用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 有關培僑中文科的疑問
樓主: 小馬高
go

有關培僑中文科的疑問 [複製鏈接]

就其中一篇課文已經令自己咁不安, 入了自己會驚恐六至十二年,這樣為可要報讀該校。

(聽到簡介會話中文科用國內教材,感覺已經怪怪。

去到課室睇吓啲教材,真係嚇C我哋。)

就是這兩句已經知道學校不適合樓主,為何要報讀此校已嚇C自己呢!

lazyqueen80 發表於 13-9-30 14:28
因你這個post, 這幾天同屋苑的街坊加朋友專程打電話問我學校係咪咁恐怖。我回答,網上講野可以不負責任的, ...
我只是求證家長,而這篇文章源頭也不是我, 但當fb 果位家長email 佢係學校睇過的書本, 不得不心寒,而我無唔識人係培僑讀, 真係沒辦法
我相信大部份家長都知學校什麼背景, 我也知道, 但去到什麼程度我就不知道

我不能盡信fb那位家長的說話,所以只好向其他家長求證一下

ireneyklo 發表於 13-9-30 15:19

去到課室睇吓啲教材,真係嚇C我哋。)

去到課室睇吓啲教材,真係嚇C我哋。) <--- 這是fb 某家長去完簡介會的comment, 不是我, 所以我想聽多d 了解

回復 小馬高 的帖子

有部份人總會帶著有色眼鏡去睇學校, 什麼都是被染紅的, 書本.老師, 學生都是被染紅了一樣. 因為打從一開始這些人已將學校定了型, 所以根本上可以不用理會這些路人甲.

我有很多朋友在聽完講坐都打電話問我點先可以考入到培僑, 而佢地先前都被BK 上講到有點擔心, 結果參觀完學校真係完全改觀而且勁鐘意!! 所以如果樓主當天沒有親身去而只聽FB朋友說而感到很擔心的話, 那你可以先報名, 而在INTERVIEW 當天校長們通會在細禮堂講解學校課程給家長知, 這樣你自己睇下你那差點被吓死的 FB 之友,到底係玩你地定係真心通知你地學校太紅唔好報了.

回覆:海豚仔 的帖子

Agree! Wish your children will be new member.

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

回復 小馬高 的帖子

如你有興趣個就更多,則好今星期親子班有報導
你可以在以下的網頁看一下報導
http://iread-st.com/smartparents/

醒目開學勳章

睇到這個post, 立即去睇吓囝囝的中文課文, 完全找不到類似的文章. 所以讓我這個六年級生的家長告訴大家, 囝囝在學校的生活非常愉快, 完全沒提什麼共產黨, 什麼愛國愛黨, 他的校園生活跟其他小六學生一樣, 每天放學都打電話給我講"good afternoon 媽媽", 然後就係做功課, 打籃球...如果家長們仲有疑問的話, 就請不要考慮報讀, 因為今年有超收問題, 請不要浪費學校資源, 把學位讓給其他想開心上學的小朋友.  Thank you

koko  我也翻過六年級課文,也不知講緊邊一篇。  發表於 13-10-2 09:54

回復 luckymother 的帖子

回覆:luckymother 的帖子

引用:睇到這個post,+立即去睇吓囝囝的中文課文,+

原帖由 luckymother 於 13-10-01 發表
睇到這個post, 立即去睇吓囝囝的中文課文, 完全找不到類似的文章. 所以讓我這個六年級生的家長告訴大家, 囝 ...
Thanks for your share

回覆:有關培僑中文科的疑問

哈哈!

‹ 上一主題|下一主題