用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 間間學校都要排長龍交表,點解?
go

間間學校都要排長龍交表,點解?

究竟係怪獸家長問題定係商業化幼兒教學問題??!! 點解吾可以郵寄或上網交表? 外國有嗎?香港學校真係不知所謂..

li d 真係無良學校, 位又唔係多, 係要人排去交表, 做個勢比妳地睇有幾巴幣, 唔係點賺果d入場費呀? 1個$30, 100個都$3000la.

我相信唔關家長的事, 有D係學校造勢. 無人想通宵日曬雨淋去, 只為著取表/交表.

以前好多學校都可以上網取申請表/甚至入學校取.

外國有無??? 唔知, 但好多地方2歲小朋友未開始讀書.  

回覆:間間學校都要排長龍交表,點解?

真的⋯為何要這樣呢?剛放棄了排迦南已排到去界限街

K & J

樓主, 仍有D 學校唔駛排隊交表的... 不是間間~
例如啟思就上網填form submit已經ok,
仲有D 學校歲半就可以收生那些亦不用排隊~

我認為是家長太恐慌的緣故. 明明有數天交表時間, 總要湧去第一時間交, 排得久又要怨, 多無謂.

回復 KKJ 的帖子

我上年最後1日去迦南窩打老道分校交表,都只係排咗半個鐘左右,今年咁跨?

報紙又報導,加少少渲染,個個一恐慌就N倍爆發

回覆:間間學校都要排長龍交表,點解

諗住下午去

醒目開學勳章

回覆:KKJ 的帖子

咁誇

我都想知點解?! 有很多郵寄或網上都可以, 為何一定要家長親身去交呢?!

baby2046  多D人交表佢咪多D錢入袋law, 造勢.  發表於 13-9-26 15:21
abby0624  真係都好令人費解  發表於 13-9-26 14:34

始終一些深得家長們心儀的幼稚園,一定會多人報名,我自己(底線)會接受網上download表及親身排隊交表(因為學校想確保家長唔會交漏野)收表同時對文件,但不會接受學校在指定得一日派某限額的申請表。有數量限制,即係要人通宵排隊為了取張申請表咁大把。

最憎D幼稚園話明早排早in早收

引用:li+d+真係無良學校,+位又唔係多,+係要人排

我唔會去那些排隊攞表的那些學校囉,擺明搵家長造勢。網上下載然後要求親身交我都覺得可以接受。

住上水,應該吾係造勢,我已經專揀吾收跨境學童既學校報名,報左幾間,報名第一日準時到,間間都要排兩個幾鐘以上,仲要得幾個名額,好驚k1都讀吾到啊會吾會無書讀嘎

我唔會報有限quota的學校, 一定要排隊, 太大壓力...但尋日諗住迦南上網下載表格, 都係排隊交, 點知老公都要排左兩個鐘辛苦佢啦

引用:我唔會報有限quota的學校,+一定要排隊,+太

原帖由 alpo1122 於 13-09-27 發表
我唔會報有限quota的學校, 一定要排隊, 太大壓力...但尋日諗住迦南上網下載表格, 都係排隊交, 點知老公都要 ...
排隊交表的淨係報了屋企附近的迦南,唔報九龍城那些。

回覆:Potato001 的帖子

回覆:alpo1122 的帖子

我昨午兩點多去金巴倫道迦南交表,唔使15分鐘攪掂,走時都無人排隊喎