用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應否繼續學piano?
go

應否繼續學piano? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

如果喜歡應該繼續.  現在幾級 ?

八級對dse 來講應該唔該, 況且現在才中一, 到中六仲記唔記得.

如果喜歡的話, 點解唔継續學? E+鋼琴8級好普遍, 我怕對DSE音樂沒有優勢.

熱血勳章

我亞女有好多項課外活動,都唔知可以CUT邊樣。

見佢真心喜歡﹐自己又主動去約上堂、BOOK琴室,
唯有叫佢每兩個星期至學一次鋼琴,KEEP住每星期練。

DSE除非你小朋友讀音樂e科, 唔係都應該冇乜幫助, 大學係睇dse成績

回覆:LamMAMA 的帖子

如果喜歡奌解唔學?唔喜歡的話為何開始學?為什麼學琴?

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

簽名被屏蔽

回覆:LamMAMA 的帖子

我覺得都學了6年,反正佢無話唔讀,咪繼續學。我個小朋友都係繼續學。

醒目開學勳章

回覆:應否繼續學piano

學琴為興趣,不好甘現實諗有無用,我女考完八級,初初都雄心壯志話要考堆埋牌第時多張cert可以去教琴,結果學多左一年,預備緊考演奏級時,佢有日同我講佢想不學,因為無時間練琴,如果甘既狀態去考都會不合格,結果停左,雖然覺得有d可惜,但我尊重佢既決定

orangebb  或者等無咁忙先再繼續囉, 而家中學真係好忙呀!  發表於 13-10-6 11:43

LamMAMA 發表於 13-9-25 09:42
小學學了六年,上中學應否繼續,
有冇人知如學到8級對dse音樂有冇幫助?

小朋友無話放棄就由得佢繼續學.

唔好下下甘功利啦...如果對dse music呢科有幫助,,你無論如何都要佢學?
唔係每間學校都可以考des music,,自修報學校亦未必俾

回覆:應否繼續學piano

我都覺得問下仔女的意見,兒子升中後,佢好多同學仔因不用呈分而停了,亞仔在小學階段學琴都係麻麻地,好想停,但我唔比,而家他都習慣了,遇上他喜愛的好曲,他都好like, 還背了成首樂曲,而家學琴的態度比小學好。

回覆:應否繼續學piano?

學與練的平衡。學則知新,練是溫故。有天份,可自學,求師。有興趣,可以繼續自覺練習。兩者皆無,可以停止。

Sasaalan  講得好  發表於 13-10-21 10:36
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

點解唔學, 同小朋友商量下, 問下佢想點?
‹ 上一主題|下一主題