用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗?
樓主: cytbaby
go

Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:回復+taktakchichi+的帖子 小朋友冇洗禮,

原帖由 chrischeung 於 13-09-27 發表
回復 taktakchichi 的帖子

小朋友冇洗禮,父母有洗計嗎??
當然唔計啦!
其實你明唔明宗教分係乜呢?

醒目開學勳章

引用:Quote:Jessy+發表於+13-9-27+08:46+咁插完

原帖由 whl3868 於 13-09-27 發表
我所知既係....當然輕鬆左啦~~~

亦識另一朋友報料...囝囝係軒下...小二已分精英班
但對比St James,軒下隔週默書,2測2考

醒目開學勳章

引用:Quote:Jessy+發表於+13-9-27+08:46+咁插完

原帖由 whl3868 於 13-09-27 發表
我所知既係....當然輕鬆左啦~~~

亦識另一朋友報料...囝囝係軒下...小二已分精英班
但對比聖雅各,軒下隔週默書
同埋因為龍校,響頭30名都差不多入緊皇仁,去屆P6已經廿幾個,未計庇尼羅士同其他

Anpanmama 發表於 13-10-5 17:29
當然唔計啦!
其實你明唔明宗教分係乜呢?

基督教有些支派,小童是沒有浸禮的!所以最主要是看父母,最好問清楚學校。

如果小朋友日日返學都好開心,但什麼都沒有學到, 愉快學習只是一句騙人的口號.我比較看重老師是否能有效地教導學生.  
每個小朋友的性格和喜好都不一樣, 需要也不相同.  老師是否願意同家長溝通和合作教好小朋友才是最重要的.  So far, 我跟老師跟進我小朋友的問題, 遇到的班主任和老師都是負責任的.  當然我是抱著相信學校. 尊重老師的大前題下去了解, 也教導我的小朋友要尊師重道.

舉一個例子, 小一的時候, 我小朋友放學告訴婆婆他因為冇做數學的網上練習,俾老師罰企大半堂, 這對老人家來說, 學校非常無理, 小朋友還那麼小便罰企半個鐘.  我聽到的時候也很心痛.  同老公商量後便打電話俾班主任想了解下整件事情, 之後數學老師便打電話給我.  她說不是因為我小朋友沒有做練習所以罰他而是因為他態度很差說他不喜歡做. 其實那段時間我屋企的電腦有些問題, 上不到學校的網頁, 他爸爸以為已沒有新練習也沒有留意手冊寫要做.  我小朋友不懂表達, 便說不喜歡做, 經過這件事之後, 我同小朋友再詳談, 讓佢明白為什麼俾老師罰也上了一堂很好的品德教育.  說心痛不心痛, 小孩子比人罰, 做母親的當然心痛, 但我相信品德的建立是最重要的也需要家校合作.

IvyPluto 發表於 13-10-7 12:02
如果小朋友日日返學都好開心,但什麼都沒有學到, 愉快學習只是一句騙人的口號.我比較看重老師是否能有效地教 ...
IvyPluto多謝你分享,很受用呢!

嚴校

很多有點歷史的傳統學校都比較規范小孩子的紀律和禮儀,所謂的

有時學校的”,還超過了父母自己的尺度但這是否對小孩有害呢?

父母為什麼開始選校時,不了解學校是一所校呢?

就是學校的問題?

看看現今那麼多小孩離家出走,自殘,自棄,自毀…….

這是社會問題?父母問題?還是現今小孩缺乏人生磨練的結果?

有朝一日,名校不再,再沒要求,你還會選它嗎?

開心"

"開心"真的有很多解釋,也有高層次和低層次之分

有些"開心"是放縱自己,開心地做自己喜歡做的事情。

有些"開心"是自己完成了一個目標,得到好成績或回報而來的滿足感。

怎樣引導小孩向高層次發展,還是繼續做孩子的拯救隊,就要考考父母的心思啦!

始終小孩子是要大人指導,父母怎樣行,他們就怎樣行…..

醒目開學勳章

St James kinder老師講, 小學唔係好hea既學校..

等我分享下SJS俾D想了解學校既家長.本人有2囡讀SJS,大囡已畢業,B2女生.小囡入了精英班.感覺上,小一至小六都很愉快~~小朋友品德不錯.老師很有經驗,特別想大家知一些有學習困難的學生,從小囡口中,我知道老師很有心機安排全班大部份人輪流照顧.例如會安排一些學習能力高的同學和他們並排坐.每個小息都有位同學幫忙溫習默書及指導做家課.考試時會有延長考試時間等..我覺得很好...
另外有些學校老師只重視精英班...SJS應該吾存在呢個問題,我覺得每個學生都好有自人信.精英班真是任何學校都一樣,學生壓力會大些,功課會忙些,老師會惡些啦...每星期默中英文真係幾辛苦架...4個考試又真係好忙LOR~~但為左升中,大家都會好努力...新校真係好大,日日返學要排隊坐電梯真係幾慘架..哈...

等我都分享下我既經歷,以前我插班入SJS讀P5-P6,因為唔係原校P4升上去,所以無得讀精英班,但過咗P5,因為我每次Exam都保持全級35名以內,所以學校問我想唔想P6轉去精英班,當時我好蠢,話同班呢同學熟咗,所以唔轉,而家諗番都覺得自己好笨。於是我P6繼續讀,考到全級15名,順利入咗St. Paul's Secondary School。我而家已經係3個女嘅阿媽喇!
其實我覺得SJS啲老師係好有愛心,真心想做好教育,academic一啲都唔差。無論讀邊間學校,只要小朋友肯努力,其實一定可以入到心儀中學。同埋依家仲有好多唔同既課後活動,好似: Scout, Basketball team, instrumental class, choir etc。我上個禮拜去咗Kennedy Road既新校舍,真係好靚。希望想入SJS嘅都可以入到啦,加油!

caramom 發表於 13-10-8 12:54
等我都分享下我既經歷,以前我插班入SJS讀P5-P6,因為唔係原校P4升上去,所以無得讀精英班,但過咗P5,因為 ...
師姐利害呀!

囝囝讀緊P1,SJS校長和老師對激勵孩子的獨立自信方面很有辦法。

囝囝很愛上學(從他一早起床不用提就知了!)
,也很主動自己完成每天的功課和默書。

的確SJS建立同學之間互相扶持也有一套學校有什麼事,舊生都會回來幫手就知了!

這也是我欣賞這間學校的地方!

回覆:Net 12 SKH St James - 15 分係咪唔洗諗?

deleted

獅子爸爸 發表於 13-10-8 13:23
師姐利害呀!
我囝囝讀緊P1,SJS校長和老師對激勵孩子的獨立自信方面很有辦法。囝囝很愛上學(從他 ...
你囝囝好叻呀! P1已經自動自覺做功課,希望佢係嚟緊6年既小學生活都可以咁開心同enjoy啦! 有咩問題歡迎隨時pm我! 我會盡力解答,身為校友我好樂意為母校出分力,解答各位嘅疑難!

caramom 發表於 13-10-8 18:20

謝謝妳,師姐!

caramom    發表於 13-10-9 13:25
‹ 上一主題|下一主題