用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估左有讀寫障礙,自己跟好還是比人教好呢? ...
go

[讀障] 評估左有讀寫障礙,自己跟好還是比人教好呢? [複製鏈接]

平時啲功課默書,比人跟就無咁傷感情,但人地跟又唔知好唔好,好難取捨。。
   0    0    0    0

回覆:評估左有讀寫障礙,自己跟好還是比人教好呢?

如果教得唔好會唔會埋怨?自己跟有冇咁嫁時間和能力(方法和耐性),我自己跟都係摸索緊,當理解到自己能力不足時,每星期會將一小部份的時間交俾專業人士,亦找一些自己已經忘記了但以前很喜愛的事來放鬆自己,希望幫到你有好的方向!

回覆:小ice 的帖子

我跟了一段日子,覺得自己情緒越來越差,真係想搵個人幫輕下,真係頂唔順了

我自己跟,比人係好,起碼自己舒服D,但呢個人要搵同夾

回復 小ice 的帖子

請問你去邊度做評估架﹖

比人跟的意思是比補習社跟?如你小朋友忍受到比人罵得仲過份過你的話,便讓他去。我都忍左幾年,今年自己教佢返而開心左,平時少少背,時間是會用了特別多,冇法,為左佢,我星期六日都冇起過街。

Flower

回覆:stepchk 的帖子

我去協康會,你上網查電話預約

Flower

小兒在學校評估的,個人也覺得自己跟會好一點,知道佢邊度唔明,而且外面要搵啱人,唔岩又係差倒不如自己教仲好...唯一唔好係勞氣同自己辛苦D!!

我都好迷茫.....大家有咩書或網站資料有關讀寫的?我之前已經上過一些有關課程了,但仍想學多D有關的知識!

醒目開學勳章

我都摸索緊自己跟/出外補習好.

我自己晚上努力跟左一排,其實都一年,上一週開始比人跟,因為我真的太累了,但我就教補習姐姐,用我自己研究出來的方法去教,效果很不錯,進度比我自己跟的好,而晚上又有返親子,學習好了,感情好了,家庭生活都開心了!
‹ 上一主題|下一主題