用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 品學兼優小六女生跳樓亡 救護員女兒 宿舍墮下伏屍消防 ...
樓主: elbar
go

品學兼優小六女生跳樓亡 救護員女兒 宿舍墮下伏屍消防 [複製鏈接]

whl3868 發表於 13-9-27 01:15
如果小朋友都想參與既...多課外活動都未必一定差喎
可以培養佢地多方面發展同思維
多課外活動 目標唔一定係為成績...考中學...既 ...

如果課外活動係小朋友自己想參與既...當然好。
但係,搜索一下EK, BK, 你會發現很多家長問「參加..... 對升學幫助大不大?」

orangebb  無錯, 適量當然係好, 仲可以加強自信, 但係如果下下都話對升學有無幫助, 真係唔係太好 !  發表於 13-9-27 09:16

算我直言, 政府走去分banding,話會好教'D', 其實家長咪需要跟政府的腳步, 學生都是跟家長腳步, 是那個位置錯呢!

其實依家讀書除了有學業壓力,還有與同學之間的社交相處壓力,她們就像活在小型社會中,現代的所謂小朋友或中學生,用說話傷害人,用心計對待同學,是大人想像不到的。所以家長除處理小朋友學業之餘,真的要多些關心他們在校園的生活。
相信學業壓力只是其一原因啫。

orangebb  說得好 !  發表於 13-9-27 20:38

引用:+本帖最後由+ohnono+於+13-9-26+20:42+編輯

原帖由 ohnono 於 13-09-26 發表

有時,父母可以做既仍然可以有好多。學業上的壓力大到要死的 ...
同意!
只是讀書成績壓力?所見問題並不簡單。現代的一些孩子思想可以去得好複雜,他們面對的還有家庭環境、有友儕朋輩的相處問題。雖然我們會覺得孩子們年紀小小,但原來光是同輩的相處足以困擾著他們…

ohnono 發表於 13-9-27 01:10
曾經割脈自殺。今次尋死係第二次,去意已決。先狂吞安眠藥再跳樓!

我都奇怪点解ㄧ口咬定是學習壓力!

vincher  男士較理智,good...btw,心裡不好受!  發表於 13-9-27 17:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-9-27 10:26
我都奇怪点解ㄧ口咬定是學習壓力!

我諗真係各方面都有, 佢都頭五六名, 就算緊張自己都未至於去尋c

可能成長壓力、同學相處問題, 報紙點會去深究呢, 都唔外乎人雲亦雲罷了
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

701003 發表於 13-9-26 21:55
其實教育當局已經做咗淡化名校的工作—跟住址就近派位,但家長千方百計借地址、假信教,博入名校推行母語教學,家長又盲目催谷仔女入英中香港人視名牌如真理,政府點做都難得父母歡心 ...

到就近的普通學校上學,中文教學......政府有哪位高官的子女的這樣的?
政府高官如能身體力行才有說服力,講一套,做一套,你會信嗎?

陳茂波向本刊表示,入外國名校有四大要訣:英文好、豐富的課外活動經驗、家長的考察準備工作、最後才是最基本的考試成績。「大仔由幼稚園起,我已經送佢入漢基國際,其中一個原因就係希望可以打好最基本的英語底子,將來升讀英美大學。」陳茂波說,一年學費十萬的國際學校只是起步點,起跑後家長全程更要傍住進行「強化」工作,他乘每年暑假的空檔,再加料谷大仔的語文、知識以至體能及各方面的訓練。

「大仔八歲,我就送他去參加外展訓練,升中學後,更加送出國去不同地區學校讀summer school課程,以及一些青少年領袖訓練課程等,訓練他的語言辯才及獨立處事的能力。」陳茂波說,單是安排大仔讀這些課程,兩仔爺的足迹亦「讀」遍紐約、華盛頓、溫哥華、蘇格蘭,學費由幾千元到十萬元,他都在所不計。...
[東周刊]

ha8mo 發表於 13-9-27 11:01
如果搬上寶馬山,咁去漢基返學咪就係「就近入學」囉

山下的窮人跟到嗎?
漢基實行中文教學嗎?

小女生死前狂吞止痛藥

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130927/18440106

疑不堪學業壓力從粉嶺消防宿舍住處跳樓亡的11歲小六女生吳紫妍,尋死前曾吞服數十粒止痛藥,其父母昨晨往殮房辦理認屍手續,兩人神情哀傷,認屍後不發一言離去。

至於紫妍生前就讀的五旬節靳茂生小學,有家長認為學校功課太多,曾向校方反映。家長梁先生的兩名子女都在該校就讀,他說學校平時功課有六至七樣,有時小孩放學返家做功課,做到晚上10時還未做完。梁先生稱:「我都知有功課是一定需要的,但唔使咁多,太多變相令小朋友壓力大。」而在紫妍出事後,校方已向家長發通告,呼籲家長多留意子女情緒。

orangebb  咪就係, 六/七樣都話多, 小學好多時都係改下正, 作文又係學校作哂, 快手快腳專心D, 時間都係靠自己掌握嘅!  發表於 13-9-27 20:44
Yanamami  平時功課有六至七樣,好多學校都喺禁啦。  發表於 13-9-27 16:12

ha8mo 發表於 13-9-27 08:08
小朋友自殺原因真係易搵到同明白
我記得早幾年有女仔跳樓
話因為頭髮剪得太短俾人笑所以要死

唉...真係話易唔易, 話難唔難.
以前細個百厭, 返學比老師罰, 比老師打; 要比錢的學校旅行及課外活動無得參加又比同學仔笑; 欠交功課測驗默書考得差返屋企比阿爸打; 住既地區比較雜, 行出街比人招呼;仲記得有年深夜住既地區有火災, 搬晒d野出街走難走火警, 到朝早返學時間比同學見到話乞兒仔...又係咁過, 少部份人無品唔使理佢地, 有d小學同學而家仲有keep住聯絡混.  而家年代各樣都好咗但反而d細路心靈脆咗又弱咗, 多咗呢d悲劇發生, 唏噓...
而家d細路, 除咗多d關懷關心...之外, 其實仲有d咩實際既野同佢地講呢!?
呢個世界上有好多人面對死亡但唔到佢地選擇; 相反有得揀既人竟然選擇自殺, 係咪傻咗d呢!? 仲咁細, 仲有好多野未試過... 要堅強d, 天跌落黎當被冚, 雨過就天 晴啦!

我已作好反省!

要杜絕這種悲劇非常難;因為牽涉到深層次的社會問題!
在香港搵食,有大學學位不一定惦,但冇學位就多數唔惦!再加上連大陸d尖子都落埋黎爭學位,要入U不但要同 local 爭,仲要同其它地方的尖子爭。連鎖反應下,連幼稚園生都感受到壓力。
香港乜鬼天然資源都冇,加上班政棍不斷搵事搞局趕客..........
明知香港養唔熟,阿爺都要迫住搞自貿區。照咁落去,香港只會越來越困難,兩極化越來越嚴重.....d悲劇以後仲會不斷發生.........唉
R.I.P

item  認同!  發表於 13-9-28 17:04

引用:+本帖最後由+Jackieson+於+13-9-27+14:10+

原帖由 Jackieson 於 13-09-27 發表
好多時説要理解小朋友感受,但有沒有人理家長感受,時代唔同,亜媽年代無書讀,細細個就出來買野,我年代想學其他課外活動也沒有,補習一定無,要靠自已,現工作也辛苦,早十年前大學生可做公司經理,但現在也不同,大學生也做保安(我公司),現在女以到第三關(剛剛上了中學),我以經放鬆了很多,由四年級程分開始緊張,到了放榜後一刻終於可放一口氣、到現在也不用補習、和她説追不上就要補習,她學什麼自巳决定,社會變了,吸引太大,好多時侯她們有就不會真惜,覺得是你們給他壓力,其實做父母壓力更加大,要工作又要看小朋友,係唔係唔理他們就是最好,十一歲就選擇這條路太可惜了,我也為他父母痛心。。。

引用:Quote:ha8mo+發表於+13-9-27+00:06+乜野創

原帖由 ohnono 於 13-09-27 發表
曾經割脈自殺。今次尋死係第二次,去意已決。先狂吞安眠藥再跳樓!
其實看完這段新聞、我有好多問號?這小女孩之前己経割脈、臨跳樓前又吃了三十顆安眠藥(報紙是這樣報導)、為什麼家裏有麼的安眠藥?我家讀六年級的大少連安眠藥也未見過。相信她可能己有情緒病、但不知她父母有没有同她看過医生。相信未必同讀書壓力有直接關係。但當然做家長一定要多關心自己小朋友、有適當的课外活動、使他們成為一個有自信心和正面的人、開心成長!

但話說回來,現在的新一代的抗逆能力,比起我們的年代,又真的差很遠。
動不動就話要死,經不起風浪,大學生係咁,中學生又係咁。

最近的調查又說大學生唔鬧得! 同事見那些fresh graduate 的求職者,都見到火都來埋。

我們的下一代,夠究出了些甚麼問題?

回復 bb_2001 的帖子

Completely agreed.  These kids don't have strong will...They can commit suicide just because they are fat, or they don't have long hair.

Talking about the grad interview.  Even worse!!!  We once asked a graduate why he was interested to join us.  Guess what he answered???  He said I did not know.  My mum asked me to come.  And he did not sit properly at all during the interview...

Our next generation
‹ 上一主題|下一主題