用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田中學 - 呂明才及曾肇添的比較
go

沙田中學 - 呂明才及曾肇添的比較 [複製鏈接]

想請教沙田中學家長,關於 : 呂明才及曾肇添中學的情況

例如功課,測驗多嗎?  注重學術多,定運動多? 校規嚴嗎?   唔該哂!

elbar  如考慮直資 或試 男拔 和 英華, 自行 首選 伊中   發表於 13-9-24 19:34
   11    0    1    0

回覆:沙田中學 - 呂明才及曾肇添的比較

兩間好唔同嘅學校來的,你有無聽過佢地嘅簡介會? 曾記好講成績,各方面都好緊迫下,不過無疑佢出來的成績是比呂中好;而呂中在一些家長眼中不夠谷,但我很喜歡呂中舊校長的教學理念,愉快學習。視乎你的子女適合何種模式。

lmy

sonsonmama 發表於 13-9-24 14:16

例如功課,測驗多嗎?  注重學術多,定運動多? 校規 ...
功課多與少真係好視乎個人,有同學只需要一個小時來完成的功課,有同學卻可以用兩三倍時間來做。而且,我地而家係講緊沙呂和沙曾,那些好學校跟本不在乎測驗多與少,難道我地還要等到測驗考試才讀書嗎?
好奇怪你問校規嚴嗎?你諗住會經常犯校規嗎?我明白好多小朋友在小學時經常忘記做這樣、做那樣。連寫家課冊都寫漏,本家課冊紅筆多過藍筆!原來小朋友升上中學後,只要家長適時地配合和放手,跟本就沒有問題!小朋友成長的同時,家長都要成長,不過係心態上既成長!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 cherry媽咪 的帖子

我個仔讀緊曾記,我唔覺好緊迫。我個仔讀得好輕鬆。

引用:回復+cherry媽咪+的帖子 我個仔讀緊曾記,

原帖由 almondlatte 於 13-09-24 發表

我個仔讀緊曾記,我唔覺好緊迫。我個仔讀得好輕鬆。 ...
每個人能力不同,所以我上面提到要選適合的,你個仔讀得輕鬆不等于人地讀得輕鬆,有D人讀全港最top嗰一間都可以好輕鬆

lmy

壓力大與否,或者讀書愉快定辛苦,有時都係建基於家長。

只要家長能輕鬆面對同學的考試成績,同學就可以讀書愉快。若家長一定要同學考第一既,去到band 3都一定有壓力。

不如睇下大家和小朋友所定的目標是否一致,若是一致的,攜手共對前路的障礙,可以輕鬆好多。假若目標是不一致的,分岐越來越多,壓力亦越來越大。若要再闖高峰,不是找一間好谷好谷的學校或者只追求愉快學習的學校就可以。

先調較好家長的心態,再一起定下目標,同學就會發覺間間都係好學校。

:verycold: :verycold: :verycold:

cherry媽咪 發表於 13-9-24 16:06
兩間好唔同嘅學校來的,你有無聽過佢地嘅簡介會? 曾記好講成績,各方面都好緊迫下,不過無疑佢出來的成績是 ...

以沙田區來說,呂中和曾記成績都不錯。

若要比較,呂中成績比曾記優勝,入大學的情也較曾記理想,學校生活也較平衡,學生活潑有禮。

sheriffcheung  How LMC DSE result this yr?  發表於 13-11-27 14:58

引用:回復+cherry媽咪+的帖子 我個仔讀緊曾記,

原帖由 almondlatte 於 13-09-24 發表

我個仔讀緊曾記,我唔覺好緊迫。我個仔讀得好輕鬆。 ...
請問係咪好難入架?大概在校咩成績先入到?thanks

回復 www 的帖子

請問有冇吕中入大學的數據及/或資料。Thanks!

回復 快樂 的帖子

我估每間小學的情況也不同。

需然入大學很重要, 但是否是選校的主要因素? 我愈來愈覺得, 個人性格培養, 與同儕之間的相處, 能做到相互競爭, 又能合作成長, 是最好的學習環境, 這樣, 小朋友大了以後能學懂與人相處, 這比甚麼也重要.

我選呂中, 因為看到他們努力做到這點, 在他們給中一新生家長的 "家長手冊" 中, 感受到他們也希望家長也能一起成長.

www  同意第一段,更同意第二段!  發表於 13-9-25 19:17
www  同意!  發表於 13-9-25 11:43
almondlatte  同意第一段。
你有看過曾記給家長的信嗎?  發表於 13-9-25 11:17
orangebb  說得好 !  入大學率只係其中一環, 最重要的, 都係學校給家長+小朋友的感覺, 如果睇完、聽完講座等都好鍾意, 就算爭少少入大學百分比, 我都唔介意!  發表於 13-9-25 10:56
Jackieson  好有同感  發表於 13-9-25 09:20

bb_2001 發表於 13-9-25 08:54
需然入大學很重要, 但是否是選校的主要因素? 我愈來愈覺得, 個人性格培養, 與同儕之間的相處, 能做到相互競爭, 又能合作成長, 是最好的學習環境, 這樣, 小朋友大了以後能學懂與人相處, 這比甚麼也重要.
我選呂中, 因為看到他們努力做到這點, 在他們給中一新生家長的 "家長手冊" 中, 感受到他們也希望家長也能一起成長.

Agree. 二校選一,我亦會選呂中。
當然,曾校也不算差。

引用:想請教沙田中學家長,關於+:+呂明才及曾肇

原帖由 sonsonmama 於 13-09-24 發表

例如功課,測驗多嗎?  注重學術多,定運動多? 校規 ...
我諗樓主你同子女去聽吓兩間學校的簡介會,較易知道自己子女適合就讀那間學校,兩間都是好學校。我的子女(呂中學生)和我朋友的子女(曾添學生),大家都讀得好開心,大家都冇揀錯!

orangebb  無錯, 每個人感受唔同, 都係要聽下講座, 直接接觸校長/老師, 留意下該校學生, 睇下自己小朋友屬於那類型, 提問下, 會好好多.  發表於 13-9-25 11:02

我唔知呂中情況係點。只可以說曾記除了提供優良學習環境外,老師很有熱誠有愛心,學生純樸好乖,校風好。同學間互相幫助,一起學習,一起成長。

我揀曾記。

我個仔除了能在曾記愉快學習外,他還加入了排球隊、管弦樂團、長笛班、結他班、天文學會,與他的同學們一起在多姿多采的中學生活中茁壯成長。

來自呂明才

何子樑醫生向中文大學醫學院頒發獎學金,共十五名(每級三名),分金銀銅獎,又有一個大獎(Grand Medal),給予成績最優秀嘅醫學院畢業生。今年攞Grand Medal嘅係一位2012年畢業生,現於聯合醫院實習嘅周健怡小姐,左丁山問佢來自那一間中學(本以為係傳統精英名校),佢答:「沙田呂明才。」

咁蹺嘅,2011年Grand Medal得獎者係一位男生,又係來自沙田呂明才噃,唔怪得見到新任中大醫學院院長陳家亮教授與上任院長霍泰輝教授與一位嘉賓握手,向佢祝賀,旁邊有人話俾左丁山聽:「嗰位係沙田呂明才中學校長,中大醫學院特別邀請佢嚟參加頒獎禮,以示多謝佢培養啲學生咁優秀!」

哦,原來如此,又係值得多謝嘅,中大醫學院學生多數係高考尖子、狀元或準狀元級人馬,呂明才學生連奪兩年Grand Medal,十分不容易。

左丁山

回復 www 的帖子

請問有今年呂中dse成績嗎?

唔該  我都想知,有數據嗎?  發表於 13-9-25 12:47

曾記又好呂中又好,最緊要係搵一間適合小朋友性格的學校為大前題。

各間中學的DSE成績或大學入學率,作為家長絕對係一個考慮因數,但成績只係其一,若學校教學方針同子女性格佩合係會更如魚得水。

二間都係好學校,入到任何一間都值得開香檳慶祝。

Jackieson  講得好  發表於 13-9-26 09:13

loveDayo 發表於 13-9-25 12:12
曾記又好呂中又好,最緊要係搵一間適合小朋友性格的學校為大前題。

各間中學的DSE成績或大學入學率,作為 ...
絕對同意....

我小朋友性格是個很容易很緊張的人, 壓力大對他不太合適, 所以選呂明才,

曾經有機會與一位曾記中二女生在巴士上傾談, 她說曾記頗多測驗, 担心呀仔會讀得辛苦, 所以沒報.

但那女生也很叻, 繁重的功課還能拿到校際音樂節六級綱級比賽冠軍!

其實今年呂中是有在校內公報DSE成績, 取得5或以上成績共有485個, 入大學學位資格近九成. 應該都幾好.
‹ 上一主題|下一主題