用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 5 級鋼琴若果未彈到要求速度會唔會唔合格架? ...
go

5 級鋼琴若果未彈到要求速度會唔會唔合格架? [複製鏈接]

請問各位, 小六10月中考5級鋼琴, 但基本上仲未達要求既速度, 若果彈唔到到要求既速度會唔會唔合格架?  老師話寧願佢彈到D 技巧, 好過佢追速度而無哂D 技巧? 請問係唔係真架?
   0    0    0    0

唔知有無家長有經驗呢?

請問妳所講嘅要求速度,係咪講緊份譜上面寫嘅速度?

YES, 佢寫112, 亞囡只係92 咋!

回復 moniquechoy 的帖子

其實一般譜上寫的只是編者建議的速度,彈奏者不需要一定跟著那速度彈奏,反而若能以較慢的速度彈出所需的感情和技巧更為重要。
其實建議速度是112,囡囡彈到92已經沒有問題,只要演奏速度穩定,不要時快時慢就可以了。

若距離考試時間尚有時間,可嘗試再加快少許速度,不然,我也會建議保留92的速度。

FATSHIT  你好勁呀,你是否係教琴定你自己都識彈  發表於 13-9-28 22:12

非常感謝, 我都安心D, 因為10月中就考了! 老師都同你一樣咁解釋, 我又唔知佢係唔係安慰下我ONLY

Ting0408講得好正確呀,時快時慢最大獲,所以唔得唔好現在加喇,最重要係入面D野,如LEGATO,STACCATO,大細聲漸快慢要做足D

moniquechoy  Thank you very much!  發表於 13-10-4 10:15

FATSHIT 發表於 13-9-28 22:11
Ting0408講得好正確呀,時快時慢最大獲,所以唔得唔好現在加喇,最重要係入面D野,如LEGATO,STACCATO,大細 ...

多謝你的讚賞!都只是憑過去演奏經驗,本身也有演奏及教琴。

回復 Ting0408 的帖子

我老師不注重口試的攪到上次我女有一Part不合格,你們的注重教嗎?

moniquechoy  都是教好少的!  發表於 13-10-4 10:16

回復 Sanmic 的帖子

我唔理會學生會唔會考試,都會在每堂做一些聽力訓練和樂理,從小初學第一堂就訓練,所以到需要考試時就完全不用擔心。

(個人意見)其實ORAL個PART,我覺得老師有責任教,但現在教琴既人真係好多,我唔夠膽話佢地冇料,但如果唔係小朋友問題,我會覺得係老師問題,係咪佢地自己都麻麻地,家長真係要留意下。
其實ORAL個PART話難又唔係,易又唔係,真好小朋友係咪五音不全(不過真實小朋友係可以TRAIN返,但唔可只係考試個排先TRAIN囉

回復 FATSHIT 的帖子

其實你說的沒錯,老師責任實在不小。要練好aural最好的方法是由本身教授樂器的老師在課堂中抽一點時候做訓練。aural與彈奏是兩者不可分開的技巧,要彈奏得好,必須練得一雙好耳朵。

FATSHIT  唔係個個好似你吟好架,有D老師真係好求其  發表於 13-10-5 23:45

你們說得很對,所以我也要看看今次考成點才決定去向,重新跟新老師又要花上一段時間去跟佢要求。煩死

謝謝各位, 亞女昨天已考完5級, 這兩個月真係辛苦佢, 又辛苦我! 所以以後為免太勉強, 都應唔好只靠老師講, 要自己跟進!

亞女已有成績,  都合格. 不過老師話個考官比較嚴謹, 第一, 二首歌, COMMENT 非常好, 都是比25-26分, 第三首歌, 我地都流暢, 但唔夠快, 佢只比21分. 另外ORAL 問得好深, 我地無請翻譯, 所以答得唔好, FAIL. 不過老師話正常是有翻譯先會問這些問題.

另外同一位老師教既一位8級姐姐, 同我們一樣, 同一個試場, 同一個考官, 不過佢早我們3個星期去, 佢去試琴時, 已話個琴有些問題, 好大聲, 唔好彈, 我去試時, 都覺得唔好聽, 好嘈雜, 不過我地小朋友都唔會識控制個琴啦, 基本上個位姐姐都彈得好好, 好穩定的, 都唔合格, 好慘!

又另外一位哥哥仔, 同我女一樣5級, 真係好差架, 完全唔流暢, 又唔穩定, SCALE 又唔練, 佢亞媽都話佢一定唔合格. 但佢個考官好到俾佢彈多次, 佢都合格呀! 所以老公話, 亞女考琴, 就好似佢考車牌咁, 睇下好唔好彩喇!

Hi,

Just want to know what would be the best timing to take Grade 5 piano?

P2, P3, P4, P5 or P6.

And after grade 5 piano exam, should it go to grade 7 or straight to grade 8? Thanks.

引用:Hi,Just+want+to+know+what+would+be+the+b

回覆 Ving 的帖子

唔係咁計的...係當小朋友有5級level去考, 就係ready了...
‹ 上一主題|下一主題