用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 無眼神接觸可以怎樣訓練?
go

無眼神接觸可以怎樣訓練? [複製鏈接]

我囡4歲,她不是autism, 但幾乎沒有眼神接觸,我可以怎樣幫助她?
   5    0    0    0

囡囡對聲音有無反應,即聽到聲音會唔會望過去?

回覆:無眼神接觸可以怎樣訓練?

不望人的話不回應她...

回復 maman0720 的帖子

平時有幾多時間同小朋友玩,誰人照顧,是否忙到很少接觸,這亦影響,多点時間和他玩同教導,我A仔都做到同人有,不過唔耐,對住我完全無問題.

回復 Ting0408 的帖子

會望過來,不過唔望眼睛

回復 bauhiniakan2000 的帖子

我自己照顧,但因為十個月大的囝非常嚴重濕疹,我們要花很多時間照顧佖旳皮膚

個個小朋友做法都唔同, 樣樣都要試下, 我初初係捉住佢隻手指指住我隻眼, 又試過玩鼻貼鼻, 我個女玩的時候就會望我, 有時我又會發出d怪聲引佢。我個女都有濕疹, 真係好辛苦, 你會否因照顧細佬而忽略左佢?

maman0720 發表於 13-9-26 15:45
我囡4歲,她不是autism, 但幾乎沒有眼神接觸,我可以怎樣幫助她?

有得4歲,都返學,可以請老師幫個忙,要小朋友望住,眼仔對眼仔望先好應佢。

阿仔學校知佢係A仔,總之係學校既時間,邊一個老師,主任到校長,都會要求佢望住眼先收貨。有d老師直頭要捉住頭仔,鼻對鼻咁望。

返到屋企,佢無眼望,唔應佢;佢望去別個地方叫你,你就問佢:媽媽係呢到,唔係果邊。

總之,小朋友好醒,習慣左就可以。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

玩眼望眼遊戲,要仔望你眼晴,你數10下才給東西,不望便不數;進步了可數20

評估醫生教將小朋友有興趣嘅玩具放係你2眼中間 (這,个當然係小玩具啦)跟住你收佢,,係可以做到眼神接觸

我兩種方法我試過都幾有用,

1) 用一張a4 大o既白紙, cut 一個眼睛差唔多大少 o既長方形 , 等小朋友可集中望向雙眼, 首先將紙放係自己險前, 眼睛透過長方珍望住小朋友, 然後比指令, 可以用小朋友的名字, 或"望住我" 如選定後, 請在教學時連貫的只用同一個指令, 不會造成小朋友混亂. 如小朋友未能依指令, 家長可用手輕按小朋友的頭部去引導小朋友的眼神, 如是者, 可增加小朋友望向成人的時間, 首先1 second, 跟住 2 second, 然後再增大剪去的長方形, 最後完全不用紙, 小朋友依指令便可望向成人.

2) 找一個小朋友喜歡的兒歌, 把小朋友放在床上,或面對面坐, 房間不要有太多玩具, 以免分心, 家長可開始唱歌 如twinkle twinkle little star, 但不要唱star , 即twinkle twinkle little ___, 等小朋友望向家長或手輕按小朋友的頭部去引導小朋友的眼神, 如小朋友望向家長, 家長可給食物或讚賞, 可說" 望左wor,叻仔" "有望到wor" ,重點是讓小朋友知道,他是因為望了家長才有鼓勵, 然後把歌唱完, 一首兒歌可做7-8 次.  然後可在唱歌時再加口頭指令.

希望有用!

maman0720 發表於 13-9-26 15:45
可參考這裡:

http://www.schilddevelopment.net/2/post/2013/08/2.html

回復 hindip 的帖子

good! thanks a lot
‹ 上一主題|下一主題