用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔開心
go

唔開心 [複製鏈接]

呀仔正式返咗2個星期學,計埋10日都無,但已經俾同學整傷2次,第一次俾人抓損手臂,今次俾人咬咗手臂一啖我明白2歲人仔爭玩具好正常,但做媽媽嘅好肉痛,這是必經階段嗎?大家認為可以點處理?呀仔好鍾意返學

0    0    0    0

今天阿仔放學左手臂都有牙齒印,我問,阿仔答“弟弟咬”,再問詳細D,阿仔就唔答了。我都覺得無乜嘢,如果再發生多一次類似情況,我會話俾老師聽,只想知道學校發生咗乜嘢情況,就得了。

回覆:唔開心

學習過程之一

如是同一小朋友,就應礼貌地告诉老師(不是complaint )

回覆:唔開心

老師學生人數比例會否太高,睇唔哂啲學生?

引用:呀仔正式返咗2個星期學,計埋10日都無,但

原帖由 mavis625 於 13-09-25 發表
呀仔正式返咗2個星期學,計埋10日都無,但已經俾同學整傷2次,第一次俾人抓損手臂,今次俾人咬咗手臂一啖:p ...
最後你講咗句“阿仔好鍾意返學”,咁就夠哂啦!其實小朋友碰撞,掙玩具,甚至損傷在所難免,唔好太介意,可致電班主任了解吓,等班主任可多加留意,阿仔都話鍾意返學就冇問題喇!

引用:老師學生人數比例會否太高,睇唔哂啲學生?

原帖由 daisylhn 於 13-09-25 發表
老師學生人數比例會否太高,睇唔哂啲學生?
應該唔會,比例好似係24:3

回覆:mavis625 的帖子

小朋友打架,好正常是學習一部份,可能是你囝囝先打人呢!就算你自己照顧都會有損傷啦,可況有這麼多小朋友呢,放開心情這是他成長過程,接受現實吧!

你可以教佢如果遇到小朋友打人時,佢可以點處理,但其實呢個亦係一個好好嘅學習機會。正如我囝細時返pg,比另一個小朋友抓到損晒(個小朋友唔係曳,只係肉緊),當時我其實勁心疼,但都冇法,但亦用呢個例子去教佢己所不欲勿施於人,所以佢而家都冇抓人習慣!

bbqueendom 發表於 13-9-26 12:09
起度蒲得多,都知道呢D事起幼稚園係好普遍,阿B返N前,已教定佢遇到呢D事要點做,同埋解釋俾阿B聽點解其他小朋 ...

bbqueendom, 請教什麼方法?可分享嗎?謝謝

回覆:kohojois 的帖子

我覺得俾小朋友咬都好過我個女,返咗3日就中咗手足口病

SaTsang 發表於 13-9-26 14:26
我覺得俾小朋友咬都好過我個女,返咗3日就中咗手足口病

各小朋友對被咬都有不同反應, 有d因此怕了上學, 有d留下陰影對發展有影響, 有d沒什麼事, 但相信沒一個父母希望自己子女被人咬傷/生病. 不能相提並論.

回復 bbqueendom 的帖子

謝謝您的分享!希望各家長受用, 讓孩子學習自己處理對不當行為的應對.

朋友的兒子是大b又高大,返兩個星期學,第一星期俾人頭撞頭撞到額頭腫咗,意外都算啦,第二個星期被第二個同學抓損臉,額頭到鼻有三條紅痕。家長接放學時見到,想搵番抓人嘅小朋友,點知已被接走,道歉都冇句。

係學校受傷,老師無通知家長?
我仔俾人抓傷,老師即時call我,  叫我去睇下。我無去喎。
後來知我囝拎人玩具被抓,4條長痕(額頭至下巴),現在留有一條一寸長深疤痕係眼下。
我無打算追究,小朋友爭玩具都係平常,重點係知道邊個小朋友可以點呀,交俾老師處理吧!

除左同學仔整親、遲啲仲會成日見到佢瘀手瘀腳因為自己跳撞多左。

要去知乜事、但唔洗太擔心。

而家d小朋友咁惡嘅?小女讀了4年n+kg都未發生过這种事,也没聽聞同學仔發生过。我想你要跟老師反映下,多加留意。

引用:Quote:SaTsang+發表於+13-9-26+14:26+我覺

原帖由 kohojois 於 13-09-26 發表
各小朋友對被咬都有不同反應, 有d因此怕了上學, 有d留下陰影對發展有影響, 有d沒什麼事, 但相信沒一個父母 ...
我仔比人抓傷晒塊面!口講鐘意迫學!但一返學就喊曬!好煩!

‹ 上一主題|下一主題