用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教咩時間溫習?因放工回家跟完功課已經9時... ...
go

請教咩時間溫習?因放工回家跟完功課已經9時...

亞仔小一,雖然放學自己做功課,但每晚放工食完飯跟佢啲錯漏都很晚。

跟本無時間再同佢溫習,請問你們如何分配?

回覆:小丸子2007 的帖子

Ask the kid to do the revision on his own.  And you can just to test if the kids do the revision well.  Its part of their responsibility to do it right.  So, relax.

除非辭工, 否則都係星期六日溫, 不過遲點佢自己功課上手左應該會早d跟完.  
希望每天開心渡過 ;-)

小丸子2007 發表於 13-9-26 14:01

亞仔小一,雖然放學自己做功課,但每晚放工食完飯跟佢啲錯 ...
平日靠俾D補充練習當溫書,星期日早上再溫一個鐘。

回覆:請教咩時間溫習?因放工回家跟完功課已經9時...

我仔小一。每晚只能抽10-15分鐘溫下課本內容。如果是默書,會叫佢自己溫(老師一定有給範圍), 然後 weekend 才同他默1、2次。暫時第一次是這樣。

除非小朋友自己攪得掂, 如果唔係, 你都係請補習老師. 再遲d, 功課量多, 測驗/考試時就攪唔掂.

醒目開學勳章 貢獻勳章

平日,盡量少活動!放學返到屋企330,自己做好功課、練琴、沖涼,玩一陣
我7點返到屋企,小朋友食完飯,我對功課,然後幫佢背要背嘅嘢,跟默書一兩次,然後到我同老公開飯,玩一陣,講故事,9點準時上床瞓!

不過,我地一星期有3日有活動,分別係上門/會所活動,同埋學校ECA,如果要額外交通時間嘅,暫時唔會考慮!
恐龍家

我都係俾少少補充練習當温習。如果唔係身邊, 叫小朋友自己温書, 都唔知温咗啲乜, 做少少練習, 起碼佢會做俾你。

Thanks a lot!

我希望慢慢適應到!

小丸子2007 發表於 13-9-26 14:01

亞仔小一,雖然放學自己做功課,但每晚放工食完飯跟佢啲錯 ...

跟完都9點............不如,早D俾佢上床訓啦....
星期六/日先溫習