用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 祟真小學面試安排超差
樓主: 9284
go

祟真小學面試安排超差 [複製鏈接]

回覆:mokstick 的帖子

請問小朋友in大概2個鐘,家長只係聽講座2個鐘有冇填問卷,或者其它活動?

回復 ytbb 的帖子

一路聽講座一路填問卷,聽下諗下又填下,其實好快過!

引用:回復+ytbb+的帖子 一路聽講座一路填問卷,

原帖由 mokstick 於 13-09-29 發表
回復 ytbb 的帖子

一路聽講座一路填問卷,聽下諗下又填下,其實好快過!
唔該哂!2個鐘頭咩都填完喇,聽朋友今日話第一批in係崇幼小朋友,佢女係崇幼生

2個鐘
in 咩in 咁耐??

引用:Quote:原帖由+mokstick+於+13-09-29+發表回

原帖由 ytbb 於 13-09-29 發表
唔該哂!2個鐘頭咩都填完喇,聽朋友今日話第一批in係崇幼小朋友,佢女係崇幼生

...
反而我識的是校外生是上星期五in第一批,崇幼生好似仲未in

回覆:祟真小學面試安排超差

崇幼生今年安排在10/10 in, 第一批全部是校外生

回覆:louiseter 的帖子

不係喎, 我朋友係校外生, 都係10/10

回復 Pertra 的帖子

今年小一有4班,已包括國際班,我仔話佢班26人。

家長會上認識了一位丅丅幼稚園升小一既媽咪,佢話佢地幼稚園部只收了約二十位小朋友上小一。佢咁講我咁聽,不過我係Bk都見其他媽咪話崇真今年收外校生多,我仔都係外校生。

醒目開學勳章

引用:面試講明2小時!小朋友當然要之前去廁所,

原帖由 9284 於 13-09-27 發表
面試講明2小時!小朋友當然要之前去廁所,廁所大排長龍!排完廁所又要再排隊拿姓名貼紙!前前後後大熱天時在 ...
由幼稚園已經唔鐘意個校長,加上識好多人都讀呢間,話無愛心,所幾無交form

mokstick 發表於 13-9-29 23:31

家長會上認識了一位丅丅幼稚園升小一既媽咪,佢話佢地幼稚園部只收了約二十位小朋友上 ...
崇小從來都未試過收二十位小朋友一班。小班制後,平均收30人以下一班

little_yolky  Mokstick唔係話收二十人一班, 係聽聞收番二十個崇幼生入小一。  發表於 13-10-2 13:26

回復 kitkitlo 的帖子

你誤會了,係約二十個崇幼生升上崇小,唔係二十個一班。

引用:不係喎,+我朋友係校外生,+都係10/10 +

原帖由 Jessica_chung 於 13-09-29 發表
不係喎, 我朋友係校外生, 都係10/10
我意思係崇幼生不是第一批見,而是安排在10/10. 當然同日都會有校外生,因校外生多,會分幾批見的

其實有D幼稚園生收了都沒有讀,我認識的好像得2至3個升回小一, 因我身邊的朋友仔大抽獎大都是入1,2志願,我自己就去了直資。
我不是覺得學校唔好,只是學費真的太貴自己負擔不起,我絕對相信學校的。

引用:其實有D幼稚園生收了都沒有讀,我認識的好

原帖由 ireneyklo 於 13-09-30 發表
其實有D幼稚園生收了都沒有讀,我認識的好像得2至3個升回小一, 因我身邊的朋友仔大抽獎大都是入1,2志願, ...
我都覺得最大原因係學費,由有學卷一跳要比$40000一年其實都令不少想讀崇小家長卻步

其實若家長在面試前做足功課、應該唔會對面試安排有甘大surprise.

入學面試除了是學校睇學生表現外、也給了家長機會認識吓學校。如果家長對學校很不滿意的話, 日後收到acceptance letter 也最好放棄學位、留給有真正需要和有誠意的家長。

引用:面試講明2小時!小朋友當然要之前去廁所,

原帖由 9284 於 13-09-27 發表
面試講明2小時!小朋友當然要之前去廁所,廁所大排長龍!排完廁所又要再排隊拿姓名貼紙!前前後後大熱天時在 ...
你很早到達嗎?我們沒有去洗手間,只用了十五分鐘左右巳完成登記入禮堂了。知道面试要兩小時所以出發前已去洗手間,亦提醒小孩子有需要就同老師講。

‹ 上一主題|下一主題