用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 見到個仔都真係辛苦!!!
go

見到個仔都真係辛苦!!! [複製鏈接]

今年升左上中一, 讀一間普通英中, 開學一個月已經成日要默書同QUIZ, 試過一日默 4 科
大人都覺得有壓力啦, 可況細路....
   3    0    1    0

請問邊區英中?

回復 黃巴士 的帖子

葵青

回覆:calipama 的帖子

是否陳兆民?

motivator_kids  我以前係e間,無咩壓力,功課唔多,quiz都唔多  發表於 13-10-20 12:42

回覆:見到個仔都真係辛苦!!!

我仔 f.2 都差唔多日日有一科,間中一日2科,但唔一定日日測默, 就算默都可能係幾隻字

我仔間英中都係, 不過我仔適應得好好, 還要放學留校打波先返屋企做功課溫書, 好投入

多點鼓勵多點支持, 盡量減輕孩子既壓力.
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:Leungwailam 的帖子

我都想知係未陳兆民,因我仔读F1,好似没嘢考和做,好Hea,以前有bk家長提過陳兆民其實可在學業上做多的.

聽返來葵青區BAND1中學大多數F.1都唔多功課. 反而荃灣區BAND1中學F.1就有一定的功課量.

甘好正常遮。由於好多學科轉成英文學習,當然要盡快記著這些英文生字啦。其實,只系熱身嚟架。

所以,家長應該在小六的時候,就要教會孩子如何速記英語單詞。我個女果班學生,就被老師要求在20分鐘記住20幾個生詞。我女兒幾分鐘就記住,但是,最后老師問誰能全部記住的時候,就只有我個女舉手。悲哀!

話又說回來,我從來冇見過有老師教學生如何記住英文生字。老師只會要求學生去記,但從不教學生如何去記!冇辦法,唯有自己教!

cccolin  我仔中一,學校教他們拆字,容易記憶,還開家長班教中一中二家長英文PHONICS和KK 音標我都有上左12小時的堂,幾好  發表於 13-10-9 02:36
黃巴士  AGREED!! 同學都要記得個生字, 至會明老師講咩??  串字同注釋是首要.  發表於 13-10-2 21:08

回復 ppchan168 的帖子

可以把方法分享嗎?

ppchan168  我爭取這兩天寫個日誌,你有興趣可以參考一下吧。  發表於 13-10-31 14:35

其實學校這樣做都是想幫學生複習, 若不是有默書和小測, 試問有幾多學生會自動每天或每週温書串下生字, 等到mid-term test or mid-term exam時才一次過谷入腦, 未必個個谷到.  記得我們中學時默書quiz情況都是差不多, 我又覺得沒有甚麼, 可能是由於心中抱着"中學就是這樣, 與小學截然不同的啦"這個想法, 我也是這樣話俾阿囝們聽,.  讀書做功課温習壓力是必然有, 但他們要學習 (我也會協助從旁協助他們) 如何去面對.

其實我覺得, 中一是最多生字要串要記, 中二又會較中一好一點, 因為已適應下來, 且已記了一定的中英文詞彙.  若中一中二打好基本功, 中三開始就會得心應手了.

黃巴士  AGREED!  發表於 13-10-2 21:06

我都好想知,串生字係阿女死穴  

ppchan168  請留意我的日誌,這兩天抽空寫一下。  發表於 13-10-31 14:37
ppchan168  請留意我的日誌,這兩天抽空寫一下。  發表於 13-10-31 14:36

是呀, 記性好的孩子永遠是有優勢的.

中學生了, 好多事情是要自己去work out -- 點樣去記去串英文生字, 用甚麼方法來讀書最湊效.....這些老師當然不會教啦!將來在社會做事, 老闆都是話個goal俾你知, 至於如何做如何達標, 都係要自己去figure out, 這是個學習必經的過程嘛.

如果想記得好和入腦,係需要無壓力的情況下和分開幾次記,即如果你想背誦和串字,不要一次讀1.5小時,而係3天每天30分鐘,因為一個人不可能專心大久,而且分別於不同時間溫,對腦的記入和輸出有幫助。

Sasaalan  學到野啦!  發表於 13-10-15 10:52
黃巴士  AGREED!! 分段/部分去記.  發表於 13-10-2 21:09

我小時候,老師教我背書,由最後的一科溫起,當自己差不多完全記記就再温,約3次忘記了再溫,這就會變成了永久記憶,以後就記得了,所以我記性很好,很久遠的事也記得。

我囝現時中二, 背書, 串字由小學至今都OK快, 但他沒上過任何記憶班.  (個人都唔太BUY記憶班)
通常佢會1日分段, 或分科目交叉去記.  如今天溫些背默中文1小段, 又溫些英文串字, 再後天又溫些西史, 又當天夾雜些中史, 第日又溫回中文一小段, 佢會覺得無咁悶.
但對於其他小朋友唔知會唔會好混亂??  只是他的個人方法而已.
對於有興趣的IS科, 佢話見得多個生字就識串.   

其實學好英文應該從小三四做起. 趁仍可以威迫利誘, 鼓勵多看英文書. 在學生字時, 多用拼音(phonics)記著. 以後, 你讀得出, 她能拼中八九成. 也不用擔心上英中適應的問題.

Sasaalan  唉...為時己晚...  發表於 13-10-15 10:54
‹ 上一主題|下一主題