用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗?
go

Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗? [複製鏈接]

Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗?
   1    0    0    0

引用:Net+12+SKH+St+James+-+15+分係咪唔洗諗?

原帖由 cytbaby 於 13-09-26 發表
Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗?
即使20分有分派剩餘學位,都唔多,幾百個15分爭幾個位,微過大抽獎

回覆:Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗?

20分機會有幾多呢?

20分機會都不高,但你想叩門增加機會就要選SJS了!

上年有去小一入學講座和扣門, 主任說所有申請扣門1st round都會見(只見小孩,不用見家長),
2013-2014年度,大概有2,3百人由老師和主任一起見, 全個禮堂都係人!1st round以英文形式對答+畫圖畫。
最後選出數十人進入2nd round,由校長親自見家長和小朋友,SJS扣門收10~12人。

SJS平日功課量本人覺得適中,週末假期會多一點,老師對學生功課是有一定要求。
每日都有網上練習需要小朋友完成。正常學生普遍都能很快跟得上進度也喜歡上學。

新校設施和配套的確很完善,課外活動也非常多種類,收費亦較合理。
SJS對學生的自律性,操行和禮儀的確比其他津校較看重, 這也是的SJS一向的風格(同學爸爸在SJS畢業)。
如果小孩是活潑佻皮嘴多多的類型,就要好好受教啦!相對來說SJS的畢業生也對母校非常有感情,
也非常樂意幫助母校的建設和發展,新校很多建設都有舊畢業生的參與!

我覺得SJS在Net 12裡,真的是不錯的選擇,但也會越來越難入。
香港的競爭真是嚇壞人!

回覆 hochiuwing 的帖子

個人認為,15分真系唔洗諗,20分應該問題不大。

王家爸爸 發表於 14-3-25 15:06
回覆 hochiuwing 的帖子

個人認為,15分真系唔洗諗,20分應該問題不大。
2011年20分都有很多抽不到了!

另:hochiuwing已經中獎了!

回覆 獅子爸爸 的帖子

可能是因為銅鑼灣臨時校舍很細,現在他們有五個班(以前是四班),機會應該高25%。

引用:回覆+獅子爸爸+的帖子 可能是因為銅鑼灣臨

原帖由 王家爸爸 於 14-03-25 發表
回覆 獅子爸爸 的帖子

可能是因為銅鑼灣臨時校舍很細,現在他們有五個班(以前是四班),機會應該高25%。 ...
那會高25%

獅子爸爸 發表於 14-3-25 18:35
那會高25%
5 ÷ 4 = 125%
∴ 高25%

請問叩門需要1-1-1嗎?
thx

王家爸爸  最好當然是1-1-1,但如果你的小朋友聰明而你又真的想叩這所學校的門,我個人認為一試無妨。唯一的問題是你如何對學校解釋為什麼你當初沒有選擇他們。   發表於 14-4-10 14:42

唯一的問題是 - 學校根本連見面啲機會都冇。

獅子爸爸  上學年是三百多人叩門......  發表於 14-4-14 15:38
‹ 上一主題|下一主題