用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 評評理,有點長
go

評評理,有點長 [複製鏈接]

我係聖公會聖多馬小學下午校畢業生,所以交表到聖安德烈小學才有額外分加(因下午校拆出來),我星期二交表交埋畢業證書等資料,星期五朝早打黎話學校查不到八九十年代既畢業生資料,叫我去聖多馬小學叫校長補返D畢業資料(因聖多馬才有歷年畢業記錄)同埋叫校長寫封信去證實我是畢業生,但需時三個工作天,今天已是星期五,聖安德烈D職員話如果星期一還未有資料補上就當15分計(本來20分),問題係我唔知該校冇畢業生資料未能查證,我交表時所有野oK,但三日後先話有問題,若果真係趕唔切補上資料,我係咪應該據理力爭?

0    0    0    0

引用:我係聖公會聖多馬小學下午校畢業生,所以交

原帖由 sugerlucy 於 13-09-27 發表
我係聖公會聖多馬小學下午校畢業生,所以交表到聖安德烈小學才有額外分加(因下午校拆出來),我星期二交表 ...
学校有指明要收什么資料以証明係畢竟生嗎?如之前已説明而你以為单单畢業証書就ok,就是你的疏忽,否則一於據理力爭!

回覆:sugerlucy 的帖子

妳可以理論下。我係上午校畢業,之前打去聖多馬,個staff已經第一時間提醒我查記錄要時間,要提早D申請,唔好到報名個幾日先處理。

回覆:評評理,有點長

當然樓主你沒有不對,問下學校後補得唔得啦?千萬不要和校方嘈,對自己無著數架。

交付資料系家長既責任
查證資料系學校及職責

所以你交左就得,唔得系學校問題,
雖然交表“好似”有求於學校,
但學校也不應如此不近人情。

我係聖公會聖多馬小學下午校畢業生,所以交表到聖安德烈小學才有額外分加(因下午校拆出來),我星期二交表 ...
你如果有畢業證書正本,道理會在你那邊,必要時可向教育局求助 。但當然要盡量保持與學校的關係,除非諗住投訴完唔讀

引用:當然樓主你沒有不對,問下學校後補得唔得啦

原帖由 carriebaby111 於 13-09-27 發表
當然樓主你沒有不對,問下學校後補得唔得啦?千萬不要和校方嘈,對自己無著數架。

...
最遲星期一,過後冇得補只能當十五分,不過若果補唔到我得十分,因不是首名子女,所以靠校友分

請問你是否有畢業證書的正本在手?  有沒有過膠?  

如果你有正本, 而正本又完整無缺的話, 道理在樓主你手上, 你一定要據理力爭!

醒目開學勳章

回覆:sugerlucy 的帖子

呢個case確有問題,因為小學檢查咗文件,chop咗校印,即代表接受已呈交文件,如有懷疑,根本不應chop印確實。如無早年畢業紀錄,呢個係已知事實,係檢查文件前已知嘅事,亦唔可能今年先出現。

建議你同時向學位分配組validate你個家長copy,呢份係法律有效文件,chop咗印係家長copy就confirm你嘅分數,學校唔可以單方面取消。

你交左畢業證書證明,所以一定要據理力爭,快d打上教育局話比佢知有咁既事,佢地會直接同學校查!

星期二交表又冇話有問題,搞錯!

回覆:jaycee_mami 的帖子

我有正本也有過膠,交表時乜都copy唒check唒,亦都有比返張有校印既黃色底單我,只係因為畢業証書冇列明我是下午校畢業生,所以要我自己去另一校搵返証明,佢話以往好似我呢D例子亦都係自己去聖多馬申請証明,只係我奇怪佢地創校咁多年都仲會冇向該校拎返D記錄檔案仲要家長自己去求証,如果真係星期一補唔切,我得十分就死梗啦,兩頭唔到岸

回覆:chanti 的帖子

吾洗驚,教育局一定幫到你

佢地答覆話以往都有同樣case 出現過,咁點解星期二唔即時叫你查並收左你張form 呢?!照計佢地呢啲問題係遇到過,會知點樣通知申請人check 資料架喎!

引用:呢個case確有問題,因為小學檢查咗文件,ch

原帖由 iantsang 於 13-09-27 發表
呢個case確有問題,因為小學檢查咗文件,chop咗校印,即代表接受已呈交文件,如有懷疑,根本不應chop印確實 ...
多謝指教

回覆:silvia_ng 的帖子

係呀,事隔兩三日先拿拿林叫我去向該校填Form申請返畢業証明,如果我唔係咁啱休假,仲死⋯

其實成件事聖安德烈好有問題. 佢網頁份申請小一家長注意事項寫明"凡父/母
/兄/姊於聖公會聖多馬小學下午校、基榮小學下午校及聖安德烈小學畢業者
,皆可於甄選取錄之計分制中取得10分。(附畢業証書正本及副本).

咁家長都出示到畢業證書, 點解無啦啦又要其他証明, 仲要要求人地辦理証明自己又唔keep記錄. d証明係自己間學校辦理唔到.  

聖多馬都係受害者. 無啦啦要幫另一間學校做多d行政工作. 我係聖多馬d staff都組左自己學校d申請者先啦.

我一定會據理力爭,家長本身冇可能知,一定係靠學校發放出黎既資訊,咁學校個網頁寫得清清楚楚,而交表既時候又冇提,就算要補交資料都冇理由3日後至通知人地去搵一個需時3個工作天既証明囉。交表只得一星期,家長已經係頭2日去,呢個明明係學校既過失,點解要家長去承擔呢。雖然家長交表既deadline係Mon遮,但我相信學校必然有個期限交去教育局,叫佢通螎下啦。另外打左去教育局未呢?

學校更係有問題啦, 証書過左膠係無效架, 今都收, 查資料個人員一早應該ban 你張証書先啦
‹ 上一主題|下一主題