用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 一個有關香港資優教育就是如此?
go

一個有關香港資優教育就是如此? [複製鏈接]

5    0    0    0
簽名被屏蔽

How old is your kid?  Both HKAGE & HKUST provide very good & enriching courses.  If he/she is already in junior high, you may try HKUST Dual Program.  But be quick, they are closing the nomination on Oct 4.

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

所以另闢路徑就是美國等大學提供的online courses,我個仔開始了。不過要小心處理家長自己的心態,三個月的課程我傾向想個仔早點完成,可省下時間($)多報另一個course.

My kids are doing tge online course as well, they enjoy it very much

培養一個小童的學習能力, 語文能力, 思考能力, 唔一定要靠課程, 課外閱讀都可以, 甚至係家長同子女非正式的吹水討論, 都有用, 不用靠什麼課程的, 講真, 無論你個仔幾醒, 到最後都要跟返規則考 DSE 報大學, 而考好 DSE, 培養學習能力, 思考能力係最緊要, 呢d野係日積月累, 不是 course 可以做到的

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 13-9-27 00:49
我係要找一個長期而又適當的課程,但現在已經找到了,再一步一步走下去。
經過今次已經知道香港教育不會為 ...
高興你為兒子找到出路,在香港有資優孩子,就有知憂家長!
我12年前已經對本港資優教育死心,要自己努力,不要信教育當局!近年網上有不少資料,可以參考。

一樣建議,多參考多元智能模式,在語文及領導方面做多些功夫,單比數學及物理更重要。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-9-27 21:26
高興你為兒子找到出路,在香港有資優孩子,就有知憂家長!
我12年前已經對本港資優教育死心,要自己努力, ...
想請問點樣參考多元智能模式,我仔剛被評為資優生,我而家仲係盲摸摸無從入手,好怕因為自己無知累咗個仔

浩霆豬豬 發表於 13-9-27 23:38
想請問點樣參考多元智能模式,我仔剛被評為資優生,我而家仲係盲摸摸無從入手,好怕因為自己無知累咗個仔:b ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_multiple_intelligences
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+talent2000+於+13-9-28+21:54+

原帖由 talent2000 於 13-09-28 發表
多謝你的分享,基於私隱原因,建議在日誌分享,可以有權限設定,保護私隱。

簽名被屏蔽

請問大家對資優教育的看法?有那間可選擇?

資優兒童,最須要咩呢? 獨立、自主,照顧太多反而影響發展,安排適當嘅生活規律係好重要,休息睡眠係大腦發展嘅重要元素,待續

資優教育對資優兒嘅身體發展,一向都被主流忽畧,有興趣嘅可以參考下卡爾威特的教育,關於體質培養嘅篇章,平衡發展,會少出現情緒問題

到青少年期,佢地會清楚自己嘅強弱項,特別想有自己嘅選擇權及決定權,經驗告訴我,早期建立嘅自我形象,會主導日後嘅發展

簽名被屏蔽

完面又平衡嘅發展,係理想嘅,係選擇方面,佢地初時會覺得揀樣樣都ok,因為往績係咁,咁就要打下人情牌,揾世叔伯(aunts都包括)點佢兩下,發展下社交能力
‹ 上一主題|下一主題