其實真正是點呢?

請問104, 105, 106 邊首會易d呢?

醒目開學勳章 王國長老

對於樂譜能否帶copy, 或者去呢度查看一下, 校際音樂節比賽規則:

http://www.hksmsa.org.hk/download/66MRegc.pdf

(節錄一部份)
3.4
比賽樂曲
3.4.1 參賽者、伴奏者及指揮有責任確保所使用之樂譜為正本。

3.4.2 如會員/參賽者於網上購買下載版之樂譜,必須列印樂譜使用,並於
比賽時帶備付款確認文件以證明已列印之樂譜為合法下載。違者將被
取消資格。

3.4.3參賽者於比賽時須按個別項目之指定樂曲或已提交之自選樂曲演奏,
並按要求背譜演奏/演唱,否則將被取消資格。

3.4.4
參賽者如未能於比賽時完成演奏,將被取消資格。

3.4.5
參賽者須按照比賽目錄所載之比賽要求演奏/演唱,否則成績將受影
響。

3.4.6
如同一項目有指定樂曲及自選樂曲,須先演奏/演唱指定樂曲。

3.4.7
指定樂曲

3.4.7.1
參賽者/伴奏
者/指揮如需使用影印樂譜比賽,必須於演奏時
同時出示正本樂譜,否則將被取消資格。

3.4.7.2
指定樂曲已詳
列於比賽目錄內,並附書名及出版社名稱。由於
訂購樂譜需時,
會員/參賽者應盡早向音樂經銷商或琴行購
買,或於網上訂購。本會建議會員/參賽者
帶同所購得之樂
譜,到本會核對指定樂曲之樂譜資料
(有關此服務的詳情請瀏
覽本會網站;樂譜不設外借)。

3.4.7.3
參賽者須按照
比賽目錄所載指定版本之編曲及調號演奏/演唱
(弓法、指法
、分句法、把位及踏板法除外),否則將被取消
資格。如無註明版本,任何標準版本均可選用。

3.4.7.4
如選曲附有伴
奏,參賽者須自行安排伴奏者一同演出,否則將
被取消資格。
伴奏乃樂曲之一部份,與主奏之聲樂或樂器有互
相配襯之功用,因此伴奏的表現將影響參賽者之整體演出
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

laiheiyau 發表於 13-9-28 23:19
今㳄校祭Grade 3

你講鋼琴? 每級都有3隻歌, 例如5級琴有116, 117 & 118, 揀邊隻練邊隻, 你去琴行問佢地就知

http://www.hksmsa.org.hk/e_music_syll.php?PHPSESSID=3eae3399be102ca1d01e306bd8fea79e&type=4&TypeID=2116&Lang=Chi

主目錄鋼琴 / 分級鋼琴獨奏 /

一級 (100-102)
二級 (104-106)
三級 (108-110)
四級 (112-114)
五級 (116-118)
六級 (120-122)
七級 (124-126)
八級 (128-130)

110係3級, 唔係4級

醒目開學勳章 王國長老

的確係唔多CHECK, 但唔代表唔需要帶
我見過CHECK的, 果次連續1,2號出去都成隻歌彈高左8度, 個評判叫個學生拎份譜出黎俾佢睇
如果因為咁而喪失資格就唔抵啦

我女有次比賽時, 有個男仔用影印琴譜, 評判見到仲眼厲厲, 雖然冇罰個小朋友, 但係應該唔好受, 其實琴譜唔係好貴, 參加得比賽就要預算比這些費用

醒目開學勳章 王國長老

引用:我女有次比賽時,+有個男仔用影印琴譜,+評判

原帖由 kitbebe 於 13-10-03 發表
我女有次比賽時, 有個男仔用影印琴譜, 評判見到仲眼厲厲, 雖然冇罰個小朋友, 但係應該唔好受, 其實琴譜唔係 ...
而家全部要背譜喇